Napravite najbolju riblju čorbu: Otkrivamo recept starog alasa
Podeli vest
Najbolja riblja čorba nije stvar slučajnosti - ključ je u svežoj ribi, dobroj paprici i strpljenju koje su stari alasi pretvorili u tradiciju.
Riblja čorba je mnogo više od običnog jela - to je ritual, sećanje na reke, čamce i tiha jutra kada se mreže vade iz vode. Svaki iskusni alas zna da prava čorba nastaje polako, bez žurbe, uz poštovanje prema sastojcima i jednostavnim pravilima koja se prenose generacijama.
Riblja čorba je specijalitet na slavskoj trpezi. Njeno spremanje je za mnoge prava umetnost u kuvanju, a mi vam donosimo recept sa kojim sigurno nećete pogrešiti.
Ova ukusna i lagana čorba sa piletinom, brokolijem i raznim povrćem nije samo odličan obrok koji vas zasiti, već predstavlja i snažnu podršku imunom sistemu.
Isprobajte preliv od limuna za ribu koji je čini neodoljivo ukusnom, a domaćice će ga obožavati jer se lako i brzo sprema.
19.11.2025
19:40
Ne postoji skraćeni put, aroma se gradi sloj po sloj, od kostiju do fileta, od luka do paprike, dok se sve u loncu pretvara u gustu, zlatnocrvenu esenciju reke.
U nastavku donosimo recept koji je jednostavan, ali neprocenjivo ukusan. Ovu čorbu ne možete ubrzati, ali zato svaki minut uložen u pripremu vraća višestruko.
Sastojci:
Foto: Shuterstock
1,5 kg mešane rečne ribe (šaran, som, smuđ - obavezno glave i kosti),
Luk se ne prži, ne dinsta, ne karamelizuje - samo se iseče na sitno i stavi u hladnu vodu sa ribom.
To je prvi trik starih ribara.
3. Neka se kuva samo jednom - bez mešanja
Foto: Shutterstock
U veliki lonac stavite ribu, luk, celu papriku, paradajz, lovorov list i biber u zrnu.
Nalijte vodom tako da sve blago ogrezne. Kuvajte na jakoj vatri, ali nikada ne mešajte kašikom - samo povremeno protresite lonac. Mešanjem se riba raspada i muti čorbu.
4. Paprika je srce čorbe
Kada proključa, smanjite vatru i dodajte alevu papriku. Kvalitet dobre crvene paprike pravi razliku između prosečne i nezaboravne riblje čorbe.
5. Sačekajte da riba "otpadne"
Kuvajte 45-60 minuta. Kada meso lako otpada od kostiju, čorba je gotova.
6. Završni korak
Pažljivo izvadite komade ribe, odvojite filete i vratite deo mesa nazad u čorbu (opciono).
Po želji dodajte sitno seckani peršun.
Savet starog alasa
Čorba je najbolja kada se jede odmah, još vrela - uz krišku hleba i tiho pucketanje vatre ispod kazana.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Riblja čorba je specijalitet na slavskoj trpezi. Njeno spremanje je za mnoge prava umetnost u kuvanju, a mi vam donosimo recept sa kojim sigurno nećete pogrešiti.
Izborni panel za žalbe i predstavke usvojio je danas žalbu Srpske liste (SL), poništio nezakonitu odluku Centralne izborne komisije u Prištini da ne sertifiluje kandidate SL za učešće na vanrednim parlamentarnim izborima 28. decembra 2025. godine i potvrdio sertifikaciju 33 kandidata SL, saopšteno je iz te stranke.
Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je danas da su na pravoslavnom groblju u Plemetini kod Obilića porušena dva nadgrobna spomenika porodice Jakovljević.
Pilot nevidljivog aviona F-117 koji je srpska PVO oborila četvrtog dana NATO bombardovanja 1999, ispričao je kako je preživeo obaranje i kako je kasnije izvučen u najvećoj akciji spasavanja još od Vijetnamskog rata.
Dragan Čavić (58) nestao je 2. decembra u Zemunu, gde je poslednji put viđen u Prvomajskoj ulici. Njegova supruga Suzana navodi da je njegov nestanak praćen neuobičajenim i zabrinjavajućim okolnostima.
Na društvenim mrežama pojavila se fotografija neobičnog, zastrašujućeg insekta. Dok su mnogi bili zbunjeni o čemu se radi, drugi su otkrili da je u pitanju strižibuba koja je ušla u dom jednog Srbina.
Snimak iz Obrenovca od pre dva dana, objasnio je kako je tekla cela drama od svađe, pucnjave, pa fizičkog obračuna između druga upucanog i pucača i njegovog sina.
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko upozorio je američku stranu da bi moguće uvlačenje Sjedinjenih Američkih Država u rat protiv Venecuele moglo da postane ponavljanje Vijetnamskog rata za Ameriku, izjavio je stalni predstavnik Belorusije pri Ujedinjenim nacijama Valentin Ribakov.
Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp izrazio je žaljenje zbog ubistva dva američka vojnika i jednog civila, prevodioca koji je radio sa američkim snagama, u napadu Islamske države (ISIS) u Siriji, najavivši „ozbiljnu odmazdu“.
Rakun koji se prošle nedelje onesvestio nakon što je napravio nered u prodavnici alkoholnih pića u Ašlandu u Virdžiniji osumnjičen je i za još najmanje dve ranije "provale", saopštili su lokalni zvaničnici za zaštitu životinja.
Glumica Nikolina Friganović kaže da su njeni roditelji bili mladi tokom ratova devedesetih i pogroma Srba iz Hrvatske za vreme ustaške akcije "Oluja" i da je u svoj lik Nade u "Tvrđavi" utkala mnogo ličnih emocija i sećanja na taj nemili period.
Glumica Žilijet Binoš (61) razdrmala je ceo svet ulogom u erotskoj drami "Kobna veza" ("Damage") iz 1992. godine u kojem je snimala eksplicitne scene seksa.
Starleta Stanija Dobrojević oglasila se prvi put nakon što je njen bivši verenik Asmin Durdžić otvorio dušu o problemima koje su njih dvoje imali u vezi.
Borivoje Jovanović, poznatiji kao Bora Mercedes, kojeg je publika upoznala u takmičenju "Nikad nije kasno", preminuo je juče nakon duge borbe sa teškom bolešću.
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar