DELIJE I GROBARI PLAČU! Zvezdaš doveo dedu od 96 godina prvi put na stadion Partizana - ono što se tamo desilo, svi će pamtiti (VIDEO)
122. 12. 2025. u 16:43
222. 12. 2025. u 16:43
Dok jedni smatraju da je tajna dobrog roštilja u suvom drvetu bukve i vinove loze, drugi u jačini vatre, a treći se kunu samo i isključivo u kvalitet mesa, svi se slažu u jednom - dobre marinade čine meso ukusnijim i neizostavni su deo prvomajskog uranka. Kombinacije začina su nebrojene, a mi vam predlažemo nekoliko varijanti s kojima nećete pogrešiti.
Ulje, kiselina, začini
Marinada ili pac je, prema definiciji, mešavina neke vrste masnoće i kiseline uz dodatak začina, s ciljem da delimično omekša meso i začini ga. Uglavnom je reč o ulju (najčešće maslinovom), vinu, sirćetu ili soku od limuna, aromatičnim travama ili povrću.
| Važno je samo da vam na mesu ne ostanu komadi belog ili crnog luka, jer bi mogli da zagore i otpuste gorčinu |
Ulje će dati nemasnom mesu masnoću i zaštititi ga od vazduha, sirće će smekšati meso, a sok od limuna će na svežu ribu imati efekt kao da smo je blago skuvali. So u marinadi deluje poput konzervansa, ali omogućava i bolje upijanje tečnosti. So, takođe, omekšava vezivno tkivo u mišićima, te je neizostavni deo paca.
Vreme potrebno za mariniranje zavisi od strukture i veličine mesa ili ribe koju pripremamo - što je ona manja, nežnija i delikatnija, to je i vreme kraće. Ipak, i tu postoje neki standardi. Meso se stavlja u marinadu do otprilike tri sata pre nego će završiti na roštilju. Možete ga držati i duže, čak i do dva dana, ali u tom slučaju izbegavajte da dodajete u marinadu veću količinu soli, jer so ima tendenciju izvlačenja vlage iz mesa. To bi kod pečenja moglo da dovede do suvog i "drvenastog" mesa.
Shutterstock
Oprezno sa šećerom
Često se u receptima može pročitati "marinirajte preko noći" kao da mesečina ili tama imaju neko mistično dejstvo na meso. Ovo u stvari znači da meso u pacu treba da odleži oko osam sati, što svakako može i tokom dana.
Ako koristite beli ili crni luk, beli luk zgnječite, a crni luk posolite i ostavite da odstoji. U marinadu dodajte samo sok od crnog luka ili i njega dobro usitnite, gotovo do kaše. U oba slučaja možete da se poslužite i prahom od navedenih lukovica. Važno je samo da vam na mesu ne ostanu komadi belog ili crnog luka, jer bi mogli da zagore i otpuste gorčinu.
| Ako vam je ostalo marinade, dodajte joj tečnost u vidu bujona, vina, piva ili malo vode i poslužiće kao premaz |
Osim kad se radi o vrlo malim komadima mesa i mesu koje se kratko termički obrađuje, izbegavajte marinade koje sadrže previše slatkih začina, poput smeđeg šećera, džema, šećera u alkoholu ili šećera koji se već nalazi u gotovim proizvodima, kao što je kečap. Pri dužem pečenju, šećer će se topiti, karamelizovati i na kraju zagoreti, a vi ćete umesto hrskave, dobiti ugljenisanu koricu.
Ako vam je ostalo marinade, dodajte joj tečnost u vidu bujona, vina, piva ili malo vode i poslužiće kao premaz kojim možete dodatno začiniti, ali i vlažiti meso na roštilju tokom pečenja ili poslednjih pet do 15 minuta. Premaz možete spremiti i pred roštiljanje, ako nemate dovoljno vremena ili volje za pravu marinadu.
Shutterstock
Pravila za dobar roštilj
o Za roštilj uvek planirajte oko 250 grama mesa bez kosti po osobi, za ribu od 300 do 400 grama
o Mesa u marinadi
Pileće meso, rebra i junetina se mariniraju radi boljeg ukusa i da meso omekša
o Svinjske krmenadle i svinjski vrat i ražnjići
Po pravilu, direktno se peku na roštilju, a so i drugi začini se dodaju nakon pečenja. To vas, naravno, ne sprečava da i njih marinirate po želji
Pac je, prema definiciji, mešavina masnoće i kiseline uz dodatak začina, s ciljem da delimično omekša meso i začini ga |
o Rolovana džigerica i rolovani ćevapi
Samo se umotaju u mesnatu, tanko isečenu slaninu i peku
o Povrće i voće
Pre pečenja preporučljivo je premazati povrće maslinovim uljem, a nakon što je gotovo, obogatite ga začinima poput ruzmarina, bosiljka, origana ili peršuna.
o Kobasice
Prvo ih stavite sa strane da se nadime na nižoj temperaturi, a zatim pecite. Tako prilikom pečenja neće popucati
o Slanina
Ne zaboravite da pripremite slaninu kojom ćete premazivati roštilj, a pravi je specijalitet kada se ispeče
o Štapići za ražnjiće
Potopite ih u vodu da se ne bi zapalili dok pečete roštilj
Shutterstock
RECEPTI:
Marinada s jogurtom
Sastojci: 200 ml jogurta, dve kašike maslinovog ulja, kora i sok od pomorandže, manji crni luk, dva čena belog luka, korijander, pola kašičice cimeta, kašičica sveže narendanog đumbira, pola kašičice soli, mleveni biber.
Priprema: U avanu usitnite suve sastojke uz dodatak ulja, pa sve pomešajte s jogurtom i sokom i korom od pomorandže. Ova marinada je pogodna za sve vrste mesa.
Azijska marinada
Sastojci: 200 ml susamovog ili nekog drugog ulja, dve kašike soja sosa, kašika smeđeg šećera, dva čena zgnječenog belog luka, narendani đumbir, 50 ml višnjevače ili šerija.
Priprema: Koristite na manjim komadima mesa koje se kraće termički obrađuju, poput svinjetine i piletine.
Južnjačka uteha
Sastojci: 200 ml pasiranog paradajza, tri kašike maslinovog ulja, čili ili neka druga ljuta papričica, tri čena belog luka, vorčester, tabasko ili čili sos.
Priprema: Slaže se sa svinjetinom, junetinom i piletinom.
Meksička marinada
Sastojci: 1/3 šolje jabukovog sirćeta, 1/3 šolje belog sirćeta, 1/3 šolje maslinovog ulja, 1/3 šolje seckanog korijandera, tri mlevene glavice crnog luka, isceđena limeta, dve kašike kumina, kašika mlevenog crnog bibera, kašika origana, kašika soli.
Priprema: Dodajte sve sastojke u činiju i dobro promešajte. Slaže se sa svinjetinom, junetinom i piletinom.
Shutterstock
Mediteranska mešavina
Sastojci: 1/3 šolje vode, 1/3 šolje soka od limuna, 1/3 maslinovog ulja, mlevena glavica crnog luka, kašika sušenog timijana, kašika sušenog ruzmarina, kašika soli, kašika mlevenog crnog bibera.
Priprema: U činiju srednje veličine dodajte vodu, sok od limuna, beli luk, timijan, ruzmarin, so i mleveni crni biber. Od začinskog bilja možete kombinovati i peršun, bosiljak, origano, majčinu dušicu, žalfiju... Ukoliko koristite sveže bilje, pobrinite se da ga dobro usitnite. Ova marinada ide uz većinu vrsta mesa.
Kontinentalni klasik
Sastojci: 100 ml maslinovog ulja, 100 ml belog vina, pola kašičice soli, tri čena belog luka, sitno seckani korijander, kašika senfa, crveni biber.
Priprema: Osnovnom receptu možete da dodate tucanu ljutu ili čili papriku i usitnjeni lovor ili ruzmarin. Odgovaraće svinjetini, junetini i piletini.
PREMAZI - u poslednji čas
Premaz za junetinu
Sastojci: 100 ml goveđeg bujona ili vode, 100 ml piva, kašika senfa, pola kašičice soli, čili prah ili kajenski biber, tri čena belog luka, korijander u prahu ili listu, vorčester ili tabasko sos.
Priprema: Sve sastojke pomešajte, kratko prokuvajte, doterajte ukus i proverite gustoću.
Shutterstock
Slatko-ljuta glazura
Sastojci: 100 ml aćeto balzamika, tri do četiri kašike meda, čili sos, pola kašičice soli, sveže krupno mleveni biber.
Priprema: Stavite med i aćeto balzamiko u posudu i vrlo kratko prokuvajte da se med otopi. Začinite prema ukusu. Kod ovog premaza vodite računa o tome da ga koristite kad je meso već pečeno. Premazano meso ostavite na kratko vreme u sigurnom uglu roštilja (toplo mesto koje nije direktno iznad izvora toplote) da se sos upije. Ostavite umak za dodatno prelivanje ili umakanje. Pogodan je za piletinu i svinjetinu.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Premijer Hrvatske Andrej Plenković komentarisao je danas transparent "Za dom spremni" koji su navijači zagrebačkog Dinama razvili na utakmici protiv gradskog rivala Lokomotive na Maksimiru.
22.12.2025
17:00
Blokaderski novinar Aleksandar Dikić pozvao je danas na streljanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića i onih koji ga podržavaju, a ponudio je i "olakšavajuću" okolnost.
22.12.2025
16:22
Srbija nastavlja da poštuje uvedenu zabranu izvoza municije „sumnjivim kontragentima“, uprkos pokušajima „nečistih“ klijenata da je zaobiđu, izjavio je direktor Drugog evropskog departmana Ministarstva spoljnih poslova Rusije Jurij Pilipson.
22.12.2025
16:37
Jedan od najostrašćenijih blokadera Dejan Petar Zlatanović priznao je da određeni ljudi i te kako stoje iza takozvane studentske liste za izbore, a potom potvrdio da su to advokat Zdenko Tomanović, ali i nekadašnji političar i šef pokrajinske vlade u Vojvodini, antisrbin Bojan Pajtić.
22.12.2025
14:07
Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić reagovala je na skandaloznu izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića o transparentu "Za dom spremni".
22.12.2025
17:41
Dugo najavljivan fenomen "zver sa istoka" već večeras stiže u Srbiju, a od srede, 24. decembra, doneće ledene dane sa velikim snežnim padavinama.
22.12.2025
13:30
Uoči novogodišnjih praznika, društvene mreže preplavilo je pitanje koje muči mnoge - šta pokloniti devojci, i dok se neki i dalje dvoume, drugi tvrde da su već sve rešili na vreme.
22.12.2025
17:00
Polovinom prošlog veka, u selu Mrmoš kod Aleksandrovca, rođen je Milan Živković Žilijen. Zovu ga i profesor, i doktor, i Proka pronalazač i to s pravom!
22.12.2025
16:56
Srbija je druga zemlja u Evropi i šesta u svetu po indeksu tehnološke zrelosti javne uprave, rekla je Ana Brnabić, predsednica Skupštine Srbije.
22.12.2025
15:22
Na auto-putu Miloš Veliki, u smeru od Beograda ka Čačku, danas popodne došlo je do saobraćajne nezgode u preticajnoj traci u kojoj su učestvovala dva putnička vozila.
22.12.2025
17:32
Blindirani "audi" za čijim je volanom bio vođa navijača FK Zemun Jevto Jevtić koji je u petak u Zemunu preživeo sačekušu u vlasništvu je Dejana K. koji je u Crnoj Gori bio osuđen na tri godine zatvora zbog šverca heroina.
22.12.2025
16:07
Pripadnici saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova u Surdulici, prilikom kontrole saobraćaja, zaustavili su R.D. (75) koji je vozio „pežo“ sa 4,38 promila alkohola u organizmu.
22.12.2025
15:05
Pred Višim sudom u Podgorici sutra je zakazna kontrola optužnice protiv Dušana Ramića iz Novog Sada, koji se sumnjiči da je izvršio krivično delo nasilje u porodici sa smrtnim ishodom na štetu Alme Ćosović.
22.12.2025
14:49
Dejanu Dragijeviću i Srđanu Jankoviću koji su osumnjileni za ubistvo Danke Ilić danas je produžen pritvor za još mesec dana, tako da se Dragijević i Janković već 20 meseci nalaze iza rešetaka.
22.12.2025
13:17
Rusija nema nameru da napada zemlje Evropske unije i NATO i spremna je da tu poziciju fiksira i pravno, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Rjabkov.
22.12.2025
17:00
Situacija oko Grenlanda, ostrva koje je u sastavu Danske, a na koju je američki predsednik Donald Tramp odavno "bacio oko", ponovo se zahuktava, zbog čega je reagovala i Evropska unija.
22.12.2025
16:30
EU prebacila celu termoelektranu iz Litvanije u Ukrajinu, centrala će snabdevati strujom milion ljudi
22.12.2025
16:00
Četrdesetak osoba danas je evakuisano u Monpeljeu, gde su poplave izazvale zatvaranje mnogih puteva, dok je pet departmana na jugu Francuske, među kojima i Ero, danas pod narandžastim meteo alarmom zbog kiša i poplava.
22.12.2025
15:30
Na vodenom kanalu u okrugu Šropšir, u zapadnoj Engleskoj, otvorila se vrtača koja je povukla svu vodu, a čamci koji su u tom trenutku bili u blizini ostali su nasukani, a ima i onih koji se nalaze na ivici strme provalije, saopštila je lokalna policija.
22.12.2025
15:00
Legendarna glumica Radmila Savićević bila je u dugogodišnjem braku sa kolegom Božidarom Savićevićem.
22.12.2025
15:01
RTS ke objavio spisak filmova koje će emitovati tokom novogodišnjih praznika u periodu od 27. decembra 2025. do 2. januara 2026. godine.
22.12.2025
11:36
Američka glumica Amanda Sajfred (40) kaže da joj je saradnja sa koleginicom Sidni Svini (28) na filmu "Kućna pomoćnica" ("The Housemaid") bila savršena i da su se dopale jedan drugoj.
22.12.2025
10:44
Beograđani će i naredne godine za najradosniji hrišćanski praznik na poklon dobiti Božićni koncert, koji će biti održan 7. januara 2026. godine u 12 časova u Velikoj dvorani Zadužbine Ilije M. Kolarca.
22.12.2025
13:56
Pevač Dado Polumenta i njegova žena Ivona, koja je 11 godina mlađa od njega, očekuju treće dete – sina.
22.12.2025
17:52
Pevač Jašar Ahmedovski je govorio o dugogodišnjoj borbi koju on i njegova supruga vode za potomstvo.
22.12.2025
16:53
Pevačica Sandra Afrika izgubila je u karting trci od Tiktokera Đunte, a onda otkrila da bi da joj pukne guma u pomoć pozvala kolegu Acu Pejovića.
22.12.2025
16:18
Samo nekoliko dana nakon što je njegov film "Viši cilj" ugledao svetlost dana, bivši rijaliti učesnik Lazar Čolić Zola počeo je da dobija pretnje.
22.12.2025
15:38
Bura oko "Montesonga" se ne stišava, a na primedbe Krstinje Todorović reagovao je umetnički direktor takmičenja Danijel Alibabić.
22.12.2025
15:09
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar