• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

12.12.2025

12:00

Posne ruske kape: Starinska poslastica oduševljava ukusom - svi će pitati za recept

Shutterstock

Recepti

Posne ruske kape: Starinska poslastica oduševljava ukusom - svi će pitati za recept

Podeli vest

Posne ruske kape oduševljavaju ukusom, a osim toga spremaju se brzo i lako.

Ako tražite kolač koji je istovremeno elegantan, a ukusan, ruske kape su pravi izbor.

Ovaj klasik sa orasima, čokoladom i kokosom pravi se jednostavno, a efekat na trpezi je uvek savršen. Mekan biskvit, bogata čokoladna glazura i fini kokos čine kombinaciju kojoj niko ne može da odoli.

Sastojci:

Za biskvit:

  • 5 kašika šećera
  • 6 kašika ulja
  • 12 kašika vode
  • 2 kašike kakaa
  • 1 prašak za pecivo
  • oko 250 g brašna
  • 100 g mlevenih oraha

Za fil:

  • 500 ml posnog pudinga od vanile
  • 3-4 kašike šećera
  • 100 g posnog margarina

Za glazuru i ukrašavanje:

  • 200 g posne čokolade
  • 2 kašike ulja
  • kokos za valjanje

Foto: Shutterstock

ruske kape

Priprema:

Umutite šećer, ulje i vodu, pa dodajte kakao i dobro sjedinite. Umešajte brašno pomešano s praškom za pecivo i na kraju dodajte mlevene orahe. Smesu izlijte u pleh obložen papirom i pecite oko 20 minuta na 180 stepeni Celzijusa. Ohladite pa modlom ili čašom vadite krugove.

Skuvajte puding sa šećerom, ostavite da se prohladi pa dodajte omekšani margarin i umutite u gladak krem.

Na jedan krug biskvita stavite kašiku fila, pa preklopite drugim krugom. Uredite da ivice budu ravne.

Umočite gornji deo kolača u otopljenu čokoladu sa uljem, a bočne ivice uvaljajte u kokos. Ostavite ih kratko u frižideru da se stegnu.

Ako želite mekše kolače, svaki biskvit pre premazivanja nakratko poprskajte zaslađenom vodom ili posnim mlekom.

Fil možete obogatiti mlevenim orasima ili kokosom ako volite jači ukus. Čuvajte ih u kutiji sa poklopcem - ostaju sveži i po nekoliko dana.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Čistka u Novom Sadu: Blokaderi udaraju na svoje!
Politika

Čistka u Novom Sadu: Blokaderi udaraju na svoje!

Plenum studenata Fakulteta tehničkih nauka (FTN) u Novom Sadu ogradio se od članova novosadskih zborova Srđana Kovačevića i Bore Pilića i novinara Žarka Bogosavljevića, čim je rat u tom delu političkog spektra nastavljen nesmanjenim intezitetom.

12.12.2025

12:55

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set