• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: ljubav/zdravlje/fitt.rs

16.12.2019

17:33

PROBAJTE NEŠTO NOVO! Domaći namazi, zdravo, ukusno, praktično!

Recepti

PROBAJTE NEŠTO NOVO! Domaći namazi, zdravo, ukusno, praktično!

Podeli vest

Ako vas namazi asociraju na nešto loše i nezdravo, znajte da to ne mora biti tako. Oni domaći nemaju konzervanse ni aditive, brzo i lako se pripremaju, a nisu ni previše skupi

Kada kažemo namaz, šta vam prvo pada na pamet? Pašteta koja je sve samo ne pasirano meso i povrće? Ako vas namazi asociraju na nešto loše i nezdravo, znajte da to ne mora biti tako. Oni domaći nemaju konzervanse ni aditive, brzo i lako se pripremaju, a nisu ni previše skupi. Mogu da budu vrlo nutritivno kvalitetani, samo ako se malo potrudite i kombinujete prave sastojke.

Opcija je svakako puno - možete ih praviti od kombinacija mesa, povrća, jaja, orašastih plodova, mlečnih proizvoda... Čak i voće možete koristiti u te svrhe, odlično se slaže sa krem sirom.

SVE BLAGODETI ARTIČOKE: Evo kako utiče na vaše zdravlje! A ljudima sa OVIM PROBLEMOM je posebno korisna!

Možete ih jesti uz hleb, palačinke, tortilje, razna peciva, ali i kao dodatak jelu ili salati. Namaz s leblebijama se odlično slaže sa svežom zelenom paprikom, što bi bila odlična užina. Takođe, lepo ide uz krompiriće (pecite ih u rerni na pek-papiru), to je svakako zdravija alternativa pomfritu i kečapu ili naćosu sa industrijskim sosevima. Idealni su za nošenje ili brzinski doručak - u zavisnosti od sastojaka, a uz pecivo od celog zrna žitarica mogu da budu i kompletan obrok.

Namazi su i veoma praktični jer štede vreme. Možete napraviti veću količinu i držati ih u frižideru nekoliko dana, a najduže jednu sedmicu.

RECEPTI:

Foto: Shutterstock

Baba ganuš

Sastojci: 2 patlidžana (oko 500-600 gr), 2 kašike tahini paste, 2 kašike maslinovog ulja, po ukusu soli, kumina, bibera, belog luka, mešavine začina (kako ko voli), sok od jednog limuna, 3 kašike bobica nara, 2 kašike listića nane ili peršuna
Priprema: Patlidžan ispeći na roštilju ili ispod grila u rerni, oljuštiti i ocediti. Oceđeni patlidžan sitno iseckati na dasci ili ga u nekom sudu viljuškom izgnječiti. U patlidžan dodati tahini (domaći ili kupovni), sok od limuna, beli luk, začine i dobro izmešati da masa pobeli. Ovlaš umešati kašiku sitno seckanog peršuna (ili nane). Preručiti sve u duboki tanjir ili činijicu i bogato posuti narom i preostalim peršunom. Po želji preliti s malo maslinovog ulja.

Foto: Shutterstock

Domaći tahini

Sastojci: šolja pečenih semenki susama (može i sirovih, ali su pečene bolje), 2-3 kašike maslinovog ulja, morska so po ukusu.
Priprema: Prvo sameljite šolju semenki susama u blenderu. Miksajte ih nekoliko minuta, sve dok se skroz ne usitne, a tek potom dodajte 2-3 kašike maslinovog ulja i soli po ukusu. Mnogi odmah mešaju oba sastojka, ali preporučujemo vam da prvo sameljete samo semenke, pa tek onda dodate ulje, jer ćete tako dobiti veoma gladak i maziv namaz.

DA LI STE PROBALI "LAŽNI BUREK"?! Zapečeni makaroni u jogurtu - brz i jednostavan RECEPT za svaki obrok (FOTO)

Foto: Shutterstock

Pašteta od tunjevine

Sastojci: konzerva tunjevine oceđena od ulja, manja glavica crnog luka, sremuš po ukusu, 5-6 maslina, šaka svežeg peršuna.
Priprema: Sve stavite u blender i dobro usitnite dok se ne stvori masa slična pašteti.

Foto: Shutterstock

Domaći krem sir

Sastojci: 500 g fete (mladi ili sitni sir), 3 kašike maslinovog ulja, malo limunovog soka, mineralna voda toliko da se napravi redak (ili gust) krem. U ovu smesu uvek možete da dodate i neke začinske biljke po sopstvenom ukusu.
Priprema: Krem možete napraviti i ručno, viljuškom ili kašikom, ili ga izblendirate da bude kompaktniji. Zbog fete koja je slana po prirodi nemojte dodavati so.

PILEĆE ROLNICE SA MOCARELOM I SPANAĆEM! Ukusne i slasne, a uz OVAJ PRILOG su još bolje!

Foto: Shutterstock

Humus sa bukovačama

Sastojci: konzerva leblebija (oko 250 g skuvanih), pakovanje sušenih bukovača (prodaje se u pakovanju od 30 grama), crveni luk, čen belog luka, sok od limuna, tahini, maslinovo ulje, so, biber, tucana ljuta paprika.
Priprema: Procedite leblebije, a sušene bukovače potopite u vrelu vodu. Dok se natapaju, a to je oko 10 minuta, iseckajte sitno crveni luk i propržite ga na malo ulja. Dodajte i seckani čen belog luka. Zatim dodajte bukovače i malo vode u kojoj su se natapale i dinstajte 5-10 minuta na srednjoj vatri. U blender stavite leblebije, propržen crveni luk, beli luk i bukovače. Dodajte so, biber i eventualno čili papriku, kašiku tahini paste i limunovog soka po želji.

Foto: Shutterstock

Čatni od paradajza

Sastojci: 4-5 većih paradajza (svež, iz konzerve ili samleveni), ljuta crvena papričica, žuta ili narandžasta paprika, pečena paprika (opciono), 4-5 sušenih paradajza, crveni luk, 3 čena belog luka, kašičica đumbira u prahu, kašičica crvene slatke paprike, kašičica kima, kašičica kurkume, pola kašičice kumina, 2 karanfilića, 5-6 zrna bibera, 2 lovorova lista, 3-4 kašike balzamiko sirćeta, puter ili maslinovo ulje
Priprema: Propržite crveni luk, zatim dodajte beli luk. Redom dodajte seckanu ljutu papričicu, pa slatku, pa pečenu i iseckani sušeni paradajz. Dodajte začine, koje takođe treba propržiti sa povrćem. Zatim dodajte isečeni sveži paradajz ili paradajz iz konzerve. Pustite da se krčka na srednjoj vatri, ne sme da vri jako. Dodajte balzamiko sirće i pustite da se krčka oko sat vremena. Kad se namaz zgusne, probajte i procenite da li treba još soli. Sipajte ga u teglu i kada se prohladi može u frižider. Možete ga čuvati nedelju dana.

ŠTA KUVATE DANAS? Egzotične falafel ćuftice sa kimom!

Foto: Shutterstock

Muhamara

Sastojci: 3 crvene paprike (duguljaste), 150 g oraha (badema ili lešnika), 100 g peršuna, 1-2 kašike maslinovog ulja, pola kašičice mlevenog kima, sok od pola limuna, rendana kora limuna, čen belog luka, čili prema ukusu, so, biber.
Priprema: Paprike se ispeku, iscepkaju ili samelju, pa pomešaju sa svim ostalim sastojcima.

Foto: Shutterstock

Pesto od tikvica

Sastojci: 350 g tikvica, 150 g golice, 90 g rukole, 100 ml maslinovog ulja, so, kašičica mirođije, čen belog luka.
Priprema: Stavite golicu u suv tiganj i čim semenke počnu da pucketaju, sklonite sa šporeta. U zagrejan tiganj stavite ulje i tikvice isečene na kolutove debljine 1 cm, dodajte so i mirođiju i pržite dok ne u omekšaju (oko 10 minuta). Sklonite sa šporeta, dodajte sitno isečen beli luk i promešajte. U blender stavite prvo tikvice sa belim lukom i semenke bundeve i izmiksajte. Zatim dodajte rukolu i ulje u kome su se tikvice pržile. Opet sve izmiksajte da se dobije glatka smesa, pa stavite u teglicu.

PRESOLILI STE RUČAK? Bez brige, postoji način kako da spasite stvar!

Foto: Shutterstock

Mešana pašteta

Sastojci: 400 g pilećeg belog mesa, 250 g pileće džigerice, 250 g maslaca, 30 g dimljene slanine, kašika mešavine začina, 100 ml slatke pavlake, malo rendanog muskatnog oraščića, 3-4 kisela krastavčića, 2 kašike konjaka, 2 kašike limunovog soka.
Priprema: Pileće meso i džigericu isecite na kockice i propržite na 50 g zagrejanog maslaca. Dodajte isečenu slaninu i mešavinu začina, pa dinstajte uz povremeno dolivanje vode da meso omekša. Zatim ohladite i izblendirajte ili sameljite na mašinici za meso. Preostalom maslacu dodajte pripremljeno meso i džigericu, slatku pavlaku, rendane krastavčiće, muskatni oraščić, konjak i limunov sok. Sve zajedno izmešajte i stavite u podmazan duguljast kalup ili manje modle, pa potom ohladite.

Foto: Shutterstock

Ljuta pašteta

Sastojci: 500 g teleće džigerice, 3 glavice crnog luka, tvrdo kuvano jaje, 100 g maslaca, 50 g slanine, 1-2 ljute papričice, malo senfa, mešavina začina, seckani peršun, seckana mirođija, ljute papričice, so, biber
Priprema: Seckanu džigericu dinstajte na naseckanom crnom luku s malo mešavine začina. Omekšalu džigericu i jaje sameljite na mašinici za meso. Maslac penasto umutite sa sitnim kockama slanine, pa sastavite s mlevenom džigericom. Dodajte seckane ljute papričice, seckan peršun i mirođiju, biber, so i senf. Dobro ujednačenu smesu preručite u sud ili pravougaoni kalup i ostavite da se dobro ohladi u frižideru.

SLATKI ZALOGAJI! Posne bajadere, lepe na oko, a tek što su ukusne! (RECEPT)

Foto: Shutterstock

Pasta od maslina

Sastojci: 6 kašika maslinovog ulja, 5 čena belog luka, kesica peršuna, 20 zelenih maslina bez koštica, 20 crnih maslina bez koštica, kašika kapra
Priprema: Na zagrejanom maslinovom ulju kratko propržite beli luk isečen na pola, kapare i masline. Sklonite sa šporeta, pa kada se smesa malo prohladi, sipajte je u blender. Dodajte dve kašike peršuna i sve dobro usitnite.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

 

 

 

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Politika

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Društvo

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set