• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

22.12.2025

16:20

Beli medenjaci po starinskom receptu: Recept koji budi uspomene na miris bakine pećnice

Shuterstock

Recepti

Beli medenjaci po starinskom receptu: Recept koji budi uspomene na miris bakine pećnice

Podeli vest

Beli medenjaci, sa svojom mekom teksturom i mirisnim začinima, nisu samo kolači, već prava praznična tradicija.

Miris meda i začina u domu podseća na magiju zimskih dana i na ljubav koja je uvek bila prisutna u bakinim kolačima. Ovaj recept će vas podsetiti na one tople, mirisne trenutke iz detinjstva i doneti savršen starinski ukus medenjaka.

Foto: Shuterstock

 

Sastojci:

Za testo:

  • 250 g meda
  • 100 g smeđeg šećera
  • 100 g putera (ili 80 ml ulja)
  • 2 jaja
  • 500 g brašna (glatko)
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • nekoliko kapi limunovog soka
  • 1 kašičica mlevenog cimeta
  • prstohvat soli
  • 2-3 kašike mleka (ako je potrebno)

Za glazuru (po želji):

  • 1 belance
  • 100 g šećera u prahu
  • nekoliko kapi limunovog soka

Foto: Shuterstock

 

Priprema:

U manjoj šerpi lagano zagrejte med, smeđi šećer i puter, mešajući dok se svi sastojci ne sjedine u glatku smesu. Sklonite sa vatre i ostavite da se malo prohladi, oko deset minuta.

U velikoj posudi pomešajte brašno, sodu bikarbonu, cimet, so i limunov sok. Dodajte jaja i prohlađenu medenu smesu. Mesite dok ne dobijete elastično testo koje se ne lepi za ruke. Ako je potrebno, dodajte malo mleka da bi testo bilo mekše.

Umotajte testo u plastičnu foliju i ostavite ga u frižideru na najmanje sat vremena. Ovo vreme je važno kako bi se ukusi povezali i kako bi testo postalo savršeno za oblikovanje.

Zagrejte rernu na 180°C. Na pobrašnjenoj površini, razvaljajte testo na debljinu od oko 5 mm i vadite oblike po želji. Možete oblikovati i male kuglice koje će tokom pečenja dobiti prelep oblik. Stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje.

Foto: Shuterstock

 

Pecite medenjake 8-10 minuta, dok ivice ne postanu blago zlatne. Ostavite ih da se ohlade na rešetki, kako bi zadržali svoj oblik.

Belance umutite sa šećerom u prahu i nekoliko kapi limunovog soka dok ne dobijete glatku i sjajnu smesu. Ohlađene medenjake premažite glazurom ili ih ukrasite po želji. Ostavite da se glazura stegne pre nego što poslužite.

Ovi medenjaci će vas u trenutku vratiti u vreme praznične radosti i topline, stvarajući savršen ugođaj za proslavu Nove godine ili drugih zimskih trenutaka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Društvo

Počele prijave za Bogojavljensko plivanje
Srbija

Počele prijave za Bogojavljensko plivanje

Svebor družina Sveti knez Lazar, u saradnji sa Gradom Kraljevom, poziva sve ljude dobre volje da se prijave za 19. Bogojavljensko plivanje za Časni krst, koje će 19. januara biti održano na Ibru u Kraljevu.

22.12.2025

18:44

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set