• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Ljubav&Zdravlje/24sata.hr

05.07.2021

19:02

IDEALNA hrana ZA VRELE DANE! 7 BRZIH OBROK SALATA sa svih meridijana! /RECEPTI/

Shutterstock

Recepti

IDEALNA hrana ZA VRELE DANE! 7 BRZIH OBROK SALATA sa svih meridijana! /RECEPTI/

Podeli vest

Ne postoji nijedno jelo koje je savršenije za letnji period, naročito ukoliko ste na dijetalnom režimu ishrane, od brze obrok salate...

Leto je idealno vreme za promenu loših navika u ishrani i konzumiranje različitih, svežih namirnica koje donose dobro zdravlje i raspoloženje. Kada je reč o zdravim idejama za ručak, brza priprema je jednako važna kao i svežina namirnica. Obrok salate su odličan izbor u tom smislu, jer nisu zahtevne, a trebaće vam samo zeleniš, jednostavni preliv i proteini po izboru.

Ne postoji nijedno jelo koje je savršenije za letnji period, naročito ukoliko ste na dijetalnom režimu ishrane, od obrok salate. U najvećem procentu čini je sveže povrće, od zelene ili ajsberg salate, rukole ili bebi-spanaća kao osnove, do rendane šargarepe, brokolija, karfiola, tikvica, avokada, kupusa, paradajza, krastavca, paprika, rotkvica... kao dodataka. Termički neobrađena salata sadrži mnoštvo vlakana koji snižavaju loš holesterol i povoljno utiču na probavu, a mešanje povrća doprinosi većem stepenu antioksidanata u salati, odnosno vitamina C, E, likopena i alfa i beta karotena.

Osim povrća, ove salate najčešće sadrže i proteine u vidu sira, tvrdo kuvanih jaja, morskih plodova ili mesa, kao što su piletina, biftek ili losos. Uz meso radi više ukusa, nutrijenata, ali i teksture dodate malo orašastih plodova - seme bundeve, suncokreta, susama, lana, seckane bademe, lešnike, orahe..., ali i krutone, masline, kapare, inćune ili različito začinsko bilje.

Za klasičan dresing birajte maslinovo ulje, sok od limuna ili limete, jabukovo ili balzamiko sirće, a možete da dodate i med, senf, soja, vorčester ili tabasko sos, jogurt, kiselu pavlaku, majonez (ne preterujte sa ova poslednja dva)... za svoj tanjir zdravlja.

Foto: Shutterstock

Pesto pileća salata

Sastojci: 2 kašike majoneza, 2 kašike pesta, so i biber, 500 g piletine, usitnjene, 3 šolje rukole ili bebi-spanaća, malo čeri ili običnog paradajza, opciono.
Priprema:
U velikoj činiji pomešajte majonez, pesto, so i biber po ukusu. Piletinu isecite na kockice, posolite, pobiberite i ispecite na gril tiganju. Sos prelijte preko piletine i poslužite preko rukole i čeri paradajza.

Foto: Shutterstock

Ćuretina sa avokadom

Sastojci: pola glavice zelene salate, iscepkane na komade, 500 g pečene, tanko naseckane ćuretine, veći paradajz, pola avokada isečenog na komade veličine zalogaja, četvrtina crvenog luka, tanko iseckanog, četvrtina šolje parmezana, 2 kašike maslinovog ulja, kašike balzamovog sirćeta, so, biber.
Priprema:
Salatu, pečenu ćuretinu, paradajz, avokado, luk i parmezan podelite u dve činijice. U posebnoj maloj činijici umutite ulje, sirće, so i biber po ukusu i prelijte preko salata.

Foto: Shutterstock

Grčka salata sa prelivom od bosiljka

Sastojci: četvrtina šolje maslinovog ulja, tri četvrtine šolje svežeg bosiljka, so, crni biber, 100 g feta-sira, pola krastavca bez semenki, oljušten i isečen na polumesece, pola šolje čeri paradajza, prepolovljenog, ljuta papričica po ukusu, pola limuna isečenog na kriške, trećina šolje maslina.
Priprema:
U blenderu pomešajte maslinovo ulje, pola šolje bosiljka i malo soli. Stavite na stranu. Fetu, krastavac, paradajz, ljutu papriku, limun, masline i preostali bosiljak podelite na tanjire. Posolite i pobiberite paradajz i krastavac. Pre posluživanja prelijte prethodno pripremljenim dresingom od bosiljka.

Foto: Shutterstock

Rimska salata sa slaninom

Sastojci: 2 parčeta tost hleba, rimska (zelena) salata, nekoliko čeri paradajza (opciono), 4 tanke kriške slanine, 200 g belog pilećeg mesa, 30 g parmezana, 2-3 čena belog luka, sok od pola limuna, kašika pavlake, kašika majoneza, maslinovo ulje, so, biber.
Priprema:
Slaninu propržite bez dodavanja masnoće. Hleb isecite na kocke i u rerni ispecite da bude kao tost. Na teflonu ispecite piletinu i kad se prohladi, isecite na dugačke trake. Pomešajte sa iseckanim belim lukom i propržite na masnoći koju je pustila slanina. Pomešajte maslinovo ulje sa sokom od limuna, posolite i pobiberite. Dresingom prelijte salatu, preko poređajte piletinu, slaninu, krutone (prepečeni hleb), čeri paradajz, krupno narendani parmezan i preko toga prelijte umućenu pavlaku s majonezom. Napomena: salatu po želji možete da obogatite filetima inćuna.

Foto: Shutterstock

Pikantna govedina

Sastojci: 300 g goveđeg filea, pola crvenog luka, tanko isečenog, pola krastavca, tanko isečenog, zelena salata. Za preliv: 2-3 čena belog luka, ljuta papričica po izboru, najbolje čili (ili čili u prahu), so, 3 kašike svežeg soka od limete, kašika smeđeg šećera.
Priprema:
Govedinu isecite na šnicle i ispecite u gril tiganju. Za preliv sitno iseckajte beli luk i čili, dodajte so, sok od limete i šećer. U činiji promešajte govedinu, luk i krastavac, prelijte prelivom i dodajte listove zelene salate. Ukrasite svežim listovima korijandera i percima luka, a po želji možete da dodate i kozji sir.

Foto: Shutterstock

Meksička mućkalica

Sastojci: rimska ili zelena salata, šolja iseckanog pilećeg ili goveđeg mesa, naseckana crvena paprika (ili paradajz), pola šolje konzerve crnog pasulja, ispranog, trećina šolje kisele pavlake, 3 kašike soka od limete, malo čilija u prahu, so, tortilja čips za posluživanje.
Priprema:
Salatu, piletinu ili govedinu, papriku i pasulj podelite u dve posude. Posebno u maloj činijici umutite kiselu pavlaku, sok od limete, čili u prahu i so. Salatu poslužite s dresingom i čipsom od tortilje.

Foto: Shutterstock

Italijanska salata sa starim hlebom (Panzanella)

Sastojci: 2 crvene paprike, 250 g ćabata lepinje, maslinovo ulje, 4 čena belog luka, 1 kg paradajza (običan i čeri paradajz mešano), 2 krastavca, crveni luk, kašika kapra, šaka kalamati maslina, sveži bosiljak, 4 kašike vinskog sirćeta, so, biber.
Priprema:
Paprike ispecite na grilu, ostavite u poklopljenoj činiji i kada se potpare, oljuštite ih i iseckajte. Propržite krupno seckani beli luk, izvadite i u aromatizovanom ulju ispržite ćabatu da porumeni. U činiju stavite iseckani paradajz, krastavac i crveni luk, dodajte kapar, masline, iseckani sveži bosiljak i prepržen hleb. Pomešajte vinsko sirće, maslinovo ulje, so i biber i prelijte preko salate. Ukrasite sveže seckanim bosiljkom.

 

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Društvo

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set