DELIKATESI OD OSTATAKA MESA! Najbolje ideje da očistite frižider! NIŠTA SE NE BACA!
Podeli vest
Uz malo truda i par svežih ideja možete da pripremite odlična jela i tako izbegnete bacanje hrane...
"Šta ću sad sa ovolikom hranom?" pitanje je koje gotovo neizbežno postavljamo sebi posle praznika, slavlja, bogatih trpeza... Komadi pečenog mesa ostaju kao višak, a ukućani već siti, samo ih pomeraju s jedne strane frižidera na drugu, sve dok ne postanu neupotrebljivi. Ipak, uz malo truda i par svežih ideja možete da pripremite odlična jela i tako izbegnete bacanje hrane.
Ne postoji jedan originalni recept za kanapee, postoje samo varijacije ukusa koje se idealno kombinuju, a uz ove sitne delikatese potrebno je samo još i dobro raspoloženje
Složićemo se da je pečeno meso kod nas neizostavan deo svake malo svečanije trpeze. Svinjsko, jagnjeće, pile, ćurka, zar je bitno? Važno da je komad mesa. Ali vrlo često u tom poduhvatu pečenja mesa desi se da preteramo sa količinom, naročito ako su u pitanju praznici ili kada očekujemo goste. Ako narednih dana ne volite da mezite hladno pečenje, probajte da napravite konkurenciju ruskoj salati - pečeno meso iseckajte što sitnije i u njega dodajte šta vam je volja. Najčešći izbor su majonez, senf ili pavlaka, zatim crni i beli luk, razni začini, limun, susam... Salate od crvenog mesa lepše su kad su pikantnije, dok sa belim mesom bolje idu laganije kombinacije.
Foto: pexels.com
Šta da radite s povrćem?
Ostaci šargarepe, karfiola, brokolija, tikvica, bundeve, mogu se iskoristiti za čorbu. Povrće izblendajte i dodajte u ključalu vodu. Uz dodatak peršuna, celera i ostalih začina po ukusu, dobićete ukusan potaž. Ukoliko ste krompir pržili, onda mu nema spasa. Ali ako vam je ostao bareni, pečeni ili pire krompir, prvi i najlakši izbor je salata - krompir, naseckani crni luk, malo ulja i sirćeta i salata je gotova. Ukusniji izbor mogu da budu kroketi, a ostaci krompira se mogu koristiti i kao nadev za pitu.
Ukoliko volite "mesniju" varijantu ostataka mesa, probajte da ih upotrebite za tople sendviče, pripremu jednostavnih pita, prženih jela, namaza ili nadeva za tortilje. Ostatke piletine možete koristiti kao i svežu piletinu, na primer za paprikaš ili musaku.
Ljubitelji jela "na kašiku" mogu da se počaste nekim od svojih omiljenih variva. U domaću čorbu dodajte sitno naseckane kockice preostalog mesa, šargarepe, crnog i belog luka, celera i krompira. Sve prodinstajte, zalijte s malo vina i vode, dodajte začine po želji, ljutu papričicu i kašiku koncentrata paradajza.
Ostatke ribe je najbolje da iskoristite za pripremanje kroketa - ribu iscepkajte, pa pomešajte sa krompirom, žumancetom, s malo brašna, putera i muskatnim oraščićem i pretvorite u krokete. Ako izgnječite ostatke ribe, pomešate sa pavlakom, sirom ili majonezom, dobićete ukusnu paštetu.
Priprema: Piletinu i jabuke iseckajte na kockice ili trakice, pa zajedno sa rukolom izmešajte u dubljoj činiji. Preko toga pospite orahe, brusnicu i feta-sir. Za preliv u teglicu sipajte maslinovo ulje, balzamiko sirće, med, senf, so, biber i tucanu ljutu papriku. Teglicu zatvorite i dobro izmućkajte, pa pripremljenu mešavinu prelijte preko salate u činiji.
Foto: Shutterstock
Pikantne ćuftice
Sastojci: 200 g pečenog svinjskog mesa, 2 šolje pire krompira ili izgnječenog kuvanog krompira, 2-4 kašike brašna, 2 jaja, malo soka od limuna, malo ulja za premazivanje, suve mlevene ljute paprike po ukusu, sitno seckani peršun, so i biber.
Priprema: Meso sameljite ili usitnite na neki drugi način, pa mu dodajte pire krompir, brašno, jaje, začine, posolite i pobiberite. Od smese napravite okrugle ćufte ili pljeskavice, kako se vama više dopada. Pržite ih, ili u tiganju u masnoći, ili ih premažite uljem i poslažite u tepsiju i pecite u rerni na 250 stepeni oko 15 minuta ili dok ćuftice ne porumene.
Foto: Shutterstock
Tortilje sa avokadom
Sastojci: 4 tortilje, avokado, 2 paradajza, ostaci pilećeg mesa (koliko imate), 2 kuvane šargarepe, 100 g sira, 4 kašičice kisele pavlake, sok od pola limuna, malo ulja, vezica peršuna, so, biber.
Priprema: Avokado isecite na kockice i grubo izgnječite, prelijte sokom od limuna, dodajte iseckani peršun, posolite i pobiberite. Tortilju premažite kašičicom kisele pavlake. Redom slažite iseckanu piletinu, sir, paradajz, avokado i umotajte sve u rolnice. Svaku rolnicu stavite u tepsiju, premažite uljem i pospite narendanim sirom. Tortilje pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 15 minuta, odnosno dok ne dobiju finu koricu.
Foto: Shutterstock
Čili kon karne
Sastojci: 400 g ostataka junećeg ili svinjskog mesa, konzerva pelata, 2-3 kašike koncentrovanog paradajza, 2 konzerve crvenog pasulja, 150 g kukuruza šećerca, 1 dl bujona, 2 dl crvenog vina, paprika, glavica crnog luka, 2 čena belog luka, čili u prahu, so, biber, smeđi šećer, kumin, ljuta papričica.
Priprema: Propržite crni i beli luk, dodajte meso, čili u prahu, iseckanu ljutu papriku, papriku isečenu na kockice, propržite, nalijte bujonom, vinom, dodajte koncentrovani paradajz, pelat, so, biber, kumin i malo šećera i dinstajte 10-15 minuta. Na kraju dodajte crveni pasulj i šećerac i krčkajte još petnaestak minuta na laganoj vatri.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Ne postoji jedan originalni recept za kanapee, postoje samo varijacije ukusa koje se idealno kombinuju, a uz ove sitne delikatese potrebno je samo još i dobro raspoloženje
Predsednica Skupštine Ana Brnabić poručič je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić kriv jer je medijalna zarada sada duplo veća nego što je bila prosečna zarada pre 11 godina.
Indijska kompanija Reliance Industries, vlasnik najvećeg rafinerijskog kompleksa na planeti, obnovila je kupovinu ruske sirove nafte nakon kratkog zastoja.
Blokader Dragan Radivojević zvani Kariman, poznat po tome što se pojavljivao na blokaderskim skupovima od Beograda, preko Šapca do Mionice, osuđen je na šest meseci zatvora uslovno nakon što je na stravičan način napao rođenu sestru i pretio da će ubiti i nju i njenog supruga i decu!?!
Danica Vučenić, udarna pesnica tajkunske, antisrpske televizije N1 koja već duže od godinu dana otvoreno podržava rušenje Srbije na ulicama, sada je u programu uživo patosirala blokadere.
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da su izbori za prištinski parlament koji se održavaju 28. decembra od presudnog značaja za opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i pozvao sve Srbe da podrže Srpsku listu.
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće u subotu, 27. decembra polaganju kamena temeljca za izgradnju novog objekta Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije, saopštila je danas Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.
Član Predsedništva Srpske napredne stranke (SNS) i poslanik Nebojša Bakarec objavio je novu kolumnu s naslovom "Zlokobni antisemitizam blokaderskih plenuma, ZLF i SDA!" koju prenosimo u celosti.
Članovi Vlade saglasili su se na današnjoj sednici, da do kraja 2025. godine i u 2026. godini direktori zdravstenih ustanova, u kojima se sprovode poslovi u cilju smanjenja liste čekanja, donesu odluku o preraspodeli radnog vremena.
Ministarstvo unutrašnjih poslova apelovalo je na građane da budu odgovorni i ne koriste petarde i drugu pirotehniku tokom praznika, kako zbog opasnih posledica, tako i zbog zakonskih kazni.
Na deonici zlatiborske magistrale, u ataru sela Draglica, večeras je došlo do saobraćajne nezgode, u kojoj su, prema našim saznanjima, učestvovala dva automobila.
Goran L. (46) je, tri dana pre nego što je ubijen na brutalan i jeziv način u Savinom selu u Vrbasu, na svom Fejsbuk profilu objavio da ima "problem" sa nekim osobama, kao i da će to da reši.
Pripadnici policijske stanice Voždovac uhapsili su juče D.G. (42) zbog sumnje da je u javnom prevozu polno uznemiravao i fizički maltretirao dve devojke.
Kijev je praktično potvrdio dileme koje je ranije izneo ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov o načinu na koji bi eventualni izbori u Ukrajini bili organizovani i međunarodno podržani.
Grčka ne predstavlja pretnju nijednoj državi, ali će odlučno braniti svoja suverena prava, izjavio je grčki ministar odbrane Nikos Dendias povodom optužbi Ankare u vezi sa tenzijama u vazdušnom prostoru nad Egejskim morem i u regionu Istočnog Mediterana, prenose grčki mediji.
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da bi „mnogo toga moglo biti odlučeno pre Nove godine“, dok se ubrzavaju diplomatski napori za okončanje rata u Ukrajini.
Diskusija o seriji "Tvrđava" održana je juče, a u razgovoru su učestvovali autori i saradnici jednog od najzapaženijih domaćih televizijskih ostvarenja.
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar