IDEALNA hrana ZA VRELE DANE! 7 BRZIH OBROK SALATA sa svih meridijana! /RECEPTI/
Podeli vest
Ne postoji nijedno jelo koje je savršenije za letnji period, naročito ukoliko ste na dijetalnom režimu ishrane, od brze obrok salate...
Leto je idealno vreme za promenu loših navika u ishrani i konzumiranje različitih, svežih namirnica koje donose dobro zdravlje i raspoloženje. Kada je reč o zdravim idejama za ručak, brza priprema je jednako važna kao i svežina namirnica. Obrok salate su odličan izbor u tom smislu, jer nisu zahtevne, a trebaće vam samo zeleniš, jednostavni preliv i proteini po izboru.
Najpoznatiji je po visokom sadržaju likopena, antioksidanta koji nas štiti od prevremenog starenja, pomaže u borbi protiv kancerogenih ćelija, a delotvoran je i kod mnogih drugih bolesti
14.06.2021
12:08
Ne postoji nijedno jelo koje je savršenije za letnji period, naročito ukoliko ste na dijetalnom režimu ishrane, od obrok salate. U najvećem procentu čini je sveže povrće, od zelene ili ajsberg salate, rukole ili bebi-spanaća kao osnove, do rendane šargarepe, brokolija, karfiola, tikvica, avokada, kupusa, paradajza, krastavca, paprika, rotkvica... kao dodataka. Termički neobrađena salata sadrži mnoštvo vlakana koji snižavaju loš holesterol i povoljno utiču na probavu, a mešanje povrća doprinosi većem stepenu antioksidanata u salati, odnosno vitamina C, E, likopena i alfa i beta karotena.
Osim povrća, ove salate najčešće sadrže i proteine u vidu sira, tvrdo kuvanih jaja, morskih plodova ili mesa, kao što su piletina, biftek ili losos. Uz meso radi više ukusa, nutrijenata, ali i teksture dodate malo orašastih plodova - seme bundeve, suncokreta, susama, lana, seckane bademe, lešnike, orahe..., ali i krutone, masline, kapare, inćune ili različito začinsko bilje.
Za klasičan dresing birajte maslinovo ulje, sok od limuna ili limete, jabukovo ili balzamiko sirće, a možete da dodate i med, senf, soja, vorčester ili tabasko sos, jogurt, kiselu pavlaku, majonez (ne preterujte sa ova poslednja dva)... za svoj tanjir zdravlja.
Pesto pileća salata
Sastojci: 2 kašike majoneza, 2 kašike pesta, so i biber, 500 g piletine, usitnjene, 3 šolje rukole ili bebi-spanaća, malo čeri ili običnog paradajza, opciono.
Priprema: U velikoj činiji pomešajte majonez, pesto, so i biber po ukusu. Piletinu isecite na kockice, posolite, pobiberite i ispecite na gril tiganju. Sos prelijte preko piletine i poslužite preko rukole i čeri paradajza.
Ćuretina sa avokadom
Sastojci: pola glavice zelene salate, iscepkane na komade, 500 g pečene, tanko naseckane ćuretine, veći paradajz, pola avokada isečenog na komade veličine zalogaja, četvrtina crvenog luka, tanko iseckanog, četvrtina šolje parmezana, 2 kašike maslinovog ulja, kašike balzamovog sirćeta, so, biber.
Priprema: Salatu, pečenu ćuretinu, paradajz, avokado, luk i parmezan podelite u dve činijice. U posebnoj maloj činijici umutite ulje, sirće, so i biber po ukusu i prelijte preko salata.
Grčka salata sa prelivom od bosiljka
Sastojci: četvrtina šolje maslinovog ulja, tri četvrtine šolje svežeg bosiljka, so, crni biber, 100 g feta-sira, pola krastavca bez semenki, oljušten i isečen na polumesece, pola šolje čeri paradajza, prepolovljenog, ljuta papričica po ukusu, pola limuna isečenog na kriške, trećina šolje maslina.
Priprema: U blenderu pomešajte maslinovo ulje, pola šolje bosiljka i malo soli. Stavite na stranu. Fetu, krastavac, paradajz, ljutu papriku, limun, masline i preostali bosiljak podelite na tanjire. Posolite i pobiberite paradajz i krastavac. Pre posluživanja prelijte prethodno pripremljenim dresingom od bosiljka.
Rimska salata sa slaninom
Sastojci: 2 parčeta tost hleba, rimska (zelena) salata, nekoliko čeri paradajza (opciono), 4 tanke kriške slanine, 200 g belog pilećeg mesa, 30 g parmezana, 2-3 čena belog luka, sok od pola limuna, kašika pavlake, kašika majoneza, maslinovo ulje, so, biber.
Priprema: Slaninu propržite bez dodavanja masnoće. Hleb isecite na kocke i u rerni ispecite da bude kao tost. Na teflonu ispecite piletinu i kad se prohladi, isecite na dugačke trake. Pomešajte sa iseckanim belim lukom i propržite na masnoći koju je pustila slanina. Pomešajte maslinovo ulje sa sokom od limuna, posolite i pobiberite. Dresingom prelijte salatu, preko poređajte piletinu, slaninu, krutone (prepečeni hleb), čeri paradajz, krupno narendani parmezan i preko toga prelijte umućenu pavlaku s majonezom. Napomena: salatu po želji možete da obogatite filetima inćuna.
Pikantna govedina
Sastojci: 300 g goveđeg filea, pola crvenog luka, tanko isečenog, pola krastavca, tanko isečenog, zelena salata. Za preliv: 2-3 čena belog luka, ljuta papričica po izboru, najbolje čili (ili čili u prahu), so, 3 kašike svežeg soka od limete, kašika smeđeg šećera.
Priprema: Govedinu isecite na šnicle i ispecite u gril tiganju. Za preliv sitno iseckajte beli luk i čili, dodajte so, sok od limete i šećer. U činiji promešajte govedinu, luk i krastavac, prelijte prelivom i dodajte listove zelene salate. Ukrasite svežim listovima korijandera i percima luka, a po želji možete da dodate i kozji sir.
Meksička mućkalica
Sastojci: rimska ili zelena salata, šolja iseckanog pilećeg ili goveđeg mesa, naseckana crvena paprika (ili paradajz), pola šolje konzerve crnog pasulja, ispranog, trećina šolje kisele pavlake, 3 kašike soka od limete, malo čilija u prahu, so, tortilja čips za posluživanje.
Priprema: Salatu, piletinu ili govedinu, papriku i pasulj podelite u dve posude. Posebno u maloj činijici umutite kiselu pavlaku, sok od limete, čili u prahu i so. Salatu poslužite s dresingom i čipsom od tortilje.
Italijanska salata sa starim hlebom (Panzanella)
Sastojci: 2 crvene paprike, 250 g ćabata lepinje, maslinovo ulje, 4 čena belog luka, 1 kg paradajza (običan i čeri paradajz mešano), 2 krastavca, crveni luk, kašika kapra, šaka kalamati maslina, sveži bosiljak, 4 kašike vinskog sirćeta, so, biber.
Priprema: Paprike ispecite na grilu, ostavite u poklopljenoj činiji i kada se potpare, oljuštite ih i iseckajte. Propržite krupno seckani beli luk, izvadite i u aromatizovanom ulju ispržite ćabatu da porumeni. U činiju stavite iseckani paradajz, krastavac i crveni luk, dodajte kapar, masline, iseckani sveži bosiljak i prepržen hleb. Pomešajte vinsko sirće, maslinovo ulje, so i biber i prelijte preko salate. Ukrasite sveže seckanim bosiljkom.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Najpoznatiji je po visokom sadržaju likopena, antioksidanta koji nas štiti od prevremenog starenja, pomaže u borbi protiv kancerogenih ćelija, a delotvoran je i kod mnogih drugih bolesti
U noćnom udaru pogođena je zona luke Izmail u Odeskoj oblasti kod granice sa Rumunijom, nakon čega su stigli evakuacioni helikopteri iz te zemlje, izjavio je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog otpora Sergej Lebedev.
Predsednik Aleksandar Vučić govorio je večeras u emisiji "Ćirilica" na Hepi televiziji o američkim izborima i rekao da su ovo možda najvažniji izbori u istoriji čovečanstva.
Gosti specijalnog programa Informer TV povodom izbora u SAD, bili su Ivan Miletić sa Instituta za javnu diplomatiju i dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije.
Ekskluzivno na Informer TV-u, Andrea Veskov je intervjuisala Rika Elmorea, oficirom vazdušne odbrane SAD-a, koji je bio svedok potresnih trenutaka tokom atentata na Donalda Trampa 13. jula.
Član Glavnog odbora Srpske napredne stranke Zoran Babić govorio je u Info jutru o još jednom pokušaju opozicije da iskoriste tragediju koja je Srbiju pogodila. I dok Srbija jeca, opozicija lešinari.
Tokom Specijalnog programa Informer TV povodom izbora u SAD, gosti stručnjak za strategijski menadžment Mihajlo Rabrenović i urednik informative Pink.rs Predrag Jeremić, razgovarali su o predstojećim izborima i o predsedničkim kandidatima.
Suđenje Veljku M. (24) za teško ubistvo Tarika H. (21) nastavljeno je pred Višim sudom u Novom Pazaru. Svedočili su radnici i gosti hotela u Novopazarskoj Banji, gde se ubistvo i dogodilo.
Dve osobe ranjene su večeras u pucnjavi u Podgorici, na Bulevaru Save Kovačevića, a prema saznanjima, obe osobe su primljene u Urgentni centar Kliničkog centra.
Optužnica Višeg javnog tužilaštva protiv O. P. (21) iz Aleksinca zbog postojanja opravdane sumnje da je Aleksi Stojmenoviću (25) iz Aleksinca 16. maja 2021. godine u tuči na proslavi 18. rođendana u restoranu "Oaza" naneo povredu od koje je preminuo, pravosnažno je potvrđena.
Ratko Drašković donirao je bubreg četrdesetjednogodišnjoj Radmili Raičević, ženi koja od 2018. godine ide na dijalize i koja je tražila šansu za normalan život.
Direktorka UKC Vojvodina dr Vesna Turkulov u razgovoru za Informer otkrila je i potresne detalje iz Urgentnog centra kada je majka došla da traži svoje dve devojčice Saru i Valentinu!
Fondacija mlade humanitarke iz Vranja Tamare Misirlić, još jednom je dokazala da je uz sve one koji i se obrate. Još jedan porodica useljena je u svoj novi dom, a reakcije na prelepu kuću, dokazuju i snimci koje je Tamara podelila na svojim mrežama.
Odlučili i da olakšaju svima onima koji nemaju gde da skladište one gume koje skinu sa svog četvorotočkaša u dato doba godine i otvorili svojevrsni, kako su ga nazvali, "hotel za gume", sa kapacitetom od 300 pneumatika
Košarkaši Crvene zvezde savladali su Cedevita Olimpiju (92:86) u okviru 7. kola ABA lige, a nakon meča novinarima u konferencijskoj sali se obratio trener kluba sa Malog Kalemegdana, Janis Sferopulos.
Košarkaši Partizana ubedljivo su savladali FMP i tako ostali na maksimalnom učinku u ABA ligi, što raduje Željka Obradovića. Trener crno-belih je poručio na konferenciji za štampu nakon meča da njegov tim uvek bio na nivou kao na večerašnjoj utakmici, osim u Istanbulu protiv Fenerbahčea.
Selektor Boris Rojević i njegovi izabranici stigli su u Vrnjačku Banju gde će trenirati do srede i utakmice sa Letonijom u Kraljevu na startu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.
Vladimir Zelenski ne može da se sakrije od gneva i odmazde Ukrajinaca, pošto je kolaps prozapadne vlade u Ukrajini neizbežan, ocenio je šef krimskog parlamenta Vladimir Konstantinov.
Nekoliko dana nakon što je Rusija pokrenula ogromnu vežbu pripravnosti svojih nuklearnih snaga, bivši ruski predsednik i sadašnji zamenik predsednika saveta za bezbednost zemlje Dmitrij Medvedev kaže da ishod američkih izbora nije bitan.
Broj prevremenih glasova na američkim predsedničkim izborima izgleda "zastrašujuće" za kandidata demokrata Kamalu Haris, rekao je Džim Mesina, bivši menadžer kampanje američkog predsednika Baraka Obame.
Tokom Specijalnog programa Informer TV povodom izbora u SAD, gosti Ivan Miletić sa instituta za javnu diplomatiju i dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije razgovarali su o izbornim kampanjama predsedničkih kandidata i o mnogim drugim temama.
Večeras je na RTS emitovana druga epizoda serije "Sablja" koja govori o ubistvu premijera Zorana Đinđića kao i o događajima pre i posle 12. marta 2003. godine.
Politički triler, serija "Sablja" koji se bavi ubistvom premijera Zorana Đinđića, kao i događajima pre i posle 12. marta 2003. godine, počela je sa emitovanjem na Prvom programu RTS-a.
Katarina Grujić Gobeljić oglasila se za Informer nakon niza optužbi koje je na njen račun uputila nekadašnja učesnica takmičenja "Zvezde Granda", Aleksandra Bursać.
Stefan Đurić Rasta trudi se da svoju porodicu ne pokazuje u javnosti. Međutim, reper je danas, 4. novembra, imao divan povod da objavi nikada viđene porodične fotografije.
Ostavite komentar
Pravila komentarisanja:
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.