• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Mirror/informer.rs

03.01.2021

13:17 >> 13:21

GREŠKE kod kuvanja TESTENINE! Majstor za paste objasnio i KOJI OBLIK ODABRATI!

Recepti

GREŠKE kod kuvanja TESTENINE! Majstor za paste objasnio i KOJI OBLIK ODABRATI!

Podeli vest

Proizvođač testenine otkrio je koje najčešće greške ljudi prave kad kuvaju testeninu i ponudio savete kako da ih izbegnete i stvorite najukusniji obrok za svaki tip sosa

Veruje se da je testenina najlakša za pripremu i nema puno prostora za greške. U vruću slanu vodu ubacite testeninu, kuvhate je 10 minuta, ocedite i to je to. Ali Endrju Meklaud, osnivač firme Emilia's Crafted Pasta koja se bavi proizvodnjom testenine, kaže da svi pravimo sličnu grešku kod pripreme italijanskih jela, i to najčešće pre samog posluživanja.

Endrju kaže kako ne treba ispirati testeninu nakon kuvanja te da je ne treba cediti. Kaže da razlog leži u činjenici da ćete na taj način izgubiti skrob. Umesto toga, predlaže da vodu u kojoj se kuvala tjestenina dodate sosu koji spremate za jelo jer će skrob obogatiti ukus i pomoći u njegovom zgušnjavanju. Evo još nekih saveta.

 

 

- Vodu u kojoj ćete kuvati testeninu dobro posolite, dodajte 25-50 grama soli po litri, jer to obogaćuje ukus. Ne dodajte ulje u kipuću vodu jer će se zbog toga sos koji ćete posle pripremati s tom vodom teže zgušnjavati - kaže.

Sam svoj pasta majstor

Ističe i da oni koji sami žele da naprave svoju testeninu kod kuće moraju vrlo pažljivo da biraju brašno.

 

 

- Kad birate s kojim ćete brašnom praviti svežu tjesteninu, upamtite da vam treba grublja tekstura kako bi sos prijanjao uz špagete. Ako pak želite glatku teksturu, birajte nežnije i svilenkaste strukture brašna tipa 00. Važno je znati i da je izrada testenine vrlo prljav posao jer će brašno leteti svuda - ističe.

Izbor pravog oblika testenine

Smatra i da je za puni doživljaj hrane važno odabrati pravu testeninu za jelo.

 

 

- Tekstura i oblik testenine trebalo bi da istaknu sos. Kratka zavijena testenina sa oštrim ivicama poput fusilla omogućuje bolji ukus sosevima poput pesta. S druge strane, dugački, široki i nežni špageti poput papardela čuvaju ukuse soseva poput bolonjeza. Ako imate ostatake sveže testenine koje želite da sačuvate, napravite od njih loptice poput gnezda i pospite ih s malo brašna kako biste sprečili da se zalepe. Ipak, imajte na umu da sveža testenina u frižideru može da stoji najviše 24 do 48 sati - zaključuje.

 

Slaganje paste uz soseve

Pene - uz soseve sa mesom i pečurkama 

Taljatele - za jače soseve 

Fusili - za soseve sa komadićima 

Pipe rigate - za retke soseve 

LAKO KUVANJE nakon posla! Ručak ZA 15 MINUTA uz ove trikove!

GOZBA bez mesa! BOLONJEZE sa patlidžanom, brzo, zdravo, NEODOLJIVO!

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Društvo

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set