BOGATA BOŽIĆNA TRPEZA - Šta spremiti za SVEČANI RUČAK?
Podeli vest
Božić je vreme kada je na trpezi sve dozvoljeno, mada običaji nalažu da se obavezno umesi česnica i ispeče pečenica. Tu su još i tradicionalne pihtije, razne sarme i kolači, torta, rakija... Evo nekoliko naših predloga...
Kako su pred nama novogodišnji i božićni praznici, trpeza je puna raznoraznih đakonija, ali nijedno slavlje ne može da prođe bezruske salate.
31.12.2020
17:43
Sastojci: 600 g telećeg mesa, glavica luka, 2-3 kašike ulja, 2 šargarepe, 2 krompira, biber u zrnu, 2-3 lista lovora, so, 2 kašike brašna, malo crvene mlevene paprike, 2 žumanceta, 200 ml kisele pavlake, svež peršun, sok od limuna.
Priprema: U dubljem loncu izdinstajte seckani luk, pa dodajte meso iseckano na kockice i još malo prodinstajte. Sipajte 2 l vode, stavite biber u zrnu, lovorov list, na kockice seckanu šargarepu i krompir, smanjite temperaturu, posolite i kuvajte dok povrće i meso ne omekšaju. Izmešajte posebno brašno, mlevenu papriku i malo vode, pa dodajte u čorbu i pustite da provri. Umutite žumanca i dodajte kiselu pavlaku. Vruću čorbu sklonite sa vatre, pa polako kutlačom sipajte žumanca i pavlaku stalno mešajući viljuškom.
Marinirani svinjski but sa suvim voćem
Sastojci: 1,5 kg svinjskog buta, 50 g brusnica, 50 g suvog grožđa, 150 g jabuka, 100 g crnog luka, 100 g senfa, kašičica meda, 4 krompira, biber, so, ruzmarin, 1 šolja crvenog vina.
Foto: Shutterstock
Ništa bez svinjskog buta
Priprema: Napravite marinadu od senfa, meda i začina. But dobro premazati marinadom, zaseći ga na par mesta nožem i staviti u vatrostalnu posudu. Prekrijte folijom i ostavite u frižideru par sati ili preko noći. Pre pečenja skinite foliju, dodajte brusnice, suvo grožđe, isečen crni luk i isečenu jabuku. Sve prelijte šoljom vina. Zagrejte rernu na 180 stepeni i pecite sat vremena. Vodite računa da uvek ima tečnosti i pomalo dolivajte vodu ili bujon prema potrebi. Nakon sat vremena, dodajte isečen krompir. Prekrijte folijom i pecite na 200 stepeni, još sat vremena. Pečen but prohladite i secite na tanje šnicle. Šnicle prelijte sosom od pečenja i servirajte uz krompir.
Teletina na lovački način
Sastojci: 1 kg teletine bez kosti, 100 g suve slanine, 250 g crvenog luka, 4-5 čenova belog luka, 100 g šargarepe, 350 g paradajza (može i pelat), 2 dl vina, 50 g suvih šljiva, 250 g krušaka, kim, so i biber.
Foto: Shutterstock
Suve šljive i crno vino daju teletini poseban šmek
Priprema: Stavite meso u posudu za pečenje, oko mesa stavite krupno naseckani crveni luk, paradajz i suve šljive i zalijte vinom. Sve pokrijte folijom i pecite na 185 stepeni oko 90 minuta. Proverite da li je meso pečeno, a ako nije, produžite s pečenjem dok ne omekša. Kad je meso gotovo, sos koji je ostao od pečenja propasirajte. U propasirani sos dodajte kruške nasečene na kriške i sve skupa kuvajte pet minuta. Meso nasecite na šnicle i prelijte gotovim sosom. Služite uz povrće po izboru.
Pileća salata sa celerom i šampinjonima
Sastojci: 200 g korena celera, 400 g belog pilećeg mesa, 100 g šampinjona, 2 kašike crvenog vina, 4 kašičice soja sosa, čen belog luka, 2 kašike ulja, zelena salata.
Foto: Shutterstock
Salata za prefinjena nepca
Priprema: Šampinjone isecite na listiće, kao i celer. Belo meso isecite na kocke veličine zalogaja, dodajte 2 kašike soja sosa, sitno iseckan beli luk i vino. U tiganj stavite iseckane šampinjone i meso, pa dinstajte oko pet minuta. Dodajte iseckan celer i dinstajte još dva minuta. Dodajte preostali soja sos i dinstajte još dva-tri minuta. Na tanjir za posluživanje rasporedite listove zelene salate i odozgo stavite meso.
Torta sa višnjama i kestenom
Sastojci: Za koru: 400 g keksa, 100 g čokolade, 200 g putera, šećer u prahu, malo vode. Za fil: 500 g višanja, 500 g keseten pirea, 500 ml pavlake, 150 g šećera u prahu, listići želatina, rum. Za glazuru: 150 g čokolade, malo ulja.
Foto: Shutterstock
Torta kao kruna božićnog ručka
Priprema: Keks sameljite, višnje odledite i ocedite, želatin potopite u vodu. Priprema kore: Rastopite izlomljenu čokoladu, puter, šećer i malo vode. Dodajte mleveni keks, dobro izmešajte i u kalupu oblikujte podlogu torte. Priprema fila: Preko kore rasporedite višnje. Umutite pavlaku, dodajte kesten pire, malo ruma i rastopljen želatin, pa nanesite preko višanja. Priprema glazure: Na tihoj vatri rastopite izlomljenu čokoladu i malo ulja, a zatim prelijte tortu. Dobro ohladite i poslužite.
Samo za prave GURMANE! Pikantni ROLOVANI FILE sa sirom! /Recept/
SARMICE OD ZELJA sa kiselim mlekom! Najukusniji RUČAK za MALE PARE!
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Sramna scena zabeležena je u Zemunu, gde je jedna starija sugrađanka morala peške da se probija kroz gužvu, budući da saobraćaj nije funkcionisao na mestu gde su se blokaderi okupili.
Poznati biznismen Branko Babić, koji je poslednjih meseci ozbiljno nagazio blokadere i zadao im velike muke na društvenim mrežama jer razobličava njihove laži, ali i namere u rušenju Srbije, ponovo je na duhoviti način opleo po nekadašnjem košarkašu, a sada zgubidanu broj jedan Vladimiru Štimcu.
Tajkun Dragan Đilas, politička luzer, posle tačno sedam dana od izbornog debakla na lokalnim izborima u Mionici na kojima je njegova SSP osvojila 1,4 odsto, konačno se oglasio o ovom temi.
Šesta epizoda Informerovog TV spektakla “Na merama”, koja se emituje večeras od 20h, otkriće vam zašto je “žuti političar” Borko Stefanović dobio “titulu” “Pakleni vozač”, šta u teretani radi Borkov partijski šef i tajkun Dragan Đilas, gde posle Skupštine odlazi njihova stranačka drugarica Marinika Tepić…
Prošle sedmice u popularnoj Informerovoj TV emisiji "Na merama" mogli ste, između ostalog, da vidite, kako biznismen iz Ratkova Branko Babić sa Draganom J. Vučićevićem dogovara kupovinu medija Junajted grupe, šta na pijaci pazari ministarka Milica Đurđević Stamenkovski, kakve turustičke aranžmane merka poslanica-blokaderka Biljana Đorđević, gde penzionerske dane provodi nekadašnji lider SPO-a Vuk Drašković…
Gosti Info jutra Nikola Rađen, bivši vaterpolista, Dragan Vasiljković, fondacija "Kapetan Dragan" i Branko Babić, biznismen komentarisali su uvrede na račun Srba koje dolaze iz regiona.
Na društvenim mrežama osvanula je objava korisnika koji je upozorio potrošače na Glovo, jer mu je nakon porudžbine novac sa računa skinut čak tri puta, iako je trebalo samo jednom.
Paralelno parkiranje često se opisuje kao "noćna mora" za vozače svih godina i raznih iskustva, međutim, mnogi ne znaju da postoje određeni trikovi koji mogu učiniti ovakvo parkiranje vozila vrlo jednostavnim!
U jednom poznatom restoranu na Novom Beogradu, večeras oko 21 čas upucan je navijač Partizana N.K. (30), koji je bio u društvu Nenada Alajbegovića zvanog Alibeg.
Policija u Beogradu uhapsila je večeras u Beogradu Vladimira Ulamu (32) i Igora Tomaševića (28), visokopozicionirane pripadnike škaljarskog klana, za kojima su raspisane Interpolove međunarodne poternice za ubistva, kao i krivična dela u vezi sa oružjem i organizovanim kriminalom.
Nenad K. (30) koji je pogođen sa više hitaca u restoranu "Durmitor" na Novom Beogradu prebačen je sa teškim povredama u operacionu salu u Urgentnom centru!
U nemačkom maloprodajnom sektoru u proteklih godinu dana propao je najveći broj firmi u poslednjoj deceniji, saopštila je kompanija za osiguranje kredita Allianz Trade.
Operatori dronova ruske grupe snaga "Istok" uništili su ukrajinsku pešadiju koja je pokušavala da postavi ukrajinsku zastavu, rekao je vojnik sa pozivnim znakom "Hrust" za RIA Novosti.
Ekonomski stručnjak Džefri Saks upozorava da bi konfiskacija 140 milijardi evra ruske imovine mogla da dovede do ozbiljnog finansijskog poremećaja u EU.
Glumac Miodrag Radonjić kaže da je tokom devedesetih godina kada je na prostorima bivše Jugoslavije buktao rat bio dete i da mladi kroz seriju "Tvrđava" treba da shvate da život može da se okrene preko noći.
Književnik Radivoj Raša Popov je pre 11 godina doživeo veliku neprijatnost kada su ga napala dvojica maloletnika koji su mu oteli novac, a onda pokušali i da provale u njegov stan.
Pravila drugog kruga "Zvezda Granda" razlikuju se od onih u prvom, a voditelj Voja Nedeljković objasnio je koncept koji će važiti u narednim emisijama.
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar