• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Ljubav&Zdravlje/J.Ž.

09.02.2020

11:26

OD SUPE OD LUKA DO SARME BEZ MESA! Zdravi zimski recepti - zanimljiva trpeza i tokom hladnih dana!

Recepti

OD SUPE OD LUKA DO SARME BEZ MESA! Zdravi zimski recepti - zanimljiva trpeza i tokom hladnih dana!

Podeli vest

U zabludi ste ako mislite da je zimska ponuda namirnica mnogo slabija od letnje, jer i tokom zimskih meseci na pijacama je mnogo svežeg voća i povrća od kojih se mogu praviti zdravi obroci

Cvekle, rotkve, bundeve, crni luk, beli ili crveni, šargarepa, ren... sve je to zimsko zdravo povrće koje treba uvrstiti u ishranu tokom hladnih dana. A osim svežeg povrća, zimi se preporučuje i konzumiranje zimnice: kisele paprike i kupusa, krastavčića, ajvara, potom raznih kombinacija kiselog povrća iz tegli... Sve ovo je odličan dodatak glavnom jelu - kao zdrava i osvežavajuća salata.

POGAČICE ZA DOBRO JUTRO! Ukusne i jednostavne!

SJAJAN RUČAK ZA CELU PORODICU: Prženi kupus sa restovanim krompirom i kobasicama!

 

Ponuda voća zimi nije tako velika, ali citrusi, kojih ima u izobilju tokom cele zime, odličan su izvor vitamina. Voće je najbolje jesti, ali ukoliko ste ljubitelji sokova i smutija, uživajte u svojim zdravim kombinacijama. Pored voća, zimsko jelo mogu da oplemene i orašasti plodovi poput pistaćija, badema, oraha... I, naravno, ne zaboravite pirinač i pasulj... Kombinacijom svežeg zimskog povrća i kiselih salata možete učiniti da i zimska trpeza bude lepa, šarena i zdrava kao i ona tokom leta. Zato vam predlažemo ova zanimljiva zdrava jela, koja možete oplemeniti dodavanjem mnoštva zdravih i egzotičnih začina. 

RECEPTI:

Foto: Shutterstock

Francuska supa od luka

Sastojci: četiri veće glavice crvenog luka, 50 g maslaca, čen belog luka, pola litre mleka, 100 g rendanog ementaler sira, 50 g rendanog parmezana, dve-tri kriške suvog hleba ili prepečenog tosta, so, biber, muskatni oraščić.
Priprema:
Očišćeni luk iseckajte na tanke rezance i zajedno sa zgnječenim belim lukom stavite na zagrejani maslac da se kratko dinsta. Dodajte toplu vodu i dinstajte još sat vremena na vrlo tihoj vatri. Povremeno dodajte vodu da luk ne potamni. Hleb ili tost isecite na kockice i umočite u mleko. Iscedite ga i umešajte u luk i vodu i kuvajte na tihoj vatri otkriveno još pola sata. Zatim supu procedite i začinite ementalerom, solju, biberom i muskatnim oraščićem. Ako je supa previše gusta, dodajte još tople vode i stavite da kratko proključa. Poslužite posuto parmezanom.

SALATA SA PILEĆOM DŽIGERICOM, SLANINOM I HLEBOM! Fantastičan obrok za pamćenje!

Foto: Shutterstock

Sarma bez mesa

Sastojci: 20 listova kiselog kupusa, 100 g heljdinog brašna, 100 g pirinča, 50 g sitno seckanih oraha, jedna veća šargarepa, jedan luk, dva čena belog luka, so, biber, mlevena paprika, voda (oko 700 ml), kašika pirea od paradajza, dva lovorova lista, dve kašike ulja
Priprema:
Listove kiselog kupusa isperite pod vodom. Na ulju propržite sitno seckani luk i šargarepu pa dodajte heljdu, pirinač, beli luk i sve zajedno začinite (so, biber i mlevena paprika). Dodajte vodu i dinstajte još desetak minuta. Umešajte orahe i ostavite da se sve ohladi. Smesa treba da bude gušća, zato sve radite na tihoj vatri da ne zagori. Kada se smesa ohladi, zavijte sarme.
Šerpu obložite listovima kiselog kupusa i slažite sarmice. Dodajte lovorov list, sve nalijte vodom u koju ste umešali pire od paradajza, pa kuvajte na laganoj vatri jedan i po do dva sata. Po potrebi dolijte vodu. Kada budu skuvane, sarmice po želji zapecite u rerni.

Foto: Shutterstock

(VIDEO) PROBAJTE KOLAČ IZ FLAŠE! Sprema se BRZO I LAKO, a sigurno ćete ga obožavati

Pasulj sa ajvarom

Sastojci: 450 g crvenog pasulja, dve glavice sitno seckanog luka, šest čena sitno seckanog belog luka, 500 g ljute kobasice po želji, dve šargarepe, pet kašika ljutog ajvara, kašika paradajz pirea, dve kašičice začina od povrća, dve kašičice soli, dve kašičice mlevene paprike, osam šolja vruće vode, četiri kašike maslinovog ulja
Priprema:
Pasulj potopiti veče pre. Sutradan ga kuvajte oko 45 minuta ili dok ne omekša, zavisno od vrste pasulja. Za to vreme ispržiti sitno seckani luk da dobije zlatnu boju. Dodajte beli luk i šargarepu seckanu na kockice. Dodajte kobasice isečene na kolutove i propržite još nekoliko minuta. Dodati ajvar, paradajz i začine i jos malo propržite. Dodajte vodu i, kada počne da vri, stavite oceđen pasulj i sve izmešajte. Kada provri, smanjite temperaturu i kuvajte oko 45 minuta uz povremeno mešanje.

Foto: Shutterstock

Dinstana teletina sa začinima

Sastojci: oko 800 g teletine, dve manje limenke tamnog piva, glavica crnog luka, šargarepa, biber, lovorov list, dva karanfilića, muskatni oraščić, po prstohvat đumbira u prahu, cimeta, po kašičica senfa, majčine dušice, dve kašike žutog šećera, 20 g brašna, četiri kašike paradajz pirea, 50 g prezli, maslinovo ulje, 30 g maslaca, kašika sirćeta, peršun za posipanje, so po ukusu
Priprema:
Isecite teletinu na krupne komade i marinirajte ga maslinovim uljem, biberom i solju. Ostavite meso da se opusti na sobnoj temperaturi. Iseckajte sitno glavicu luka i upržite je na preostalom maslinovom ulju i maslacu na slaboj vatri dok ne omekša. Za to vreme ugrejte tiganj sa malo masnoće na jakoj vatri. Ispržite zalogaje teletine sa svih strana do zlatne boje i sipajte sirće. Promešajte dobro kako bi se sokovi iz mesa pomešali sa kiselinom. Kada je luk omekšao, dodajte brašno, pojačajte vatru i pržite ga oko minut. Dodajte meso i prezle i mešajte još minut, pa zatim sipajte pivo i kuvajte poklopljeno oko 20 minuta na umerenoj vatri. Isecite šargarepu na kolutove i stavite je u jelo. Dodajte i sve ostale začine, senf i još malo bibera, pa kad se sve sjedini umešajte paradajz pire. Ako želite da jelo ima više sosa, dodajte malo vode. Dinstajte još oko sat vremena ili dok meso ne bude potpuno mekano. Šerpa treba da bude dobro zatvorena, a povremeno promešajte, kako jelo ne bi zagorelo. Gotovu teletinu poslužite veoma toplu, pospite je sa malo svežeg peršuna i po želji servirajte uz prženi krompir.

Foto: Shutterstock

(VIDEO) KUGLOF OD BUNDEVE I POMORANDŽE! Čokoladni kolač koji ćete obožavati

Torta bez brašna

Sastojci: 200 g mešavine mlevenih badema, lešnika i oraha, tri pomorandže, 80 g kokosova šećera ili 20 g šećera od stevije, šest jaja, jedan vanilin-šećer, 150 g crne čokolade.
Priprema: 
Žumance izmešajte s šećerom, vanilin-šećerom, mlevenim orašastim plodovima i pomorandžom, koju ste očistili i izblendirali. Dodajte otopljenu tamnu čokoladu. Toj smesi dodajte sneg od belanaca. Stavite u kalup za torte i pecite otprilike 50 minuta na 180°C.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Društvo

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set