• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

20.12.2025

21:40

Krempita koju je Tito obožavao: Originalni recept za maršalovu omiljenu poslasticu

Shutterstock/Profimedia

Recepti

Krempita koju je Tito obožavao: Originalni recept za maršalovu omiljenu poslasticu

Podeli vest

Poslastica kojoj ni Tito nije odoleo! Čuvena bledska krempita je najbolja na svetu, a evo kako je lako možete napraviti kod kuće.

Bledska krempita zaista nosi titulu "najbolje na svetu", a njena je slava nadmašila granice nekadašnje Jugoslavije. Priča počinje 1953. godine u čuvenom hotelu Park na Bledu, kada je poslastičar Ištvan Lukač, mađarskog porekla, odlučio da usavrši recept za krempitu.

On je kreirao poseban, vazdušast kolač koji je kombinovao hrskavo lisnato testo, nežnu kremu od žumanaca i vazdušasti sneg od belanaca. Za Tita se priča da je redovno zahtevao da mu se posluži baš ova poslastica, ne odolevajući njenoj jedinstvenoj teksturi.

Tajna ove krempite, pored idealnog odnosa sastojaka, leži u kuvanju krema.

Sastojci:

  • 500 g lisnatog testa ili gotove kore
  • 1.5 l mleka
  • 300 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 18 žumanaca
  • 200 g oštrog brašna
  • 250 ml vode
  • 18 belanaca (za sneg)
  • 3 kašike šećera u prahu

Foto: Shutterstock

krempita

Priprema:

Lisnato testo tanko razvaljajte i ispecite dve kore na poleđini pleha dimenzija 30×40 cm. Pecite ih na 200 stepeni Celzijusa oko 10 minuta dok ne porumene i ohlade se.

Od 1.5 litre mleka, odvojite 3 dl, a ostatak stavite da proključa sa 200 g šećera. U odvojenih 3 dl mleka, umešajte žumanca, brašno i 50 g šećera, te sve dobro izmutite. Kada mleko proključa, skinite ga s vatre i lagano umešajte pripremljenu smesu. Vratite na vatru i kuvajte 15-ak minuta dok se krema ne zgusne.

Belanca umutite sa 250 ml vode i 50 g šećera, te kuvajte na pari dok se sneg čvrsto ne formira. Zatim dodajte vanilin šećer i mutite još par minuta.

Jednu koru stavite u pleh. Preko kore sipajte vreo žuti fil, a preko žutog fila pažljivo rasporedite beli sneg od belanaca. Poklopite drugom korom, koju ste prethodno isekli na kocke za lakše sečenje. Ohladite, pospite šećerom u prahu i uživajte.

Serviranje kao iz hotela

Iako je recept precizan, prava bledska krempita mora da izgleda savršeno i da se ne raspadne prilikom sečenja.

Kolač mora biti potpuno hladan pre sečenja, idealno je da odstoji u frižideru preko noći.
Pre nego što drugu koru stavite preko krema, obavezno je isecite na kocke, onoliko koliko želite da vam komadi budu veliki.

Isečene kocke gornje kore pažljivo, jednu po jednu, ređajte preko belog fila. To vam garantuje savršeno čiste ivice.

Pospite je šećerom u prahu neposredno pre serviranja.

BONUS VIDEO


Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

"Sekli su im delove tela tokom mučenja, najmlađa žrtva dvogodišnja devojčica": Muslimani izmasakrirali 56 Srba u Gornjoj Jošanici
Politika

"Sekli su im delove tela tokom mučenja, najmlađa žrtva dvogodišnja devojčica": Muslimani izmasakrirali 56 Srba u Gornjoj Jošanici

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta izjavio je da nikada ne smeju biti zaboravljeni masovni zločin nad 56 srpskih civila u selu Gornja Jošanica kod Foče koji se desio pre 33 godine i istakao da Srbija treba da osnuje Memorijalni centar srpskih žrtava na području bivše Jugoslavije, kao i da vodi aktivnu borbu za istinu o masovnom stradanju srpskog naroda u periodu od 1990. do 2000. godine kako bi pravda bila zadovoljena.

20.12.2025

20:12

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Plaćenici koji su likvidirali Srbina: Ubili smo pogrešnog čoveka
Hronika

Plaćenici koji su likvidirali Srbina: Ubili smo pogrešnog čoveka

Plaćene ubice iz Australije kojima preti smrtna kazna zbog mafijaškog ubistva Srbina Živana Radmanovića (32) na suđenju u Okružnom sudu u indonežanskom gradu Denpasaru, otkrili su da je njihova meta na Baliju prvenstveno bio Sanar Ganim (35), prijatelj i pašenog ubijenog.

20.12.2025

22:05

Planeta

Izrael ponovo napada Iran?! Tramp će uskoro biti obavešten: Ovo je plan
Planeta

Izrael ponovo napada Iran?! Tramp će uskoro biti obavešten: Ovo je plan

Izraelski zvaničnici, predvođeni premijerom Benjaminom Netanjahuom, sve su zabrinutiji zbog ubrzanog obnavljanja iranskog programa proizvodnje balističkih raketa, koji je bio oštećen u ranijim izraelskim vojnim udarima, i planiraju da o toj pretnji uskoro obaveste predsednika SAD Donalda Trampa, prenosi NBC News pozivajući se na izvore upoznate sa planovima.

20.12.2025

19:30

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set