• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

09.12.2025

21:40

3 vrste medenjaka iz jedne smese: Praznični kolačići po receptu od kojeg miriše cela kuća

Shuterstock

Recepti

3 vrste medenjaka iz jedne smese: Praznični kolačići po receptu od kojeg miriše cela kuća

Podeli vest

Medenjaci su idealni za prazničnu trpezu, mogu se dekorisati i odlično idu uz kafu, čaj ili toplu čokoladu.

Praznici su savršeno vreme za pripremu mirisnih medenjaka, koji mogu da se prave unapred i ostanu mekani i mirisni danima. Ovi kolačići kombinuju med, začine i orahe, a od jedne smese možete napraviti tri varijante, obične posute prah šećerom, sa limunskom glazurom i sa čokoladnom glazurom.

Foto: Shutterstock

 

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • prstohvat soli
  • 1/2 kašičice mlevenog đumbira
  • 1 kašičica cimeta
  • 100 g mlevenih oraha
  • 100 g šećera
  • 3 kašike mleka
  • 150 g meda
  • 125 g masti
  • 2 kašičice arome vanile
  • 2 jaja

Za glazuru od limuna:

  • 100 g prah šećera 
  • sok od pola limuna

Za glazuru od čokolade: 

  • 200 g tamne čokolade 
  • 2 kašike ulja 
  • 1 kašika meda

Foto: Shutterstock

 

Priprema:

Pomešajte sve suve sastojke u velikoj posudi.

U manjem loncu zagrejte med, mast, mleko, šećer i vanilu dok se ne sjedine. Sklonite sa vatre i dodajte jaja.

Spojite mokre i suve sastojke u glatko testo, pokrijte i stavite u frižider na nekoliko sati ili preko noći.

Razvucite testo na oko 1 cm debljine i izrežite željene oblike.

Pecite 11-13 minuta na 180°C na plehu obloženom papirom za pečenje.

Za glazure:

Limun: umutite prah šećer i limunov sok, umačite ohlađene medenjake i ostavite da se osuše.

Čokolada: istopite čokoladu sa uljem i medom, umačite medenjake i ostavite da se stegnu.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Velika zabrinutost za Srbe na KiM: Marko Đurić razgovarao sa komesarom OEBS-a
Politika

Velika zabrinutost za Srbe na KiM: Marko Đurić razgovarao sa komesarom OEBS-a

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić sastao se danas sa visokim komesarom za nacionalne manjine Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Kristofom Kampom i istakao da Srbija poseban značaj pridaje radu misija OEBS na svojoj teritoriji, te da država smatra da je neophodno da blagovremeno izveštavaju i reaguju na jednostrane poteze Prištine.

09.12.2025

22:53

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set