• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: informer.rs

07.01.2016

11:00

BOŽIĆNA TRPEZA! Tradicionalnu porodičnu gozbu započnite molitvom!

Recepti

BOŽIĆNA TRPEZA! Tradicionalnu porodičnu gozbu započnite molitvom!

Podeli vest

Ko može za Božić da odoli pečenju, dobroj supi i tradicionalnoj torti. Ako ste ljubitelj starih oprobanih recepata, a volite da isprobate i nove, moderne ukuse, spremili smo za vas kompletan praznični jelovnik koji nikog neće ostaviti ravnodušnim

PITA S AJVAROM
SASTOJCI:

  • 500 g kora za pitu
  • 8 kašika ajvara
  • 300 g sira
  • 3 jajeta
  • kesica praška za pecivo 
  • 400 g šampinjona
  • ulje, so, biber

PRIPREMA
Izdinstajte šampinjone, a sir umutite s jajima i u to dodajte prašak za pecivo. Sve dobro promešajte. Prvu koru premažite sa dve kašike ajvara, preko stavite drugu koru, premažite četvrtinom mase od sira, stavite treću koru i rasporedite četvrtinu pečuraka, pa zarolajte savijaču. Postupak ponavljajte dok imate materijala. Trebalo bi da dobijete četiri rolata. Poređajte u podmazan pleh i pecite oko pola sata na 200 stepeni dok ne porumeni.

ROLAT OD SIRA
SASTOJCI:

  • 300 g gaude
  • 500 g šampinjona
  • 2 trougla topljenog sira
  • mala glavica crnog luka
  • 2 tvrdo kuvana jajeta
  • origano
  • malo suvog biljnog začina
  • ulje

PRIPREMA
Gaudu spustite u vruću vodu i ostavite da omekša, a onda izvadite iz vode, stavite na dasku i razvucite oklagijom u pravougaonu koru debljine prsta. Za fil izdinstajte na malo ulja sitno iseckan crni luk i šampinjone, pa začinite origanom i začinom od povrća. Skinite s vatre i umešajte seckan topljeni sir i kuvana jaja. Koru od sira premažite filom, urolajte i stavite u frižider da se stegne. Pre služenja rolat isecite na komade i poređajte ih na tacnu. 

PAČJA SUPA S KNEDLAMA
SASTOJCI:

  • 1 kg pačetine
  • veza zeleni za supu
  • manja glavica crnog luka
  • biber, so

ZA KNEDLE

  • 1 jaje
  • šoljica griza
  • kašika masti
  • so

PRIPREMA
Zelen i luk očistite i svaki koren presecite napola. Meso patke operite, isecite na komade i stavite u hladnu vodu zajedno sa pripremljenim povrćem. Kada supa provri, dodajte kašičicu soli i pobiberite po ukusu. Smanjite temperaturu i polupoklopljeno kuvajte na tihoj vatri. Kada meso i povrće potpuno omekšaju, procedite supu. U umućeno belance dodajte penasto umućenu mast sa žumancetom i griz. Supu vratite na šporet i, kada provri, kašičicom spuštajte knedle. Supa ne sme jako da vri, a ako vam se prva knedla raspadne, u masu dodajte još malo griza. Kada se knedle skuvaju, sklonite supu sa šporeta i ostavite je da odstoji desetak minuta.

SVINJSKI KARE S JABUKAMA
SASTOJCI:

  • svinjski kare od 1,5 kg
  • 300 g listova mesnate slanine
  • 2 veće jabuke
  • 50 g integralnog keksa
  • 30 g struganog parmezana
  • grančica žalfije
  • maslinovo ulje, so, biber

PRIPREMA
Pažljivo očistite vrhove kostiju koje vire iz karea i oštrim nožem zasecite kare između svake kosti. Jabuke operite, ali ih nemojte ljuštiti. Isecite ih na četvrtine, uklonite semenke i isecite na tanke kriške. Svaki usek na kareu posolite i pobiberite, pa u njih ubacujte tanke kriške jabuke. Žalfiju sitno iseckajte, dodajte izdrobljen keks i strugani parmezan, pa kare obilno pospite pripremljenom mešavinom. Meso obložite listovima slanine i po želji uvežite kanapom, pa stavite u pleh u koji ste sipali malo maslinovog ulja, okolo rasporedite listiće žalfije i pecite 60 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Kada je meso napola pečeno, prekrijte ga aluminijumskom folijom i nastavite pečenje.

Public

PRAZNIČNI KROMPIR
SASTOJCI

  • 8 većih krompira
  • 200 g šampinjona
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • slatka začinska paprika
  • 40 g susama
  • 3 kašike ulja
  • ruzmarin
  • biber, kim, so

PRIPREMA
Krompir oljuštite i operite, pa svakom odsecite vrhove koji će poslužiti kao poklopac, a sredinu izdubite. Na vrelom ulju propržite iseckan crni luk, u njih dodajte šampinjone isečene na listiće, izrendanu sredinu krompira i kim, pa posolite i pobiberite. Pripremljenom masom punite krompire i poklopite odsečenim vrhovima. Poređajte u podmazanu posudu i pospite seckanim belim lukom i začinskom paprikom pomešanom sa seckanim ruzmarinom i susamom. Poklopite posudu i pecite oko 35 minuta, a potom sklonite poklopac i zapecite da odozgo porumeni.

VASINA TORTA
SASTOJCI

ZA KORU:

  • 6 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 6 kašika mlevenih oraha
  • 2 kašike brašna, sok i kora pomorandže 

ZA FIL:

  • 300 g mlevenih oraha
  • 100 ml mleka
  • 200 g maslaca
  • 2 kašike šećera
  • 5 rebara čokolade za kuvanje
  • 4 jajeta
  • 6 kašika šećera
  • 1 pomorandža

PRIPREMA
Cela jaja umutite sa šećerom i dodajte mlevene orahe i brašno. Izlijte u podmazan i brašnom posut pleh i pecite oko 20 minuta na 200 stepeni. Pečenu koru prevrnite na tanjir i zalijte isceđenim sokom od pomorandže.
Orahe poparite vrelim mlekom, pa dodajte maslac i dve kašike šećera. Mešajte dok se sve ne sjedini, pa kada se prohladi, sjedinite sa žumancima koja ste umutili s dve kašike šećera, a na kraju dodajte otopljenu čokoladu i sok i koru pomorandže.
Filom premažite koru, preko stavite šlag ili šam od belanaca. Za šam mutite belanca sa ostatkom šećera nad parom dok se sav šećer ne istopi. Prohlađeni šam stavite preko fila i ostavite tortu na hladnom.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set