DOMAĆA ŠTRUDLA SA MAKOM! Poslastica koju svi volimo

Printscreen You Tube

09:52 Recepti 0

stvarukusa.rs | 30. 04. 2021.

DOMAĆA ŠTRUDLA SA MAKOM! Poslastica koju svi volimo

Štrudla sa makom mnoge od nas podseća na detinjstvo kada smo je jeli uz čašu mleka za doručak ili večeru

Vreme je da se podsetite tog rituala i da napravite ovu ukusnu poslasticu.

Sastojci:

Za testo:

3 jajeta
½ l mleka
1 kašika masti (ili margarina)
20 g kvasca
1 kg brašna

Za fil:

200 g mlevenog maka

½ l mleka
5 kašika šećera

Priprema:

Umutiti belanca sa šećerom , pa dodati žumanca koja su prethodno umućena sa mašću ili margarinom.

Kvasac razmutiti u toplom mleku , pa sjediniti sa jajima. Postepeno dodavati brašno da bi se dobilo glatko meko testo koje ne sme da se lepi za ruke. Premazati testo sa malo ulja i ostaviti da naraste.

Za to vreme mak skuvati u mleku (po želji zasladiti).

Kada testo naraste napraviti 4 loptice i rastanjiti jednu po jednu na debljinu prsta. Filovati hladnim filom od maka pa uvitjati u veknice.

Ostaviti u plehu da odstoje još pola sata, pa peći na umerenoj temperaturi oko 40 minuta. Kada je gotova, posuti je prah šećerom.



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.