• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: brzinski kolaci

12.02.2021

10:45

TORTA OD ČOKOLADE, KAFE I KEKSA! Ova poslastica će vas raspametiti!

Recepti

TORTA OD ČOKOLADE, KAFE I KEKSA! Ova poslastica će vas raspametiti!

Podeli vest

Ovo morate obavezno da probate

Sastojci za koru:

7 belanaca
200 g šećera
4 kašike mlevenih oraha

2 kašike prezli
2 kašike brašna
250 g seckanih oraha
plus 250 g čokoladnog krema

Sastojci za fil:

7 žumanaca
8 kašika šećera
7 kašika mleka
500 ml slatke pavlake
1 želatin
50 ml vode

Još:

250 g petit keksa
150 ml skuvane kafe zaslađene kašičicom šećera
malo čokolade za ukrašavanje.

Foto: Pixabay

Čokoladna torta je uvek pravi izbor!

Priprema:

Propržite orahe najbolje u teflonskom tiganju, da budu hrskavi, pa staviti da se ohlade. Iseckati ih nožem. U pleh veličine 35 x 25 cm pospite te pečene, seckane orahe preko papira za pečenje. Ulupajte belanca sa šećerom u čvrst sneg dok se šećer ne otopi. Zatim dodajte prezle, mlevene orahe i brašno, pa izmešajte varjačom.

Ravnomerno rasporedite smesu preko seckanih oraha i stavite da se peče na 180 stepeni 25 – 30 minuta. Pečen biskvit okrenite, da orasi budu gore pa premažite čokoladnim kremom dok je kora još topla. Ostavite da se sve zajedno hladi dok pripremite fil.

Ulupajte žumanca sa šećerom i mlekom. Stavite na paru da se kuva i malo zgusne pa sklonite sa vatre da se hladi. Ulupajte slatku pavlaku, ne do kraja pa postpeeno sipajte krem od žumanaca i nastavite mućenje.

Ako vam je krem dovoljno gust da stoji ne mora se stavljati želatin, tu puno zavisi od slatke pavlake, kakvog je kvaliteta i kako se umutila, jer dužim mućenjem slatka pavlaka postaje sve gušća.

Ako je potrebno da se stavi želatin onda ga potopite u 50 ml vode i kad nabubri za 10 minuta zagrejte ga i mešajte, da ne provri, samo da se otope granule, pa istresite u krem i brzo mešajte da se sjedini sve.

Stavite na koru pola krema, pa umačite keks u kafu i poređajte preko fila.

Preko keksa stavite drugi deo krema pa narendajte čokoladu preko. Ohladite u frižideru pa posluzite.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Fuuuuuuuuj

pre 3 godine

Bez keksa je kolač t.j. torta. Sa mokrim keksom su to pomije!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija