DORUČAK ZA ODVAŽNE: Neobične penaste krofne, pržene i pečene! (VIDEO)
Krofne za doručak? Zašto da ne...
23.06.2020
08:30
Sačuvajte slatku svežinu trešanja, višanja i marelica, koje su upravo na vrhuncu sezone za zimske dane, jer ukusni domaći džemovi, želei, kompoti, sirupi, slatka i marmelade nisu samo deo tradicije već i način da tokom hladnih dana unesete koji vitamin više. Domaće, neprskano voće najbolja je baza za ove poslastice, pa je uvek bolje svratiti do pijace nego kupovati voće u prodavnici, savetuju iskusne domaćice. Priprema zimnice nije komplikovana, ali važno je pridržavati se određenih pravila.
Foto: Shutterstock
Ako tegle punite vrelim sadržajem, dovoljno ih je pre punjenja oprati. U ostalim slučajevima ih pre punjenja sterilišite. Operite ih i stavite u veliku posudu, napunite je vodom i stavite da vri oko pet minuta. Sklonite ih sa šporeta, a pre punjenja ostavite da se ocede.
Svi sastojci koje koristite za zimnicu moraju da budu potpuno sveži. Najbolji specijaliteti pripremaju se od zrelog (ne prezrelog) voća, a upravo zbog slatkoće ploda pri kuvanju možete da smanjite količina šećera. Voće treba dobro oprati, a ono oštećeno na bilo koji način odstraniti.
*Savet plus: Kako biste proverili da li su džem i žele dovoljno kuvani, na hladan tanjir stavite kašičicu voćne smese. Ako se stisne, kuvanje je završeno. Ako je retko, nastavite da kuvate.
Kako bi se sprečio rizik od kvarenja, zimnicu pasterizujte, odnosno termički obradite na temperaturi do 100 stepeni.
Foto: Shutterstock
Na dno velike šerpe stavite kuhinjsku krpu, na krpu poređajte napunjene i zatvorene tegle tako da se međusobno ne dodiruju, nalijte vodu do onog dela do kojeg su tegle napunjene, šerpu zatim stavite na vatru i zagrevajte do vrenja, pa smanjite vatru i istiha krčkajte (tako da voda ne vri) 15-20 minuta. Sklonite tegle sa vatre, ušuškajte ih u peškir ili ćebe i ostavite da se hlade 12 sati.
Drugi, jednostavniji način jeste da ih ubacite u rernu, zagrejete je na 100 stepeni, ostavite ih da se pasterizuju 15-20 minuta, a potom pokrijete i ostavite da se hlade 12 sati.
Osim drugog voća, poseban ukus daće i začini poput kardamoma, cimeta ili vanile, dok umesto šećera možete dodati med, urme ili javorov sirup. Kod likera treba paziti koju ćete rakiju odabrati, domaća komovica je uvek odličan izbor, a uz dodatak začina poput đumbira i karanfilića biće pitkiji i još zdraviji.
Foto: Shutterstock
Zdrava marmelada od trešanja
Sastojci: 1 kg trešanja (očišćenih), sok limuna (3-4 kašike), oko 600-700 g običnog ili smeđeg šećera (smanjite količinu ako su trešnje dovoljno slatke), kesica želatina (25 g), njega ne morate da stavljate ukoliko želite da kuvate oko sat vremena, ali on ubrzava kuvanje i tako donekle možete da sačuvate vitamine u voću. Foto: Shutterstock
Priprema: Opranim i očišćenim trešnjama odstranite koštice, pospite ih šećerom (polovinom od predviđene količine) i ostavite 2-3 sata neka odleže (ili preko noći). Dodajte sok limuna, stavite da se kuvaju i dodajte želatin promešan sa 2 kašike šećera. Mešajte i dodajte ostatak šećera. Štapnim mikserom malo prođite po trešnjama da se usitne (ali ne previše). Stalno mešajte i skidajte penu. Kuvajte 3-4 minuta i sipajte u sterilisane tegle.
Pekmez sa cimetom i vanilom
Sastojci: pola kg trešanja, 200 g šećera, limun, štapić cimeta, pola mahune vanile.
Priprema: Trešnje operite, izvadite im koštice i isecite ih na pola ili na četvrtinu. Pomešajte ih u činiji sa šećerom, poklopite i ostavite 12 sati u frižideru. Povremeno promešajte. Nakon što su odstajale, procedite ih i kuvajte u dubljoj posudi dvadesetak minuta, dok ne počne da se karamelizuje. Oljuštite limun (spoljnji žuti deo), mahunu vanile isecite na pola i tupom stranom noža sastružite semenke i dodajte ih trešnjama. Iscedite sok iz limuna i dodajte ga trešnjama, a koru limuna, štapić cimeta i mahunu vanile stavite u komad čiste gaze i zavežite da dobijete paketić. Dodajte sad trešnje i paketić u lonac sa sokom i kuvajte 10 minuta povremeno mešajući. Izvadite paketić i dobro ga pritisnite kašikom uz ivicu posude da ocedite što više soka. Kuvajte još pet minuta, sklonite s vatre i sipajte u tople sterilisane tegle.
Foto: Shutterstock
Liker od višanja
Sastojci: 500 g zrelih višanja, 1 l domaće rakije po izboru, 500 g meda. Foto: Shutterstock
Priprema: Zrele višnje očistite od peteljki, pa ih dobro operite, zatim ih sipajte u veću teglu (recimo, onu od 3 kg) pa preko njih sipajte med i preko svega toga rakiju. Teglu zatvorite i stavite na sunčano mesto punih 40 dana. S vremena na vreme promućkajte sadržaj tegle. Nakon 40 dana procedite rakiju u odgovarajuću staklenu flašu a višnje nemojte da bacite. Možete da ih očistite od koštica i koristite za kolače ili da ih jednostavno prelijete sa crnom čokoladom i poslužite gostima dobro rashlađene. Ukoliko želite, višnje možete i da ostavite u likeru i da ih dve-tri stavite u čašu u kojoj poslužite liker.
Ćilibarsko slatko
Sastojci: 1 kg belih (ili ako ne nađete običnih) trešanja očišćenih od koštica, 1,2 kg šećera, 400 ml vode, pola kašičice cimeta, zvezdasti anis, limun, sok od pola limuna.
Priprema: Trešnje je najbolje očistiti pomoću mašine za vađenje koštica, odnosno tako da ostanu cele. U većoj šerpi pomešajte šećer i vodu i kuvajte desetak minuta dok ne dobijete gust sirup. Nakon osam minuta proveravajte tako što ćete malo sipati na ohlađen tanjirić. Ako se stvori gusta kapljica, gotov je. U gust sirup ubacite sok od pola limuna, začine, limun isečen na tanke kolutove i trešnje. Lagano promešajte, pa nemojte više mešati. Pojačajte temperaturu na šporetu i kuvajte slatko uz povremeno treskanje šerpe i skidanje pene sa površine 40-50 minuta. Pred kraj proveravajte gustinu. Gotovo slatko sklonite sa šporeta, pokrijte vlažnom krpom i ostavite da se ohladi. Pokupite penu sa površine. U potpunosti ohlađeno slatko sipajte u čiste i sterilisane tegle, pa ga zatvorite.
Kompot miks
Sastojci: 2 kg mešanog voća po želji, višanja, trešanja, marelica, 4 kašike šećera, voda, začini po želji (cimet, vanilla). Foto: Shutterstock
Priprema: Trešnje, višnje i marele operite, stavite u teglu, dodajte šećer i začine po želji i nalijte prokuvanom, pa ohlađenom vodom. Dobro zatvorite metalnim poklopcem i stavite u hladnu rernu. Rernu uključite na 90 stepeni, podesite tajmer na 90 minuta i uključite oba grejača. Kad se rerna isključi, ostavite u njoj tegle do sledećeg dana da se ohlade, ne dirajući ih.
Sok od višanja bez kuvanja
Sastojci: 3 kg višanja, 3 l vode, šećera prema izmerenoj količini soka od višanja, sok limuna.
Priprema: Višnje operite, očistite od koštica i izgnječite ih. Dodajte sok limuna i vodu, sve pomešajte i ostavite u frižideru 24 sata. Drugi dan sve procedite i izmerite dobijeni sok. Na svaki litar soka dodajte kilogram šećera. Sve promešajte varjačom, najbolje drvenom, dok se šećer ne otopi, i sipajte u flaše.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Kakve se akcije odvijaju iza paravana i zašto je Zagorka Dolovac, vrhovni javni tužilac, otputovala van Srbije.
04.12.2025
21:32
Vladimir Đukanović, advokat ministra kulture Nikole Selakovića, oglasio se na svom Iks nalogu povodom objave Marinke Tepić u vezi sa slučajem koji se vodi protiv Selakovića.
04.12.2025
23:13
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je najavio izbore za kraj novembra ili decembra 2026. godine.
04.12.2025
19:42
Andrijana Nešić, kojoj je doneta presuda kojom joj je zabranjeno vršenje funkcije glavnog urednika, otkrila je detalje pristrasnog suđenja.
04.12.2025
21:13
Šampion Exatlona nije onaj ko je preživeo - već onaj ko je pobeđivao. I zato je ovo takmičenje čista esencija sporta.
03.12.2025
13:31
Gosti Info jutra Nikola Rađen, bivši vaterpolista, Dragan Vasiljković, fondacija "Kapetan Dragan" i Branko Babić, biznismen komentarisali su uvrede na račun Srba koje dolaze iz regiona.
03.12.2025
12:39
Premijera novog filma "Snaga jedinstva" biće prikazana u večeras u 22.30 časova na televiziji Informer!
01.12.2025
20:27
Exatlon je mnogo više od televizijskog spektakla – to je svakodnevna borba tela, uma i volje.
01.12.2025
12:27
Vesna Jović, novinarka Informera za Istočnu Srbiju i Aleksandar Jerković, iz Odbora za kontrolu i opservaciju gostujući u Info jutru komentarisali su izbore u Negotinu, Mionici i Sečnju.
01.12.2025
10:21
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras je rekao kako akcija legalizacije nelegalnih objekata "Svoj na svome" počinje 8. decembra i veruje da će to rešenje biti povoljno i uspešno za građane.
04.12.2025
19:34
Početkom decembra Srbi obično nagrnu na kupovinu novogodšinje dekoracije, pa su i ove godine velike gužve, a u nekim prodavnicama verovali ili ne, za jelke se prave i rezervacije.
04.12.2025
17:00
Iz Narodne banke Srbije rekli su da raspolažu svim potrebnim instrumentima kako bi obezbedili stabilnost i sigurnost domaćeg finansijskog sistema, pa istakli kako neće dozvoliti da on bude ugrožen, zbog aktuelne situacije sa NIS-om.
04.12.2025
14:56
Zimski period donosi niske temperature, vlagu i čestu pojavu zamagljivanja stakala u automobilu, što predstavlja pravu noćnu moru mnogih vozača.
04.12.2025
15:00
Brajanu Volšu kom se sudi za ubistvo supruge Ane Volš, danas je nastavljeno suđenje, a u sudnici je pušten snimak sa nadzorne kamere za koji tužioci tvrde da je nastao nakon Aninog nestanka.
04.12.2025
23:24
Mile Todorov (28) iz Negotina, koji je nestao 30. januara ove godine, pronađen je mrtav.
04.12.2025
22:27
Teška nesreća dogodila se na železničkoj stanici Zemun, kada je na radnika obezbeđenja naleteo voz.
04.12.2025
21:58
Po nalogu Višeg јavnog tužilaštva u Pančevu određeno јe zadržavanje prema licima L.X.G. (40), C.J.L. (38) i W.T. (43), državljana Narodne Republike Kine, u traјanju do 48 časova.
04.12.2025
21:55
Policija u Beogradu, UKP, u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom u Lazarevcu, uhapsili su D.S.C. (30) iz Nigerije i M.D. (42) zbog sumnje da su izvršili prevaru na društvenoj mreži TikTok.
04.12.2025
20:26
U Vizbadenu se sinoć odigrao pravi haos kada su četiri pijane devojke, stare između 16 i 24 godine, napale taksistu, opljačkale ga i otele mu automobil nakon svađe oko cene vožnje.
04.12.2025
23:30
Rusija ne pokazuje nikakve ozbiljne namere da okonča svoj agresivni rat protiv Ukrajine i, pod sadašnjim režimom, nije miroljubiva država, izjavio je danas nemački ministar spoljnih poslova Johan Vadeful na plenarnoj sednici Saveta ministara spoljnih poslova OEBS u Beču.
04.12.2025
23:00
Vreme je da Evropljani prestanu da slepo prate američkog predsednika Donalda Trampa i umesto toga izrade sopstveni mirovni plan za Ukrajinu, izjavio je danas evropski komesar za odbranu Andrijus Kubilijus.
04.12.2025
22:30
Bivšoj kraljici lepote Triniti Poug, kojoj je titula Mis Donalsonvil oduzeta nakon hapšenja, ove nedelje započelo je suđenje za ubistvo osamnaestomesečnog sina njenog dečka, Romea Anhelesa.
04.12.2025
22:00
Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto ušao je u žestoku raspravu sa voditeljkom tokom TV intervjua, braneći stav Budimpešte da se Ukrajina ne treba dodatno naoružavati i da se rat „ne može dobiti na bojnom polju“.
04.12.2025
21:30
Pop zvezda Dua Lipa ponovo je dospela u centar skandala zbog postupka prema fanu na koncertu. Pevačica je poželala da napravi selfi, ali kada je videla da nije Ajfon odmah mu je vratila telefon.
04.12.2025
15:51
Opera Đuzepa Verdija "Rigoleto", pod dirigentskom palicom Stefana Zekića, biće izvedena 7. decembra na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, saopšteno je danas iz tog teatra.
04.12.2025
14:29
Glumica Ivana Žigon prošla je kroz jednu od najtežih životnih borbi kada joj je sa samo 38 godina dijagnostikovan rak dojke.
04.12.2025
14:14
Ćerka glumca Nenada Nenadovića, Mina Nenadović dobila je ulogu Maše u jedanaestom nastavku "Žikine dinastije".
04.12.2025
13:10
Pevačica Zlata Petrović otvoreno je govorila o ljubavi sina Jovana Pejića Peje i Ene Čolić, koja se rodila u "Eliti 8".
04.12.2025
23:21
Pevačica Jana Todorović jednom je priznala da je njen suprug Ivan ime njihove ćerke Kristine odabrao po devojci koju je nekada ludo voleo.
04.12.2025
22:41
Tea tairović izdala je novi album "Aska 2", sa kojim je pokorila trending u Srbiji i regionu, a komentari u vezi pesama i spotova ne prestaju.
04.12.2025
22:00
Pevačica Svetlana Ceca Ražnatović oglasila se povodom optužbi koleginice Nataše Alimpić.
04.12.2025
21:15
Bokser Miloš Stojanović Tigar, novi dečko voditeljke Jovane Jeremić, oglasio se na Instagramu usred medijskih napisa o njihovoj vezi.
04.12.2025
19:56
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar