• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje/novosti/informer.rs

29.03.2021

14:19 >> 14:20

U proleće jedite ŠTO VIŠE BLITVE i ZELJA! Mnogo VITAMINA i malo kalorija! /4 RECEPTA/

Recepti

U proleće jedite ŠTO VIŠE BLITVE i ZELJA! Mnogo VITAMINA i malo kalorija! /4 RECEPTA/

Podeli vest

Zelje jedemo u pitama, sarmicama i čorbama, dok blitvu najčešće uz ribu spremamo na lešo. I jedna i duga namirnica izuzetno su zdrave, čiste organizam od toksina, pozitivno utiču na srce, jačaju kosti, popravljaju raspoloženje...

Nakon duge i hladne zime među prvim zelenišem koji stiže na pijačne trpeze su zelje i blitva. Među njima postoje sličnosti, ali i razlike. Zelje jedemo u pitama, sarmicama i čorbama, dok blitvu najčešće uz ribu spremamo na lešo. Zelje je iz roda kupusa, blitva je slična spanaću. I jedna i duga namirnica izuzetno su zdrave, čiste organizam od toksina, pozitivno utiču na srce, jačaju kosti, popravljaju raspoloženje...

Zelje za bolji imunitet

Zelje je uz koprivu vekovima tretirano kao "hrana za siromašne", uprkos tome što obiluje hranljivim sastojcima. Zapravo, prava je mala riznica vitamina i minerala. Ističu se vitamin C (20 mg na 100 grama), vitamin A, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalcijum, kalijum, natrijum i folna kiselina. Budući da u 100 grama ima samo 26 kalorija, ono je idealna namirnica za svakoga ko pazi na svoju liniju ili želi da na zdrav način izgubi višak kilograma.

Foto: Shutterstock

Ova zeljasta biljka može se pohvaliti i vitaminom K, kao i vitaminima iz B grupe, posebno vitaminom B12, koji je, inače, mahom rezervisan za namirnice životinjskog porekla, pa spada među važne namirnice vegetarijanske ishrane.

Dokazano je da zelje pozitivno utiče na srce, raspoloženje, imunitet, stvaranje crvenih krvnih zrnaca, na izgradnju kostiju i rad mišića. Ono smiruje nerve, aktivira moždane procese, otklanja nemir i nervozu, snižava holesterol, pomaže kod reume i upale vena.

Obloge od zelja ublažavaju opekotine i žuljeve, a čaj napravljen od korena ove biljke pomaže kod čira na želucu.  

Blitva čisti bubrege

Mediteranska kraljica zeleniša blitva sadrži veliku koncentraciju vitamina A, C, K, ali i B, kao i magnezijum, gvožđe, kalijum, kalcijum i mangan, a poseduje i zavidnu količinu ugljenih hidrata, proteina, celuloze, biljnih ulja. Zanimljivo je da blitva sadrži veću količinu gvožđa nego spanać. U blitvi ćete naći i dosta omega-3 masnih kiselina, flavonoide i druge antioksidante, a spada u niskokalorične namirnice, kao i sve lisnato povrće.

Foto: Shutterstock

Karakteristični sastojci blitve su i lutein i zeaksantin, koje često nazivaju i "vitamini za oči". Oni spadaju u grupu karotenoida i povoljno deluju na mrežnjaču oka, sprečavajući makularnu degeneraciju, koja je, inače, povezana sa starenjem. Ova namirnica je izuzetno zahvalna za otklanjanje nervoze i jačanje koncentracije. Osim toga, jača krv delujući na stvaranje crvenih krvnih zrnaca, jača kosti i štiti kompletnu sluzokožu tela. Blitva je izuzetno delotvorna za podizanje imuniteta, a predstavlja i savršeni diuretik.

U narodnoj medicini listovi blitve koriste se za oblaganje rana i čireva, a čorbice se daju onima koji boluju od upale bešike i bubrega. Obarena blitva sa naseckanim belim lukom koristi se kao antibiotik, a ako se doda i peršun, pospešuje izlučivanje mokraće i čisti krv.

RECEPTI:

Foto: Shutterstock

Čorbica od zelja

Sastojci: 2 veze zelja, 100 g suvog mesa po izboru, praziluk, kašika kisele pavlake, 2 kašike maslinovog ulja, so i biber.
Priprema:
Iseckajte praziluk na kolutove i izdinstajte ga desetak minuta sa suvim mesom. Zelje dobro operite, odstranite drške, a lišće iseckajte sitno i stavite u šerpu zajedno sa prazilukom i mesom. Nalijte oko litar vode, sačekajte da provri i kuvajte još 5 minuta na umerenoj vatri. Procedite čorbu i sve sastojke usitnite u blenderu, pa vratite u šerpu. Dobro promešajte, dodajte so i biber po ukusu i na kraju pavlaku.

Foto: Shutterstock

Oslić na francuski način

Sastojci: 4 fileta oslića, veza zelja, 25 g putera, 2 glavice crnog luka, 1 dl vermuta, 2,5 dl pavlake, 2 kašičice soka od limuna, morska so i biber.
Priprema:
U tiganju istopite puter i na njemu kratko propržite sitno iseckan crni luk. Operite i očistite zelje, sitno ga iseckajte i stavite u tiganj. Sipajte vermut i kuvajte 5 minuta povremeno mešajući, pa dodajte pavlaku i sok od limuna. Dobro promešajte, kuvajte oko 10 minuta na umerenoj temperaturi, posolite i pobiberite. U međuvremenu file oslića ispecite na roštilju ili u gril tiganju. Sklonite preliv sa vatre i prelijte preko fileta oslića. Ukrasite kriškama limuna.

Foto: Shutterstock

Zeleni kroketi

Sastojci: 500 g krompira, 500 g blitve, 200 g brokolija, 2 čena belog luka, vezica peršuna, malo svežeg vlašca, 2-3 listića svežeg bosiljka, jaje, 25 g rendanog sira (parmezan), 5 kašika kukuruznog brašna, so, biber, muskatni oraščić, malo belog brašna.
Priprema:
Krompir, blitvu i brokoli zasebno skuvajte/obarite u slanoj vodi, ocedite i usitnite u secku/multipraktiku. Sve zajedno dobro promešajte, dodajte sitno seckani beli luk, sveže začinsko bilje i jedno jaje, pa još jednom dobro promešajte. Dodajte rendani sir i kukuruzno brašno i začinite po ukusu. Promešajte kako biste dobili homogenu smesu, vadite je kašikom i između lagano pobrašnjenih dlanova oblikujte u krokete. Pecite ih na srednje jakoj vatri sa svih strana dok ne porumene.

Foto: Shutterstock

Tart sa blitvom i spanaćem

Sastojci: 270 g brašna, 130 g putera, 80 g kisele pavlake, 4 jajeta, prstohvat soli, 300 g spanaća, 120 g očišćene blitve, 260 g sjeničkog sira, 140 g ovčijeg kiselog mleka (ili običnog milerama), 30 g sremuša.
Priprema:
Prosejte brašno na radnu površinu, pa napravite rupu u sredini. Tu stavite jaje, a okolo puter isečen na listiće i pavlaku. Dodajte prstohvat soli. Brzo umesite prhko testo, umotajte ga u foliju i ostavite u frižideru na pola sata. Operite i očistite spanać i blitvu, skuvajte ih na pari 3-5 minuta i ostavite da se prohlade i ocede. U većoj posudi umutite 3 jajeta, dodajte viljuškom usitnjen sir i ovčje kiselo mleko. Sitno iseckajte sremuš, kao i blitvu i spanać, i dodajte smesi od jaja i sira. Pomešajte i posolite po ukusu (pazite, sir je već slan). Izvadite testo iz frižidera i između dva lista pek papira razvaljajte u veći krug. Obložite testom kalup za tart (ili za torte) prečnika 24 centimetara, izbušite testo viljuškom i pecite na 180 stepeni 10 minuta. Izvadite testo, pa sipajte fil i pecite još 30-40 minuta.

KAKO HODAŠ, TAKAV SI! Evo kako DRŽANJE tela OTKRIVA pojedine stvari O VAMA!

TRIK KOJI SAMO KUVARI ZNAJU! Tajna za SOČNO i aromatično BELO MESO, bolje nego u restoranu!

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17