• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: domaćirecepti/informer.rs

01.05.2020

20:10

NAJSAVRŠENIJE MEKIKE! Od ovog testa mogu se praviti i krofne, jedno je sigurno ČINIJA ĆE NA KRAJU BITI PRAZNA! (RECEPT)

Recepti

NAJSAVRŠENIJE MEKIKE! Od ovog testa mogu se praviti i krofne, jedno je sigurno ČINIJA ĆE NA KRAJU BITI PRAZNA! (RECEPT)

Podeli vest

Ovo su posne mekike. Ono što je za njih specifično je da od istog testa mogu da se prave i krofne, kao i testo za picu. Šta god da odaberete, svideće vam se!

SASTOJCI:

  • 500 ml vode
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika soli
  • 40 gr svežeg ili 10 gr suvog kvasca
  • 50 ml ulja
  • oko  1 kg mekog brašna
  • još nam je potrebno i ulje za prženje

PRIPREMA:

Zagrejati vodu da bude topla pa izmrviti kvasac i dodati šećer i sve promešati.

Zatim dodati nešto malo manje od 500 gr brašna, so i skoro svo ulje, ostaviti 1 – 2 kašike i opet sve izmešati.

Postepeno dodavati po malo brašna i sve mešati varjačom.

Brašno dodavati sve dok testo ne postane malo tvrđe (da ne može da se meša varjačom ) i na kraju ga umesiti rukom.

Treba da bude mekano i malo lepljivo za ruke. Dodajemo brašno sve dok se lepo ne umesi.

Na mešenje smo utrošili nekih 900 gr brašna, a ostatak će nam poslužiti da testo premesimo i kada budemo razvlačili.

GLUMICA SPAKOVALA KOFERE I OTIŠLA IZ BEOGRADA! A onda je uputila OVU PORUKU SUGRAĐANIMA: "Red je da se malo priberete, zašto kukate?"

Umešeno testo preliti sa onim ostavljenim uljem, još malo ivice testa saviti ka sredini, okrenuti i uobličiti u krug rukom pa prekriti krpom i ostaviti da odstoji oko sat vremena.

Nadošlo testo nakon sat vremena uz malo brašna premesiti pa razvući na debljinu 0,5 – 1cm.

Iseći nožem na kvadrate ili pravougaonike pa ostaviti da dostoji dok se ulje zagreje.

U dublji sud usuti dosta ulja ( kao za krofne ) i zagrejati ringlu na najjaču temperaturu. Kada se ulje zagrejalo, tek onda zasecati testo i naopako spuštati u vrelo ulje.

Na zasecamo ranije jer bi se ti otvori zatvorili dok sačekamo da se ulje zagreje, a testo naraste.

Mekike okrećemo kada od dole dobiju zlatno žutu boju.

Na kraju mekike vadimo na papirni ubrus da se ocede pa mogu da se posluže.

Prijatno.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set