HAOS U UKRAJINI: Zelenski je doneo odluku koja je šokirala mnoge
127. 12. 2025. u 12:29
227. 12. 2025. u 12:29
Kada kažemo namaz, šta vam prvo pada na pamet? Pašteta koja je sve samo ne pasirano meso i povrće? Ako vas namazi asociraju na nešto loše i nezdravo, znajte da to ne mora biti tako. Oni domaći nemaju konzervanse ni aditive, brzo i lako se pripremaju, a nisu ni previše skupi. Mogu da budu vrlo nutritivno kvalitetani, samo ako se malo potrudite i kombinujete prave sastojke.
Opcija je svakako puno - možete ih praviti od kombinacija mesa, povrća, jaja, orašastih plodova, mlečnih proizvoda... Čak i voće možete koristiti u te svrhe, odlično se slaže sa krem sirom.
Možete ih jesti uz hleb, palačinke, tortilje, razna peciva, ali i kao dodatak jelu ili salati. Namaz s leblebijama se odlično slaže sa svežom zelenom paprikom, što bi bila odlična užina. Takođe, lepo ide uz krompiriće (pecite ih u rerni na pek-papiru), to je svakako zdravija alternativa pomfritu i kečapu ili naćosu sa industrijskim sosevima. Idealni su za nošenje ili brzinski doručak - u zavisnosti od sastojaka, a uz pecivo od celog zrna žitarica mogu da budu i kompletan obrok.
Namazi su i veoma praktični jer štede vreme. Možete napraviti veću količinu i držati ih u frižideru nekoliko dana, a najduže jednu sedmicu.
RECEPTI:
Foto: Shutterstock
Baba ganuš
Sastojci: 2 patlidžana (oko 500-600 gr), 2 kašike tahini paste, 2 kašike maslinovog ulja, po ukusu soli, kumina, bibera, belog luka, mešavine začina (kako ko voli), sok od jednog limuna, 3 kašike bobica nara, 2 kašike listića nane ili peršuna Foto: Shutterstock
Priprema: Patlidžan ispeći na roštilju ili ispod grila u rerni, oljuštiti i ocediti. Oceđeni patlidžan sitno iseckati na dasci ili ga u nekom sudu viljuškom izgnječiti. U patlidžan dodati tahini (domaći ili kupovni), sok od limuna, beli luk, začine i dobro izmešati da masa pobeli. Ovlaš umešati kašiku sitno seckanog peršuna (ili nane). Preručiti sve u duboki tanjir ili činijicu i bogato posuti narom i preostalim peršunom. Po želji preliti s malo maslinovog ulja.
Domaći tahini
Sastojci: šolja pečenih semenki susama (može i sirovih, ali su pečene bolje), 2-3 kašike maslinovog ulja, morska so po ukusu.
Priprema: Prvo sameljite šolju semenki susama u blenderu. Miksajte ih nekoliko minuta, sve dok se skroz ne usitne, a tek potom dodajte 2-3 kašike maslinovog ulja i soli po ukusu. Mnogi odmah mešaju oba sastojka, ali preporučujemo vam da prvo sameljete samo semenke, pa tek onda dodate ulje, jer ćete tako dobiti veoma gladak i maziv namaz.
Foto: Shutterstock
Pašteta od tunjevine
Sastojci: konzerva tunjevine oceđena od ulja, manja glavica crnog luka, sremuš po ukusu, 5-6 maslina, šaka svežeg peršuna. Foto: Shutterstock
Priprema: Sve stavite u blender i dobro usitnite dok se ne stvori masa slična pašteti.
Domaći krem sir
Sastojci: 500 g fete (mladi ili sitni sir), 3 kašike maslinovog ulja, malo limunovog soka, mineralna voda toliko da se napravi redak (ili gust) krem. U ovu smesu uvek možete da dodate i neke začinske biljke po sopstvenom ukusu.
Priprema: Krem možete napraviti i ručno, viljuškom ili kašikom, ili ga izblendirate da bude kompaktniji. Zbog fete koja je slana po prirodi nemojte dodavati so.
Foto: Shutterstock
Humus sa bukovačama
Sastojci: konzerva leblebija (oko 250 g skuvanih), pakovanje sušenih bukovača (prodaje se u pakovanju od 30 grama), crveni luk, čen belog luka, sok od limuna, tahini, maslinovo ulje, so, biber, tucana ljuta paprika. Foto: Shutterstock
Priprema: Procedite leblebije, a sušene bukovače potopite u vrelu vodu. Dok se natapaju, a to je oko 10 minuta, iseckajte sitno crveni luk i propržite ga na malo ulja. Dodajte i seckani čen belog luka. Zatim dodajte bukovače i malo vode u kojoj su se natapale i dinstajte 5-10 minuta na srednjoj vatri. U blender stavite leblebije, propržen crveni luk, beli luk i bukovače. Dodajte so, biber i eventualno čili papriku, kašiku tahini paste i limunovog soka po želji.
Čatni od paradajza
Sastojci: 4-5 većih paradajza (svež, iz konzerve ili samleveni), ljuta crvena papričica, žuta ili narandžasta paprika, pečena paprika (opciono), 4-5 sušenih paradajza, crveni luk, 3 čena belog luka, kašičica đumbira u prahu, kašičica crvene slatke paprike, kašičica kima, kašičica kurkume, pola kašičice kumina, 2 karanfilića, 5-6 zrna bibera, 2 lovorova lista, 3-4 kašike balzamiko sirćeta, puter ili maslinovo ulje
Priprema: Propržite crveni luk, zatim dodajte beli luk. Redom dodajte seckanu ljutu papričicu, pa slatku, pa pečenu i iseckani sušeni paradajz. Dodajte začine, koje takođe treba propržiti sa povrćem. Zatim dodajte isečeni sveži paradajz ili paradajz iz konzerve. Pustite da se krčka na srednjoj vatri, ne sme da vri jako. Dodajte balzamiko sirće i pustite da se krčka oko sat vremena. Kad se namaz zgusne, probajte i procenite da li treba još soli. Sipajte ga u teglu i kada se prohladi može u frižider. Možete ga čuvati nedelju dana.
Foto: Shutterstock
Muhamara
Sastojci: 3 crvene paprike (duguljaste), 150 g oraha (badema ili lešnika), 100 g peršuna, 1-2 kašike maslinovog ulja, pola kašičice mlevenog kima, sok od pola limuna, rendana kora limuna, čen belog luka, čili prema ukusu, so, biber. Foto: Shutterstock
Priprema: Paprike se ispeku, iscepkaju ili samelju, pa pomešaju sa svim ostalim sastojcima.
Pesto od tikvica
Sastojci: 350 g tikvica, 150 g golice, 90 g rukole, 100 ml maslinovog ulja, so, kašičica mirođije, čen belog luka.
Priprema: Stavite golicu u suv tiganj i čim semenke počnu da pucketaju, sklonite sa šporeta. U zagrejan tiganj stavite ulje i tikvice isečene na kolutove debljine 1 cm, dodajte so i mirođiju i pržite dok ne u omekšaju (oko 10 minuta). Sklonite sa šporeta, dodajte sitno isečen beli luk i promešajte. U blender stavite prvo tikvice sa belim lukom i semenke bundeve i izmiksajte. Zatim dodajte rukolu i ulje u kome su se tikvice pržile. Opet sve izmiksajte da se dobije glatka smesa, pa stavite u teglicu.
Foto: Shutterstock
Mešana pašteta
Sastojci: 400 g pilećeg belog mesa, 250 g pileće džigerice, 250 g maslaca, 30 g dimljene slanine, kašika mešavine začina, 100 ml slatke pavlake, malo rendanog muskatnog oraščića, 3-4 kisela krastavčića, 2 kašike konjaka, 2 kašike limunovog soka. Foto: Shutterstock
Priprema: Pileće meso i džigericu isecite na kockice i propržite na 50 g zagrejanog maslaca. Dodajte isečenu slaninu i mešavinu začina, pa dinstajte uz povremeno dolivanje vode da meso omekša. Zatim ohladite i izblendirajte ili sameljite na mašinici za meso. Preostalom maslacu dodajte pripremljeno meso i džigericu, slatku pavlaku, rendane krastavčiće, muskatni oraščić, konjak i limunov sok. Sve zajedno izmešajte i stavite u podmazan duguljast kalup ili manje modle, pa potom ohladite.
Ljuta pašteta
Sastojci: 500 g teleće džigerice, 3 glavice crnog luka, tvrdo kuvano jaje, 100 g maslaca, 50 g slanine, 1-2 ljute papričice, malo senfa, mešavina začina, seckani peršun, seckana mirođija, ljute papričice, so, biber
Priprema: Seckanu džigericu dinstajte na naseckanom crnom luku s malo mešavine začina. Omekšalu džigericu i jaje sameljite na mašinici za meso. Maslac penasto umutite sa sitnim kockama slanine, pa sastavite s mlevenom džigericom. Dodajte seckane ljute papričice, seckan peršun i mirođiju, biber, so i senf. Dobro ujednačenu smesu preručite u sud ili pravougaoni kalup i ostavite da se dobro ohladi u frižideru.
Foto: Shutterstock
Pasta od maslina
Sastojci: 6 kašika maslinovog ulja, 5 čena belog luka, kesica peršuna, 20 zelenih maslina bez koštica, 20 crnih maslina bez koštica, kašika kapra
Priprema: Na zagrejanom maslinovom ulju kratko propržite beli luk isečen na pola, kapare i masline. Sklonite sa šporeta, pa kada se smesa malo prohladi, sipajte je u blender. Dodajte dve kašike peršuna i sve dobro usitnite.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Novinar Uroš Piper raskrinkao je pakleni plan blokadera za sutra, 28. decembar, za kada su oni koji pokušavaju da ruše Srbiju najavili novi protest u gradovima širom zemlje, kao i nekakvo sakupljanje potpisa za izbore na štadovima na više lokacija.
27.12.2025
16:12
Bivši predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac po svoj prilici vrlo je nezadovoljan zašto ta partije nije bila deo takozvane pro-EU opozicije koja je nedavno formiralan nekakav savez.
27.12.2025
16:58
Prevremeni parlamentarni izbori u samoproglašenoj Republici Kosovo verovatno neće dovesti do promena u položaju lokalnih Srba, posebno na severu regiona, izjavio je ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko u intervjuu za RIA Novosti.
27.12.2025
18:13
Ministar kulture Nikola Selaković pozvao je Srbe i Srpkinje na Kosovu i Metohiji da 28. decembra izađu na pokrajinske izbore i daju svoj glas Srpskoj listi.
27.12.2025
17:07
Pokušaj sprovođenja obojene revolucije u Srbiji nije bio ni spontan, ni slučajan događaj. To je bila ciljana operacija čiji je jedini smisao bio da se sruši nezavisna, suverena i samostalna politika Srbije, politika čiji je idejni tvorac Aleksandar Vučić, politika koja ne kleči, ne moli i ne pristaje da Srbija bude bilo čija kolonija.
27.12.2025
16:32
Jedna od najpopularnijih destinacija u Srbiji, planina Zlatibor, i ove Nove godine može se pohvaliti gotovo popunjenim kapacitetima za doček!
27.12.2025
15:00
Uprava saobraćajne policije uputila je apel učesnicima u saobraćaju da pokažu dodatno strpljenje i oprez zbog predstojećih praznika i vikenda kada se očekuje pojačan intenzitet saobraćaja.
27.12.2025
17:30
Gradsko šetalište pretvorilo se u pravu prazničnu pozornicu gde su crvene kapice, osmesi i aplauzi pratili humanitarnu Trku Deda Mrazeva u okviru zimskog festivala "ZimaLo".
27.12.2025
18:15
Stručnjak za unutrašnje funkcionisanje Zemlje otkrio je da planeta zapravo ima dva Severna pola, a kretanje jednog od njih moglo bi tiho da poremeti globalna putovanja.
27.12.2025
16:00
Monstrumu koji je danas izbo stariju ženu u ulazu zgrade na Novom Beogradu tokom napada polomio se nož.
27.12.2025
18:04
Teška saobraćajna nesreća dogodila se danas na izlazu iz Svilajnca prema Kušiljevu. Prema prvim informacijama, dve osobe su povređene.
27.12.2025
17:47
Teška saobraćajna nezgoda dogodila se danas u popodnevnim časovima u Ivanjici u centru grada, a povređene su dve osobe.
27.12.2025
16:03
Nišlija (47), povređen je noćas u tuči do koje je došlo u jednoj kafani na Bulevaru Cara Konstantina gde se održavala prednovogodišnja proslava.
27.12.2025
16:00
Žena S. Ć. (67) koja je napadnuta i izbodena nožem, u trenutku napada bila je sa unukom koji je vraćala kuči iz parkića,
27.12.2025
15:31
Izrael je priznao Somalilend, otcepljeni region Somalije, kao „nezavisnu i suverenu državu“, čime je postao prva zemlja koja je to učinila, izjavio je izraelski premijer Benjamin Netanjahu.
27.12.2025
18:00
Britanska vlada predstavila je program plaćene „vojne pauze“ namenjen mladima mlađim od 25 godina, sa ciljem da poveća interesovanje za službu u Oružanim snagama.
27.12.2025
17:30
Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je uoči sutrašnjeg sastanka sa predsednikom SAD Donaldom Trampom na Floridi da Kijev neće priznati nikakve teritorijalne ustupke niti rusku kontrolu nad Zaporoškom nuklearnom elektranom.
27.12.2025
16:30
Američki predsednik Donald Tramp izjavio je danas da Sjedinjene Američke Države neće brzo slediti Izrael u priznanju nezavisnosti Somalilenda, navodeći da je to pitanje koje tek treba "detaljno proučiti" "Sve je predmet razmatranja.
27.12.2025
16:00
Sastanak američkog predsednika Donalda Trampa sa šefom ukrajinskog režima Vladimirom Zelenskim na Floridi održaće se bez učešća lidera EU, javlja Si-En-En, pozivajući se na zvaničnike.
27.12.2025
15:30
Glumica Iskra Brajović podelila je od istorije sačuvanu novogodišnju fotograviju na kojoj je za ruke drže bivši supružnici, otac i veliki glumac Vojislav Voja Brajović i majka Ljiljana.
27.12.2025
15:48
Glumica Mina Lazarević već neko vreme je u emotivnoj vezi sa glumcem Vladimirom Pošavcem Tušekom ali se malo zna da je on bio u braku sa njihovom koleginicom Jelenom Bosančić sa kojom ima sina.
27.12.2025
15:24
Dok su se prolaznici u Njujorku nadali fotografiji i kratkom susretu, glumac Harison Ford imao je sasvim drugačiji plan, da mirno pređe ulicu i nastavi svojim putem.
27.12.2025
14:06
Ponekad je dovoljan dobar film da te resetuje, pogura i natera da ponovo poveruješ u sebe. Ako ti treba inspiracija, energija ili samo mali podsetnik da je upornost jača od okolnosti, ovo su filmovi koje vredi pogledati.
27.12.2025
13:19
Starleta i bivša rijaliti učesnica Milica Živanović, poznatija kao Mimi Oro, doživela je nezgodu u svom stanu zbog čega je potražila pomoć u Urgentnom centru.
27.12.2025
17:12
Političar Čeda Jovanović nakon razvoda od supruge Jelene započeo je život sa bliskim prijateljem Aleksandrom Kosom, koji mu se sada javno obratio.
27.12.2025
16:37
Komšije voditeljke Dee Đurđević progovorile su nakon što je odjeknula vest da je u drugom stanju, a iz njihovih izjava jasno se vidi koliko su radosni zbog novosti koje su zadesile njihovu sugrađanku.
27.12.2025
16:03
Pevačica Jelena Gerbec otvorila je dušu o razvodu od supruga Vladana, kojeg je dva puta napuštala.
27.12.2025
15:27
Voditelj Žika Jakšić iza sebe ima dva braka, ali se o njegovoj prvoj supruzi malo zna.
27.12.2025
14:56
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar