POTRESNO: Pogledajte snimak svedočenja srpskih žrtava rata u BiH u sedištu UN (VIDEO)
130. 04. 2024. u 22:16
230. 04. 2024. u 22:16
Prvi maj bez tradicionalnog odlaska na piknik uz roštilj i pivo mnogima je nezamisliv. Sa pripremama za roštiljanje treba početi dan ranije. Nabavite meso, ribu i povrće, marinirajte ih po izboru, a sutradan poranite da ugrabite neko fino mesto za vatricu. Uživajte u druženju sa prijateljima bez komplikovanih jelovnika, višesatnog rada i umora od spremanja...
Nutricionista Branka Mirković savetuje da meso pripremite dan ranije i držite u frižideru. Piletina, svinjetina, pa čak i govedina s roštilja mogu da budu mekane i sočne ako se mariniraju 24 sata, a jedino riba može na vatru bez "plivanja" u začinima. Za roštilj uvek planirajte oko 250 grama mesa bez kosti po osobi, za ribu je dovoljno od 300 do 400 grama.
Masnoću sa rešetke temeljno očistite žičanom četkom i ako je moguće bez korišćenja deterdženata
- Dobar roštilj zavisi od mariniranja mesa i dobrog pečenja. U činiju sipajte sok od paradajza, malo aleve paprike, braon šećer po ukusu, so, biber, i dodajte ulje. Sve dobro izmešajte. Krilca i rebarca posolite, pobiberite i dobro izmešajte sa marinadom. Ostavite u frižideru da odstoji najmanje šest sati, a najbolje je tokom noći. Ova marinada se može koristiti i za krmenadle - kaže Branka Mirković.
Dobra kombinacija je i maslinovo ulje, so, biber, senf i ruzmarin.
Desert - Obavezno ponesite nešto slatko. Kada se najedete mesa, sigurno će vam se prijesti i nešto slatko, a ako se zavučete u neku nedođiju, teško da ćete imati volje da tragate za prvom prodavnicom.
Muzika - Muzika je na ovakvim dešavanjima gotovo neophodna. Znači, mislite na vreme o ozvučenju, bežični zvučnici su pravo rešenje.
Čuvajte se krpelja - Sezona krpelja je u toku, tako da vam ne preporučujemo leškarenje u travi, naročito nepokošenoj. Nakon što se vratite kući, obavezno se pregledajte da niste sa sobom poveli i kojeg nezvanog gosta.
Belo meso posolite, pobiberite, dodajte limun i maslinovo ulje i pospite origanom, bosiljkom ili majčinom dušicom. Od belog mesa možete praviti i ražnjiće, koje ćete naizmenično ređati sa povrćem.
250 g
mesa bez kosti dovoljno je za jednu osobu
- Najveći problem s ribom na roštilju je lepljenje za rešetke. Ako pečete celu ribu, odsecite joj glavu i stavite je na najvreliji deo roštilja nekoliko minuta kako bi se koža zagrejala i postala suva, a zatim je prebacite na lakši žar - savetuje Branka Mirković.
Ako želite istinski ukus mesa, začinite ga POSLE pečenja, i to samo sa solju, sveže mlevenim biberom i hladno ceđenim maslinovim uljem.
Kako raspaliti vatru? Mada izgleda jednostavno, iskustvo je ipak potrebno. Žar se priprema pomoću papira i sitnih grančica koje možete da pokupite u okolini, a kada se vatra razgori, dodaje se ćumur. Da bi se dobio specifičan miris, neko stavlja grančice osušene vinove loze (ko može da nabavi). Dobrom roštilju potrebno je oko 30 minuta zagrevanja do idealne temperature. Savršenu temperaturu postigli ste kada ugalj ima crveni žar, ali je on prekriven tankim slojem sivog pepela.
300 do 400 g
ribe idealno je za jednu osobu
Nemate četku za roštilj? Zgužvajte list aluminijumske folije do veličine pomorandže, uhvatite ga štipaljkom za roštilj i očetkajte rešetke. Nakon toga rešetku možete nauljiti ili premazati parčetom slanine. Dobar trik je i korišćenje poklopca jer omogućava da se meso dodatno nadimi i dobije jaču aromu.
Teletina, piletina i riba peku se na umereno zagrejanom roštilju, a za junetinu i svinjetinu potrebna je viša temperatura. Za pripremu goveđeg odreska važno je zagrejati roštilj na što jaču temperaturu, najjaču moguću. Manje komade treba brzo ispeći, a veći i deblji komadi moraju da se peku duže, sporije i na nešto nižoj temperaturi.
Ako želite da isprobate nešto novo, pripremite slatki roštilj. Za njega je najbolje upotrebiti tvrđe voće poput jabuka, ananasa i krušaka, koje zadržava ukus i oblik. Pre pečenja odstranite koštice i isecite voće na manje komade. Kako bi bilo sočnije, ostavite ga da se 20 minuta natapa u vodi s limunom.
Na savršenom piknik jelovniku uz meso i ribu neizostavno ide grilovano povrće - osim kralja patlidžana na roštilju se peku paradajz, luk, ali i ananas. Pre pečenja preporučljivo je premazati povrće maslinovim uljem, a nakon što je gotovo, možete ga obogatiti začinima poput ruzmarina, bosiljka, origana ili peršuna. Krompir, kao i ribu možete peći i u foliji.
Piletina, svinjetina, pa čak i govedina s roštilja mogu da budu mekane i sočne ako se mariniraju 24 sata, a riba može na vatru bez "plivanja" u začinima
Nakon što skinete meso sa roštilja, pustite ga da malo odstoji pre nego što ga poslužite. Na taj način ostavićete vremena sokovima u mesu da se pravilno rasporede.
- Ne pokrivajte meso, jer ukoliko stavite poklopac, meso se napari i izgubi se hrskava korica koja je veoma ukusna. Uz meso poslužite pregršt salate, a za desert voće i ručak će biti zdrav i nutritivno izbalansiran - poručuje Branka.
Kada je sve gotovo, najvažnije je ugasiti vatru i očistiti roštilj. Masnoću sa rešetke temeljno očistite žičanom četkom i ako je moguće bez korišćenja deterdženata.
o Kotleti s viskijem
Potrebno je: 4 posoljena svinjska (juneća, teleća) kotleta, pola šoljice senfa, šoljica viskija, kašičica mlevenog bibera (ako je moguće zelenog), sok od dva limuna. Priprema: Izmešajte začine, polovinu utrljajte u meso i ostavite da stoji barem dva sata. Polagano pecite i za vreme pečenja mažite meso ostatkom mešavine začina.
o Pileći ražnjići u jogurtu sa bosiljkom
Potrebno je: šoljica jogurta, šoljica naseckanih listova bosiljka, 1/4 šoljice luka, 1/2 kašičice karija, so, biber, 1 kg piletine, kašičica maslinovog ulja. Priprema: izmiksajte jogurt, bosiljak i luk, dodajte kari i malo soli. Odvojte polovinu umaka. Dobro "potopite" piletinu preostalim umakom i ostavite u frižideru na par sati. Ako želite da ražnjićima dodate povrće, naseckajte ga, posolite i pobiberite. Meso (i povrće) nabodite na štapiće. Povremeno okrećući ražnjiće, pecite na srednjoj vatri oko 15 minuta. Poslužite s umakom od jogurta i bosiljka.
o Grilovano povrće
Potrebno je: po 500 g tikvica, paradajza, plavog patlidžana, 100 g ementalera, tri čena belog luka, tri kašike maslinovog ulja, kašičica majčine dušice, so, biber. Priprema: povrće dobro operite. Tikvice i plavi patlidžan isecite na kolutove centimetar debljine. Beli luk zgnječite i pomešajte sa maslinovim uljem i majčinom dušicom. Posolite i pobiberite. Povrće pomešajte sa marinadom i ostavite na sat vremena u frižider. Pred pečenje paradajz isecite na polovine, stavite ga sečenom stranom na papirni ubrus i pustite ga da se malo prosuši. Pecite povrće na grilu po nekoliko minuta sa svake strane. Pospite rendanim sirom.
o Preliv za Cezar salatu
Izmiksajte u majonezu koricu limuna, sok od limuna, zgnječeni beli luk, so, biber i jedan inćun.
o Plavi sir
Umutite majonez, kiselu pavlaku, mileram, mleko, sirće od belog vina, so i biber. Dodajte usitnjeni plavi sir, poput gorgonzole, rokfora ili danablua.
o Avokado
Izmiksajte avokado, sok od limete, sok od pomorandže, maslinovo ulje, jabukovo sirće, med, beli luk, so, biber, kumin i korijander i dodajte nekoliko kapi sosa zelenog tabaska ili svežu ljutu papričicu.
o Zeleni dresing
Usitnite korijander, pola avokada, sok od limete, beli luk, sirće od belog vina, maslinovo ulje i so. Po želji možete dodati i med.
o Tajlandski dresing
Izmešajte puter od kikirikija, med, soja-sos, jabukovo sirće, susamovo ulje, beli luk u prahu i biber. Dodajte toplo kokosovo mleko i sve promešajte.
Novinar nedeljnika "Vreme" Andrej Ivanji priznao je, uživo u programu tajkunske televizije, da je bojkot izbora od strane opozicije propao!
01.05.2024
06:28
Kandidat pokreta Kreni-promeni za gradonačelnika Beograda Savo Manojlović izjavio je, gostujući na opozicionoj N1, kako opozicija samo priča o krađi izbora, a sedi u Skupštini i prima milione.
01.05.2024
06:22
Kandidat pokreta Kreni-promeni za gradonačelnika Beograda Savo Manojlović izjavio je, gostujući na opozicionoj N1, da treba dopreti do što većeg broja ljudi koji nemaju prilike da gledaju ovu "kanalizaciju".
30.04.2024
22:56
Brajan Brković iz pokreta "Bravo" poznat po svojim antisrpskim stavovima, te skrnavljenu srpske zastave najavio kako ide "zajedno i jako" sa Milošem Jovanovićem.
30.04.2024
21:30
Mandatar za izbor Vlade Srbije Miloš Vučević ocenio je danas da priča dela opozicije o bojkotu izbora za njega nije ništa drugo osim rašomonijada i ocenio da to što neko bira gde će izaći, a gde neće ne znači ništa drugo osim da procenjuju gde bi možda mogli da pobede i gde mogu da kontrolišu svoje odbore.
30.04.2024
12:49
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas prostor gde će biti Ekspo 2027 i gde se gradi nacionalni stadion.
01.05.2024
11:07
Govoreći o pokušajima tzv. Kosova da postane član Saveta Evrope, predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da se oni sad bave trikovima kako bi ubedili Francuze, Italijane i Monako, pošto su im ti glasovi potrebni.
01.05.2024
11:03
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da mrzi neradničku klasu, da živi za radnike, kao i da je rad "karta za budućnost" Srbije.
01.05.2024
10:50
Izuzetno je važno da imamo dobre odnose sa našim američkim partnerima, ali Vladu Srbije biraju građani Srbije, kazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
01.05.2024
10:39
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je sastav nove Vlade koju je juče predložio mandatar Miloš Vučević.
01.05.2024
10:37
O sramnoj rezoluciji o nepostojećem genocidu u Srebrenici, kao i o pravoj istini se zapravo dogodilo u tom mestu, govorio je u Info jutru dr Vojislav Šešelj, lider SRS.
01.05.2024
10:10
U novom Info jutru o teroru Aljbina Kurtija koji sprovodi nad nedužnim Srbima na KiM, govorio je Milovan Drecun, narodni poslanik.
01.05.2024
09:22
U novom Info jutru o ulasku tzv. Kosova u Savet Evrope, govorio je prof. dr Dejan Miletić iz Centra za globalizaciju.
01.05.2024
08:51
Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.
30.04.2024
21:41
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Zaječaru, po nalogu tužioca, uhapsili su D.D. (52) iz ovog grada, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo teška telesna povreda.
01.05.2024
11:08
Državljanin Srbije M.B. (60) nastradao je tokom planinarenja u kanjonu Mrtvice kod Kolašina u Crnoj Gori. Reč je o muškarcu iz Beograda, kom je prethodno pozlilo.
01.05.2024
11:10
Teška saobraćajna nesreća dogodila se jutros na putu Elemir-Taraš kod Zrenjanina.
01.05.2024
09:05
Viši sud u Podgorici potvrdio je optužnicu Višeg državnog tužilaštva od 19.marta ove godine podignutu protiv B.S. zbog silovanja ćerke.
01.05.2024
08:53
U saobraćajnoj nesreći na putu Elemir-Taraš, kod Zrenjanina povređen je mladić (23) kojem se lekari bore za život.
01.05.2024
09:27
Centar Olimpijakosa i srpski košarkaški reprezentativac Filip Petrušev u tren oka prešao je put od heroja do tragičara u porazu od Barselone, pošto je pri rezultatu 80:80 doslovce u poslednjoj sekundi faulirao Džabarija Parkera pri šutu za tri poena, a ovaj je od tri bacanja iskoristio dva za pobedu 82:80.
01.05.2024
10:11
Nekadašnji trener Partizana Duško Vujošević poznat je, između ostalog, po tome što insistira da njegovi igrači moraju da čitaju knjige.
01.05.2024
07:25
Novak Đoković se uvek trudi da pomogne mladim igračima, a to je potvrdio i Jakub Menšik koji je otkrio koliko mu je značila podrška najboljeg na svetu.
01.05.2024
07:26
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić našalio se sa selektorom Srbije Draganom Stojkovićem pred polaganje kamena temeljca za izgradnju Nacionalnog stadiona u Surčinu.
01.05.2024
10:52
Neuništivi Real Madrida odneo je sa “Alijanc arene” remi (2:2), a junak "kraljevskog kluba" bio je - Vinisijus Žunior.
01.05.2024
09:08
Čudna svetlost pojavila se iznad Ukrajine u noći između utorka i srede!
01.05.2024
09:52
Evropa postaje zavisna od ruskog đubriva kao što se dogodilo sa gasom, piše američki list "Fajnenšel tajms", pozivajući se na jednog od najvećih proizvođača đubriva za poljoprivredne kulture Svejna Torea Holzetera.
01.05.2024
07:19
Portparol vojske Huta Jahja Sari Kasim rekao je sinoć u televizijskom obraćanju da su „u znak podrške palestinskom narodu i kao odgovor na američko-britansku agresiju, izveli vojne operacije protiv protivničkih ratnih brodova u Crvenom moru“.
01.05.2024
00:15
U Tbilisiju, glavnom gradu Gruzije, nastavljeni su protesti protiv nacrta zakona o stranim agentima.
30.04.2024
23:35
Zapad bi mogao da stvori ukrajinsku vladu u egzilu nakon pobede Rusije, rekao je britanski stručnjak Aleksandar Merkuris na svom Jutjub blogu.
30.04.2024
23:10
- Igram ruskog carskog agenta koji radi za Komunističku partiju Rusije - priča Miloš Biković.
01.05.2024
10:31
Poznat je po delima "Njujorška trilogija" i "Levijatan".
01.05.2024
08:35
Marko Nastić je zaslužan za kreiranje muzičkog ukusa mnogih generacija i prva je asocijacija za neke od najboljih gradskih žurki ikada.
30.04.2024
15:54
Proslavljeni glumac od danas će počivati pored supruge Julijane Lule Živojinović u Koraćici
30.04.2024
13:13
Srpska predstavnica na "Evroviziji 2024" danas slavi rođendan i ukazuje na to koliko bi trebalo novca svaka porodica da ima.
01.05.2024
10:53
Pevačica se ne odvaja od novog emotivnog partnera
01.05.2024
10:07
Sara Šekularac poznatija kao Zoi, nedavno je progovorila u kakvom je odnosu sa Sašom Kovačevićem.
01.05.2024
08:54
Glumica Milena Vasić nedavno je pretrpela ozbiljnu povredu tokom izvođenja mjuzikla na sceni Pozorišta na Terazijama, zbog čega je morala odmah da reaguje i ekipe Hitne pomoći.
01.05.2024
08:10
Sinoć se na imanju u Šimanovcima održala luda žurka, kao i svakog utorka.
01.05.2024
07:41
Čačanin Rato Smiljanić (75), penzionisani TV mehaničar, kuću svojih roditelja pre nekoliko godina pretvorio je u jedinstveni muzej nostalgije i sećanja.
01.05.2024
10:00
Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.
01.05.2024
08:15
U leto 1914. godine moćna Austrougarska monarhija napala je Srbiju. Posle očajničke i herojske borbe mnogo manje i slabije opremljene srpske vojske, izbora više nije bilo – jedini put za spas Srbije vodio je preko vrleti nepristupačne i negostoljubive Albanije.
01.05.2024
07:05
Srbofilija predstavlja osećanje ljubavi ili simpatije prema Srbima, Srbiji, Republici Srpskoj, srpskoj istoriji, srpskom jeziku, srpskoj kulturi i svemu što je povezano sa Srbima.
30.04.2024
17:00
Na visu Javora, na nadmorskoj visini od čak 1.240 metara, surova planinska klima nije omela par selica da se i ovog proleća dosele u Kalipolje.
30.04.2024
16:30
Ostavite komentar
Pravila komentarisanja:
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.