• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

26.11.2025

15:40

Posna krompir salata savršena zamena za rusku - nećete joj odoleti

Shutterstock

Recepti

Posna krompir salata savršena zamena za rusku - nećete joj odoleti

Podeli vest

Ova izdašna, kremasta, a potpuno posna krompir salata je savršeno osveženje za svaku proslavu, ali i idealan dodatak nedeljnom ručku.

Ovaj vizuelno atraktivan specijalitet spaja jednostavnost kuvanog krompira sa svežinom sitno seckanog povrća i obogaćen je aromatičnom mirođijom.

Iako izgleda bogato, tajna ove salate - njene kremaste teksture, leži u genijalnom posnom dresingu koji je čini savršenom za dane posta, a dovoljno ukusnom da je obožavaju i oni koji meso jedu. Lako se priprema, a još lakše nestaje sa stola.

Sastojci:

Foto: Shutterstock

 
  • Mali mladi krompir: 1 kg,
  • Veganski majonez: 200 g,
  • Kukuruz šećerac: 1 konzerva (ili 1 šolja kuvanog),
  • Crvena paprika: 1 komad (sitno seckana),
  • Crveni luk (manji): 1/2 glavice (vrlo sitno seckan),
  • Sveža mirođija (kopar): 1 veza,
  • Vlašac (ili zeleni deo mladog luka): 1 veza (za dekoraciju),
  • Senf: 1 kašičica,
  • Jabukovo sirće ili limunov sok: 1-2 kašike,
  • So (po ukusu),
  • Sveže mleveni crni biber (po ukusu);

Priprema

Kuvajte i hladite

Foto: Shuterstock

 

Krompir operite i skuvajte u posoljenoj vodi dok ne omekša. Važno je da ga ne prekuvate. Ocedite ga i ostavite da se potpuno ohladi pre sečenja i mešanja.

Pripema dresinga

U velikoj posudi pomešajte veganski majonez, senf, sirće i začine (so i biber). Mešajte dok dresing ne postane savršeno gladak.

Sveže arome

U dresing dodajte oceđeni kukuruz, sitno seckanu crvenu papriku, sitno seckani crveni luk i većinu seckane mirođije. Promešajte.

Nežno sjedinjavanje

Foto: Shutterstock

Ilustracija

Dodajte ohlađen krompir (isečen na zalogaje) u smesu. Koristite špatulu da nežno promešate salatu, pazeći da se krompir ne raspadne.

Mariniranje

Prebacite salatu u posudu za serviranje, pokrijte je i obavezno ostavite u frižideru najmanje jedan sat. Hlađenje je ključno kako bi se svi ukusi proželi, a salata postala još kremastija.

Serviranje

Neposredno pre iznošenja na sto, ukrasite salatu obilno seckanim vlascem (kao na fotografiji).

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Umro Bora Mercedes
Estrada

Umro Bora Mercedes

Borivoje Jovanović, poznatiji kao Bora Mercedes, kojeg je publika upoznala u takmičenju "Nikad nije kasno", preminuo je juče nakon duge borbe sa teškom bolešću.

13.12.2025

19:40