Ovaj jednostavan i brz čokoladni kolač spasonosno je rešenje za trenutke kad vas uhvati želja za nečim slatkim. Autor ovog grešnog zadovoljstva je poznati francuski poslastičar Filip Kontičini, a priprema je toliko lagana da će kolač uspeti i najvećim neznalicama u kuhinji
25.09.2020
14:09
95 g brašna (T-400)
45 g holandskog kakaoa
1 kašičica praška za pecivo
1/2 kašičice sode bikarbone
1 prstohvat soli
2 jajeta
100 g kristal šećera
100 g smeđeg šećera
80 ml ulja
10 ml arome vanile
100 ml mleka
10 ml soka od limuna
Za ganaš krem:
200 g mlečne čokolade
200 ml slatke pavlake
Za dekoraciju:
50 g čokoladnih kuglica
PRIPREMA:
Pre pripreme mafina, potrebno je napraviti buttermilk. Ne znam koji je naš naziv za ovaj sastojak pa ga zbog toga neću prevoditi, ali treba znati da je buttermilk mešavina punomasnog mleka i limunovog soka, koja daje mafinima sočnost koju inače ne bi imali korišćenjem samo mleka. U manju posudu sipati sok od limuna, zatim preliti mlekom i ostaviti 5 minuta da počne da se zgušnjava.
Zagrejati rernu na 180°C, kalup za mafine obložiti korpicama ili koristiti silikonski kalup.
Foto: Pixabay.com
U većoj posudi sjediniti suve sastojke: brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu - bikarbonu i so.
U manjoj posudi sjediniti mokre sastojke: jaja, kristal šečer, smeđi šećer, aromu vanile i ulje.
Polovinu mokrih sastojaka sipati u suve, zatim dodati polovinu buttermilk-a i nežno mešati žicom nekoliko sekundi. Ponoviti postupak sa ostatkom sastojaka i mešati da se masa ujednači i da se se rastvore grudvice.
Kašikom vaditi masu i sipati u kalup za mafine puneći do pola. Bitno je da punite do pola, da bi mafini zadržali lep oblik. Ukoliko prepunite kalup, mafini će dobiti oblik pečurke i neće biti lepi. Puniti do polovine kalupa! Koristila sam mini kalup za mafine (24 kom) i ispalo je 48 malih mafina. Možete koristiti i standardni kalup,pa ćete od ove mere dobiti 12-14 velikih mafina.
Mafine peći u prethodno zagrejanoj rerni (bez ventilatora), u zavisnosti od veličine: standardne 20 minuta, male 10 minuta. Ostaviti da se ohlade, a potom ih vaditi iz kalupa.
Priprema ganaš-a: izlomiti čokoladu na kockice i staviti je u veliku staklenu posudu, slatku pavlaku zagrejati u šerpici i preliti preko čokolade, ostaviti 5 minuta, zatim mešati s vremena na vreme. Prekriti činiju plastičnom folijom i ostaviti na sobnoj temperaturi da se potpuno ohladi (2h), potom umutiti mikserom (3 minuta). Krem treba da bude čvrst, kada je gotov, treba ga premestiti u dresing kresicu sa nastavkom i ukrasiti mafine po želji. . Dekorisati čokoladnim kuglicama i ostaviti u frižideru do serviranja.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Ovaj jednostavan i brz čokoladni kolač spasonosno je rešenje za trenutke kad vas uhvati želja za nečim slatkim. Autor ovog grešnog zadovoljstva je poznati francuski poslastičar Filip Kontičini, a priprema je toliko lagana da će kolač uspeti i najvećim neznalicama u kuhinji
Ruski sistem protivvazdušne odbrane S-400 nadmašuje američki Patriot po mobilnosti i raznovrsnosti ciljeva, navodi se u analizi Centra za analizu svetske trgovine oružjem (CAMTO) u ruskom časopisu Nacionalna odbrana.
Rat između blokadera i opozicije ušao je u novu, radikalnu fazu i više se ne zna ko je protiv koga. Izborni krah na lokalnim izborima u Negotinu, Sečnju i Mionici do koske je ogolio pravo stanje stvari unutar blokaderskog pokreta i na površinu izbacio blato u koje su blokaderi u proteklih 13 meseci pokušali da gurnu celu Srbiju.
Posle 18 godina, klupko oko prodaje NIS-a se odmotava, ali učesnici te sramne odluke upetljali su se u sopstvene laži, pa se više ne zna ni ko pije, ni ko plaća.
Ideolog blokadera i jedan od glavnih uzdanika rušilaca Srbije za takozvanu studentsku listu, profesor Milo Lompar, žestoko se ostrvio na predsednika opozicione Stranke slobode i pravde (SSP), tajkuna Dragana Đilasa.
Blokaderski nasilnik Miša Bačulov oglasio se na društveni mrežama, odmah nakon izlaška na slobodu jer mu je Apelacioni sud, tačnije veće u kojem sedi sudija blokader Miodrag Majić, ukinulo pritvor iako se tereti za teško krivično delo i postoji opasnost da će ga ponoviti.
Rat svih protiv svih u redovima blokadera i opozicije nastavljen je najnovijim medijskim nastupom opozicionara dr Branimira Nestorovića, čelnika pokreta Mi - snaga naroda, koji se ostrvio na pripadnike takozvanog studentskog pokreta, ali i na antisrpske medije N1 i Novu S i tajkuna Dragana Đilasa.
Šesta epizoda Informerovog TV spektakla “Na merama”, koja se emituje večeras od 20h, otkriće vam zašto je “žuti političar” Borko Stefanović dobio “titulu” “Pakleni vozač”, šta u teretani radi Borkov partijski šef i tajkun Dragan Đilas, gde posle Skupštine odlazi njihova stranačka drugarica Marinika Tepić…
Prošle sedmice u popularnoj Informerovoj TV emisiji "Na merama" mogli ste, između ostalog, da vidite, kako biznismen iz Ratkova Branko Babić sa Draganom J. Vučićevićem dogovara kupovinu medija Junajted grupe, šta na pijaci pazari ministarka Milica Đurđević Stamenkovski, kakve turustičke aranžmane merka poslanica-blokaderka Biljana Đorđević, gde penzionerske dane provodi nekadašnji lider SPO-a Vuk Drašković…
Gosti Info jutra Nikola Rađen, bivši vaterpolista, Dragan Vasiljković, fondacija "Kapetan Dragan" i Branko Babić, biznismen komentarisali su uvrede na račun Srba koje dolaze iz regiona.
Studentski centar Novi Sad juče je objavio preliminarnu listu za smeštaj studenata starijih godina u studentskim domovima u Novom Sadu, Somboru i Zrenjaninu, a konačna lista biće objavljena 15. decembra.
U Mašinsko-saobraćajnoj školi u Čačku otvorena je izložba pod nazivom „Moja ćirilica”, autorke Olgice Stefanović, akademske slikarke i ikonopisca iz Novog Sada.
U međimurskom naselju Sitniceu četvrtak je došlo do ubistva i pokušaja ubistva, kada je Josip Oršuš (40) iz vatrenog oružja usmrtio sestru (28) svoje partnerke, dok se njegova partnerka (29) bori za život.
Najmanje deset osoba je ubijeno, a više od deset povređeno u masovnoj pucnjavi u hostelu u Ateridžvilu, u blizini Pretorije, saopštila je južnoafrička policija.
Izaslanici i savetnici američkog predsednika Donalda Trampa i ukrajinski zvaničnici saopštili su da će se u subotu sastati treći danzaredom, nakon što su postigli napredak u definisanju bezbednosnog okvira za posleratnu Ukrajinu.
Bezbednosni štit iznad nuklearnog reaktora u Černobilju, u Ukrajini, koji je u februaru pogođen dronom, više ne može da obavlja svoju primarnu funkciju blokiranja radijacije!
Književnik Radivoj Raša Popov je pre 11 godina doživeo veliku neprijatnost kada su ga napala dvojica maloletnika koji su mu oteli novac, a onda pokušali i da provale u njegov stan.
Pevačica Vesna Zmijanac oglasila se putem svog Instagram profila i otkrila da joj treba vremena da se oporavi zbog čega je pomerila svoj naredni nastup.
Bivši partner pevačice Katarine Grujić, Kosta Obradović, uhapšen je u Podgorici zbog sumnje da je pretio jednoj devojci objavljivanjem intimnog snimka.
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar