• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

19.11.2025

06:00

Novogodišnji mafini sa medom, cimetom i glazurom od krem sira - Obožavaćete ih

Shutterstock

Recepti

Novogodišnji mafini sa medom, cimetom i glazurom od krem sira - Obožavaćete ih

Podeli vest

Ove godine zaboravite na klasične medenjake - u centru pažnje su novogodišnji mafini sa medom, cimetom i blago kiselkastom glazurom od krem sira.

Ovaj recept je savršena fuzija tradicije i modernog, a zbog svoje dekorativnosti, mafini su idealan ukras za svečanu trpezu, ali i divan poklon za vaše najdraže. Nežna tekstura mafina i raskošna glazura garantuju da će nestati sa stola u rekordnom roku.

Ovaj recept daje oko 12 mirisnih mafina.

Sastojci:

Foto: Shutterstock

 
Za testo:
  • 1 veliko jaje
  • 80 ml ulja
  • 100 ml mleka
  • 100 g meda (tečnog)
  • 100 g smeđeg šećera (ili belog)
  • Za mafine (Suvi Sastojci):
  • 200 g glatkog brašna
  • 1 kašičica sode bikarbone (ili praška za pecivo)
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 kašičica đumbira (mlevenog)
  • Pola kašičice muskatnog oraščića
  • Prstohvat soli
Za glazuru:
  • 200 g krem sira (sobne temperature, punomasnog)
  • 100 g šećera u prahu
  • 50 g maslaca (sobne temperature)
  • Pola kašičice ekstrakta vanile

Priprema

Foto: Shuterstock

 

Priprema rerne: Zagrejte rernu na 180 stepeni i pripremite kalup za mafine sa papirnim korpicama.

Mokri sastojci: U jednoj posudi sjedinite jaje, ulje, mleko, med i smeđi šećer. Mutite žicom dok se ne dobije ujednačena masa.

Foto: Shuterstock

 

Suvi sastojci: U drugoj posudi pomešajte brašno, sodu bikarbonu, sve začine (cimet, đumbir, muškatni oraščić) i so.

Spajanje: Postepeno dodajte suve sastojke u mokre. Mešajte samo dok se brašno ne integriše – nemojte predugo mesiti!

Pečenje: Smesu ravnomerno rasporedite u korpice (puneći ih do 2/3). Pecite 18-20 minuta. Mafini su gotovi kada čačkalica umetnuta u sredinu izađe čista. Ostavite ih da se potpuno ohlade pre glaziranja.

Priprema glazure:

Umutiti bazu: U posudi mikserom umutite maslac i krem sir dok ne postanu penasti i kremasti.

Zaslađivanje: Postepeno dodajte šećer u prahu i ekstrakt vanile. Mutite još kratko dok ne dobijete gustu, glatku glazuru.

Dekorisanje: Glazuru nanesite poslastičarskom kesom na potpuno ohlađene mafine. Po želji, ukrasite ih cimetom, celim zvezdastim anisom ili sitnim medenjacima.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set