AMERI U NEVERICI! Jokić posle partije veka uradio nešto što niko nije očekivao! Zaključao se u svlačionicu i... OVO JE NEMOGUĆE! (FOTO)
126. 12. 2025. u 16:20
226. 12. 2025. u 16:20
Prvi maj bez tradicionalnog odlaska na piknik uz pivo, roštilj i mladi luk je nezamisliv. Sa pripremama za krunski događaj, roštiljanje, treba početi dan ranije - nabavite nekoliko vrsta mesa, marinirajte ga po izboru, a sutradan poranite da ugrabite neko fino mesto za vatricu. Uživajte u druženju sa prijateljima bez komplikovanih jelovnika, višesatnog rada i umora od spremanja, poručuje nutricionista Branka Mirković.
- Na roštilju možete peći pileće meso, svinjsko, junetinu, dimljeno meso, kobasice, mleveno meso kao ćevape, pljeskavice, ribu, razno povrće... Važno je da je meso sveže, dobrog mirisa i boje i ne sme da bude suvo. Optimalna količina je 300 do 400 grama svežeg mesa po osobi, a da bi bilo ukusnije i mekše, marinirajte ga najmanje tri sata pre pečenja, a najbolje preko noći - savetuje Branka Mirković.
Postoje razne tehnike mariniranja, dodaje naša sagovornica. Jedna je da se meso premaže tečnošću pa uvalja u mešavinu suvih začina, mada se najčešće svi sastojci (suvi i tečni) pomešaju, prokuvaju, prohlade i meso umoči u preliv. Prilikom pečenja meso se po pravilu povremeno premazuje ostacima marinade.
Foto: Shutterstock
Bez specijaliteta u vidu ćevapa i pljeskavica gotovo da nema roštilja, a pravilo je da se zamese od mešanog mesa.
- Kombinujte po jednu trećinu junećeg mesa od plećke, svinjske plećke i svinjske potrbušine. Recepta i odnosa ima raznih, te svinjsko meso možete zameniti jagnjećim ili ovčijim, ali je pravilo da postoji barem jedna trećina masnijeg mesa da bi ćevapi i pljeskavice bili sočni. Meso se melje dva puta, dodaju se začini, so i biber, i na jedan kilogram mesa kašičica sode bikarbone. Sve se dobro izmeša i mesi kao hleb, a ako je potrebno dodajte malo kisele vode ili ulja. Ostavite sve da odstoji par sati i ponovite postupak, najbolje je ako meso premesite više puta. Kada formirate pljeskavice i ćevape, namažite ruke uljem, a u njih možete dodati kačkavalj, ljutu papriku ili sitno seckani luk - preporučuje Branka Mirković.
Osnovna marinada
Koristi se za sve vrste mesa, obična ili dimljena svinjska rebarca, kao i za pileća krilca.
Pravi se od soli, bibera, slatke i ljute paprike u prahu, belog luka u prahu i smeđeg šećera. Izmešajte začine, razredite hladnim goveđim bujonom (može i od kocke za supu), sokom i pireom od paradajza i maslinovim uljem (nije obavezno). Najbolje je da probate ukus marinade i dodajete količinu začina prema ukusu. Sve prokuvajte na srednje jakoj temperaturi i ohladite. Svaki komad mesa umočite u marinadu, složite u posudu i ostavite da odstoje na hladnom najmanje tri sata.
Ljuta marinada
Pravi se isto kao osnovna, ali se dodaje više tucane paprike, bibera i kajenskog bibera.
Američka marinada
Na osnovnu marinadu dodajte po ukusu vuster sos, slatki čili sos i soja sos.
Mariniranje sa senfom i začinima
Preporučuje se za junetinu. Foto: Shutterstock
Namažite komade junetine senfom, običnim ili dižonom, i uvaljajte u mešavinu soli, bibera i sušenog belog luka. Po želji možete dodati kari i/ili slatku crvenu papriku.
Bela marinada
Uglavnom se koristi za belo meso, batake i karabatake.
Pomešajte so, beli luk u prahu i biber. U činiju stavite senf i razredite jogurtom, dodajte suve začine i promešajte. Ova marinada se ne kuva. Svaki komad mesa umočite u marinadu i složite u posudu, a ostatkom marinade prelijte meso.
- Ovo su osnovni začini kod svake marinade, a količine odredite sami po ukusu. Ne zaboravite da tokom mariniranja dva do tri puta okrenete meso, kako bi svaki komad omekšao i upio začine. Deo marinade kojom se pramazuje roštilj tokom pečenja mora malo duže da se kuva da se redukuje tečnost i da bude gušći, a za premazivanje koristite četkicu - navodi nutricionista.
Uz manje masna mesa pecite slaninu, a ako pravite ražnjiće, kombinujte masnije komade sa manje masnim.
- Dobro je kombinovati i meso, slaninicu i kobasice, a napravite i ražnjiće od povrća. Krupno isecite luk, papriku, tikvice, plavi patlidžan, paradajz, pečurke i naizmenično ređajte na žicu od roštilja. Ako koristite drvene štapiće, pre upotrebe ih ostavite da odleže u vodi 12 sati, da se ne bi upalili na roštilju - sugeriše Branka Mirković.
Foto: Shutterstock
Pre pečenja preporučljivo je premazati povrće maslinovim uljem, a nakon što je gotovo, možete ga obogatiti začinima poput ruzmarina, bosiljka, origana ili peršuna.
Da bi vam roštilj uspeo, rešetku zamastite slaninom ili uljem i pecite na dimu, a ne plamenu, i svakako vodite računa da vam meso ne pregori. Kada se uhvati korica sa jedne strane, okrenite meso - dakle, samo jednom.
- Posle pečenja ostavite da malo odstoji kako bi se vratili sokovi i videćete da će sve biti sočnije. Još bolje, pripremite velike posude sa poklopcem u koje ćete staviti naseckan, posoljen i rukom izgnječen crni luk. Kad su grilovano meso, kobasice, rebarca... gotovi, sipajte ih u šerpu, poklopite, protresite i odložite do upotrebe - kaže naša sagovornica.
Uz roštilj pripremite dosta raznog povrća za salate. U teglu sipajte ulje, sirće, vodu, so, dobro zatvorite, pre serviranja dobro promućkajte i samo prelijte preko salate.
- Ima dosta povrća koje se ne začinjava, a izvanredno je uz roštilj. Tu su pre svega mladi crni i beli luk, rotkvice, svež krastavac, dok papriku i paradajz možete jesti sveže, a možete i grilovati. Uz roštilj odlično ide dobar hleb ili somun, koje možete prepeći, ponesite dve-tri vrste sireva i kajmak, dok voće može da bude odličan desert. Ako vam preostane roštilja, možete ga jesti i sutradan, ali ga ne podgrevajte - savetuje Branka.
I za kraj, budite obazrivi, dobro ugasite vatru i pokupite otpatke kada završite sa druženjem.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće u subotu, 27. decembra polaganju kamena temeljca za izgradnju novog objekta Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije, saopštila je danas Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.
26.12.2025
18:06
Predsednik Republike Srbije razgovaraće sa ambasadorom Ruske Federacije.
26.12.2025
17:38
Na antisrpskoj televiziji "N1" izrečena je šokantna i duboko uznemirujuća tvrdnja koja je izazvala burne reakcije u javnosti.
26.12.2025
12:26
Predsednik Visokog saveta tužilaštva (VST) Branko Stmenković ponovo je danas prekršio zakon o VST tako što je bez održavanja sednice Saveta na kojoj bi članovi imali mogućnost diskusije i rasprave, odlučio da sam odbije prigovore izjavljene povodom tužilačkih izbora i sam donese odbijajuća rešenja, saznaje Informer.
26.12.2025
16:07
Jedan od najistaknutijih blokadera iz Novog Pazara, Hatab Rizović psovao je i najstrašnije vređao srpski narod i srpsku majku, a sada se obračunava i sa pravoslavnim praznicima.
26.12.2025
15:44
Popodnevni špic paralisao je Beograd!
26.12.2025
16:44
Ministarstvo unutrašnjih poslova apelovalo je na građane da budu odgovorni i ne koriste petarde i drugu pirotehniku tokom praznika, kako zbog opasnih posledica, tako i zbog zakonskih kazni.
26.12.2025
16:00
Jelena Vuković (8), učenica drugog razreda Osnovne škole "Danilo Kiš", osvojila je 3. mesto u kategoriji likovnih radova na konkursu Centra za promociju zdravlja Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".
26.12.2025
15:00
Pihtije su danas neizostavni deo praznične trpeze i bogatih menija u restoranima, pa zato i ne čudi što uoči praznika porcija od 300 - 400 grama, verovali ili ne, košta čak 900 dinara.
26.12.2025
14:30
Pripadnici policijske stanice Voždovac uhapsili su juče D.G. (42) zbog sumnje da je u javnom prevozu polno uznemiravao i fizički maltretirao dve devojke.
26.12.2025
18:56
Apelacioni sud u Beogradu danas je doneo odluku da trajno oduzme deo imovine od osuđenog Darka Šarića, za koju se sumnja da je proistekla iz krivičnog dela.
26.12.2025
18:27
U Ulici Gospodara Vučića oko 15.30 sati došlo je do lančanog sudara u kojem je prema nezvaničnim saznanjima povređeno više osoba.
26.12.2025
16:18
Vozač koji je, kako se sumnja, jutros izazvao saobraćajnu nesreću na magistralnom putu Kovin-Smederevu bio je pod dejstvom alkohola.
26.12.2025
15:54
Viši sud u Podgorici oslobodio je danas prvostepeno biznismena Duška Kneževića u predmetu "Global karbon krediti" zbog nedostatka dokaza, javljaju podgoričke Vijesti.
26.12.2025
16:37
Republikanci u američkom Kongresu su tokom 2025. godine poništili rekordan broj saveznih propisa usvojenih za vreme mandata bivšeg predsednika SAD Džoa Bajdena, koristeći Zakon o kongresnoj reviziji (CRA).
26.12.2025
17:40
Bugarska se i dalje nalazi među zemljama sa najvišim nivoom konzumiranja alkohola u Evropi i svetu, pokazuju najnoviji podaci Svetske zdravstvene organizacije (SZO), prenose lokalni mediji.
26.12.2025
17:30
Moskovski gradski sud osudio je bivšeg zaposlenog Ministarstva spoljnih poslova Rusije Arsenija Konovalova na 12 godina zatvora zbog izdaje i saradnje sa američkom obaveštajnom službom, saopštila je Federalna služba bezbednosti (FSB).
26.12.2025
17:10
Dugogodišnji zamenik bivšeg ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua, general-pukovnik Jurij Sadovenko, iznenada je preminuo u 56. godini života.
26.12.2025
16:40
Potraga za Timurom Mindićem, beguncem od ukrajinskog pravosuđa, prerasla je u incident na ulicama Tel Aviva.
26.12.2025
16:40
Pesma "Snowman" australijske pevačice Sije preuzela je prvo mesto na Spotifajevoj listi najstrimovanijih sezonskih pesama.
26.12.2025
15:45
U domaće bioskope uskoro stiže film "Marty Supreme" u kojoj glavnu ulogu igra glumac Timoti Šalame.
26.12.2025
15:01
Diskusija o seriji "Tvrđava" održana je juče, a u razgovoru su učestvovali autori i saradnici jednog od najzapaženijih domaćih televizijskih ostvarenja.
26.12.2025
13:40
Sinoć je na Prvom programu RTS emitovana 47. epizoda serije "Selo gori, a baba se češlja", a u jednoj od scena glumica Ana Sakić potpuno se obnažila.
26.12.2025
10:30
Starleta i influenserka Ava Karabatić ponovo je u centru pažnje, ali ovog puta zbog neočekivane digitalne greške.
26.12.2025
16:45
Pevač Boban Rajović biće deo nove sezone serije "Ubice mog oca" a, kako kaže, profesionalno će odraditi svoj deo posla i neće mu biti problem ni da se obnaži pred kamerama.
26.12.2025
16:07
Pevačica Tijana Milentijević dodatno je zagrejala prazničnu atmosferu, sa provokativnim fotografijama, pored jelke u svom stanu.
26.12.2025
15:31
Rijaliti učesnica Milena Kačavenda tražila je savet od Maje Marinković u vezi njene silikonske zadnjice, te ispričala kako će nakon izlaska iz rijalitija i ona otići na istu operaciju.
26.12.2025
14:59
Glumica Teodora Bjelica oglasila se i potvrdila vest o svojoj trudnoći, pa priznala da joj je trenutno privatni život u fokusu.
26.12.2025
13:59
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar