• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

22.11.2025

15:00

Najlepši domaći burek: Trik je u 1 tajnom sastojku - najhrskavija kora i još lepši fil

Shutterstock

Recepti

Najlepši domaći burek: Trik je u 1 tajnom sastojku - najhrskavija kora i još lepši fil

Podeli vest

Ovaj recept za burek obezbeđuje neverovatno tanke i hrskave kore, a fil ostaje sočan i ukusan. Caka je u dodatku votke u testo.

Tokom pečenja alkohol ispari, ali ostavi kore vazdušaste i hrskave kao iz pekare.

Internet je "proključao" zbog ovog postupka, jer uz njega kore postaju gotovo providne, a ipak ostaju čvrste i savršeno pečene. Ako želite da vaš burek ostavi utisak na sve koji ga probaju, ovo je trik koji menja sve.

Šta čini razliku?

Votka se dodaje u testo zajedno sa jogurtom i tako mu daje elastičnost i bolju strukturu. Ne brinite, u finalnom pecivu se ne oseća ni po ukusu ni po mirisu.

Potrebno je:

  • 500 g mekog brašna
  • kašičica soli
  • kašičica šećera
  • 7 g suvog kvasca
  • 200 ml mlake vode
  • 50 ml jogurta
  • 2 kašike votke
  • 3 kašičice ulja, dodatno za mazanje
  • 300 g mlevenog mesa

Foto: Shutterstock

 

Priprema:

Pomešajte brašno, so, šećer i kvasac. Zatim dodajte vodu, jogurt, votku i ulje, pa mesite oko desetak minuta dok testo ne postane podatno. Ostavite pokriveno da naraste oko pola sata.

Testo podelite na četiri dela, svaki što tanje razvucite i premažite uljem. Dodajte fil, urolajte i složite u obliku spirale ili pletenice na plehu.

Rerna treba da bude zagrejana na 220 stepeni. Pecite 25–30 minuta, dok burek ne dobije lepu zlatnu boju. Po želji, odmah nakon pečenja možete ga preliti mešavinom jogurta i mrvicama belog luka za dodatnu sočnost.

Tanke, pucketave kore i izdašan fil, kombinacija zbog koje će se dugo pričati o vašem bureku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Umro Bora Mercedes
Estrada

Umro Bora Mercedes

Borivoje Jovanović, poznatiji kao Bora Mercedes, kojeg je publika upoznala u takmičenju "Nikad nije kasno", preminuo je juče nakon duge borbe sa teškom bolešću.

13.12.2025

19:40