• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

25.11.2025

17:00

Napravite najbolju riblju čorbu: Otkrivamo recept starog alasa

Shutterstock

Recepti

Napravite najbolju riblju čorbu: Otkrivamo recept starog alasa

Podeli vest

Najbolja riblja čorba nije stvar slučajnosti - ključ je u svežoj ribi, dobroj paprici i strpljenju koje su stari alasi pretvorili u tradiciju.

Riblja čorba je mnogo više od običnog jela - to je ritual, sećanje na reke, čamce i tiha jutra kada se mreže vade iz vode. Svaki iskusni alas zna da prava čorba nastaje polako, bez žurbe, uz poštovanje prema sastojcima i jednostavnim pravilima koja se prenose generacijama.

Foto: Shutterstock

 

Ne postoji skraćeni put, aroma se gradi sloj po sloj, od kostiju do fileta, od luka do paprike, dok se sve u loncu pretvara u gustu, zlatnocrvenu esenciju reke.

U nastavku donosimo recept koji je jednostavan, ali neprocenjivo ukusan. Ovu čorbu ne možete ubrzati, ali zato svaki minut uložen u pripremu vraća višestruko.

Sastojci:

Foto: Shuterstock

 
  • 1,5 kg mešane rečne ribe (šaran, som, smuđ - obavezno glave i kosti),
  • 2 velika crna luka,
  • 2 kašike aleve paprike (slatke, kvalitetne),
  • 1 kašičica ljute paprike (po ukusu),
  • 2 paradajza ili 200 ml pasirane paradajz pulpe,
  • 1 paprika babura (opciono),
  • 1 lovorov list,
  • So po ukusu,
  • Biber u zrnu,
  • Voda,
  • Malo svežeg peršuna za kraj;

Priprema:

Foto: Shutterstock

 

1. Ribljeg junaka birajte pažljivo

Stari alasi kažu: "Čorba je dobra koliko i riba u loncu." Najbolji miks su masniji šaran za punoću i som ili smuđ za čvrstinu mesa. Obavezno uključite glave, repove i kosti, tu je najveća aroma.

2. Luk je osnova svakog kuvanja

Foto: pexels.com

 

Luk se ne prži, ne dinsta, ne karamelizuje - samo se iseče na sitno i stavi u hladnu vodu sa ribom.
To je prvi trik starih ribara.

3. Neka se kuva samo jednom - bez mešanja

Foto: Shutterstock

 

U veliki lonac stavite ribu, luk, celu papriku, paradajz, lovorov list i biber u zrnu.
Nalijte vodom tako da sve blago ogrezne. Kuvajte na jakoj vatri, ali nikada ne mešajte kašikom - samo povremeno protresite lonac. Mešanjem se riba raspada i muti čorbu.

4. Paprika je srce čorbe

Kada proključa, smanjite vatru i dodajte alevu papriku. Kvalitet dobre crvene paprike pravi razliku između prosečne i nezaboravne riblje čorbe.

5. Sačekajte da riba "otpadne"

Kuvajte 45-60 minuta. Kada meso lako otpada od kostiju, čorba je gotova.

6. Završni korak

Pažljivo izvadite komade ribe, odvojite filete i vratite deo mesa nazad u čorbu (opciono).
Po želji dodajte sitno seckani peršun.

Savet starog alasa

Čorba je najbolja kada se jede odmah, još vrela - uz krišku hleba i tiho pucketanje vatre ispod kazana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Umro Bora Mercedes
Estrada

Umro Bora Mercedes

Borivoje Jovanović, poznatiji kao Bora Mercedes, kojeg je publika upoznala u takmičenju "Nikad nije kasno", preminuo je juče nakon duge borbe sa teškom bolešću.

13.12.2025

19:40