CEO TENIS U ŠOKU: Čuvena teniserka ugradila veštačke grudi, a onda je otkriveno i ovo! (FOTO)
107. 12. 2025. u 13:43
207. 12. 2025. u 13:43
Shutterstock
Recepti
Na pragu jeseni sačuvajte slatku svežinu letnjeg voća za hladne dane, jer ukusni domaći džemovi, želei, kompoti, sirupi, marmelade i slatko nisu samo deo tradicije već i način da tokom zimskih dana unesete koji vitamin više. Domaće, neprskano voće najbolja je baza za ove poslastice, pa je uvek bolje svratiti do pijace nego kupovati voće u prodavnici, savetuju iskusne domaćice. Priprema zimnice nije komplikovana, a mi vam nudimo nekoliko recepta za inspiraciju.
Foto: Shutterstock
Jednostavni univerzalni džem
Sastojci: 1 kg kajsija (breskvi, šljiva...), 1 kg šećera. Foto: Shutterstock
Priprema: Kajsije operite, očistite od koštica i isecite oštećene delove plodova. Pomešajte ih sa šećerom i ostavite da odstoje nekoliko sati kako bi pustile sok. Potom stavite na šporet i kuvajte na jakoj vatri 10-15 minuta, stalno mešajući. Pri kraju kuvanja uklonite višak pene. Gotov džem sipajte u vruće i sterilisane tegle. Potom ih odmah dobro zatvorite i vratite u toplu ugašenu rernu i ostavite da se potpuno ohlade. Ohlađene, odložite ih na tamno i hladno mesto.
Sastojci: 2,5 kg zrelih šljiva, 250 g šećera, pola kašičice mlevenih karanfilića, kora limuna, pola kašičice cimeta, 2 dl ruma. Foto: Shutterstock
Priprema: Šljive operite i očistite od koštica. U lonac složite red šljiva, red šećera, pa kuvajte na laganoj vatri uz povremeno mešanje. Kad je većina tečnosti isparila i smesa postala gušća, dodajte cimet, karanfilić i limun. Pred kraj kuvanja dodajte rum i nastavite da kuvate dok smesa ne postane tamna i gusta.
Kako biste proverili da li su džem ili marmelada dovoljno kuvani, na hladan tanjir stavite kašičicu voćne smese. Ako se stegne (izgleda dovoljno gusto), kuvanje je završeno. Ukoliko je retka, nastavite sa kuvanjem.
Sastojci: 2 kg jabuka, 350 g šećera, 0,5 l belog vina, 9 karanfilića, 9 mahuna vanile, 9 štapića cimeta i 9 komadića kore od limuna. Foto: Shutterstock
Priprema: Jabuke isecite na kocke. Prokuvajte šećer, vino i vodu. Jabuke stavite u tegle, dodajte začine i prelijte sirupom. Tegle zatvorite i stavite na pleh za pečenje u koji ste nalili vodu. Rernu zagrejte na 175 stepeni i pleh stavite na najnižu rešetku. Kad se u teglama pojave mehurići, počinje kuvanje. Ostavite tegle u isključenoj rerni pola sata i ohladite.
Sastojci: 1 kg kupina, 1 kg šećera Foto: Shutterstock
Priprema: Kupine operite, zgnječite i stavite u veliku teglu. Dodajte 200 g šećera i ostavite poklopljenu teglu na hladnijem mestu tokom sledeća dva-tri dana, dok kupine ne proključaju. Potom ih procedite kroz gazu i dodajte 800 g šećera, dobro promešajte i stavite u posudu s vrućom vodom da se sirup pasterizuje. Vrući sirup sipajte u sterilisane flaše i zatvorite čepovima od plute (ili metalnim), koje ste prethodno prokuvali. Ako želite sirup s manje šećera, počnite pripremu po ovom receptu, ali nakon što ste procedili kupine, dodajte samo 300 g šećera i zagrevajte sok mešajući, pa ga kuvajte pet minuta pre sipanja u flaše i odlaganja.
Jabukov pektin (džemfiks) dobija se iz nezrelih jabuka i pogodan je kao sredstvo za želiranje za sve one koji pri kuvanju žele da koriste manje količine šećera. Dostupan je u tečnom obliku i kao prah. Takođe, ukoliko pipremate zimnicu od voća koje nema dovoljno pektina (kajsije, kupine, maline, jagode, trešnje, dinje), dodajte jabuke ili šljive (ili malo soka od limuna) kako bi se pekmez zgusnuo, što neće uticati na sam ukus.
Sastojci: 2 kg smokava, 2 kg šećera, 2 dl vode, limun. Foto: Shutterstock
Priprema: U šerpu stavite vodu i šećer, kao i limun isečen na kolutove, i ostavite da se kuva. Kad se smesa zgusne kao sirup, dodajte smokve koje ste oprali i probušili na nekoliko mesta viljuškom kako ne bi pukle tokom kuvanja i kako bi dobro upile sirup. Kuvajte oko sat vremena dok kora ne omekša. Prekrijte šerpu suvom kuhinjskom krpom i ostavite do sledećeg dana, a potom sipajte u sterilisane tegle. Čuvajte na suvom i tamnom mestu.
Sastojci: 3 kg zrelih dunja, 3-4 jabuke, šećer, 1-2 limuna i kristal-šećer za ukras na kraju Foto: Shutterstock
Priprema: Očistite i prepolovite dunje, a manje ostavite cele. Voće prelijte vodom tako da ga u celosti prekrije i kuvajte dok se ne raspadne. Iz šerpe uklonite tvrde delove, a ostatak propasirajte. Izvagajte smesu, pa joj dodajte istu količinu šećera i limunov sok i nastavite da kuvate dok se ne stvrdne i ne odlepljuje s varjače. Duguljasti pleh obložite aluminijskom folijom, rasporedite smesu i ostavite da stoji 24 sata na toplom. Sir potom uvaljajte u šećer i ostavite još nekoliko dana da se suši na sobnoj temperaturi.
Sastojci: 140 g kore limuna ili pomorandže isečene na tračice, 400 g šećera, 500 ml vode. Foto: Shutterstock
Priprema: Tračice pomorandže ili limuna kuvajte pet minuta na srednje jakoj vatri, prospite vodu i još dvaput ponovite postupak. Potom sipajte 500 ml vode i 400 g šećera. Kad provri, dodajte citruse i kuvajte 20 minuta. Na pek papir pospite šećer, uvaljajte citruse i pustite najmanje dva sata da se suše. Odložite ih u kutiju (ili teglu) na suvo mesto.
Sastojci: 1 kg breskvi, 250 g meda, 0,3 l vode.
Priprema: Kilogram breskvi operite, prepolovite ih i izvadite im koštice. Pripremite tegle i u njih složite breskve. Prelijte ih skuvanim mlakim sirupom od meda i vode. Tegle stavite u posudu s mlakom vodom, pa ih prokuvajte oko 20 minuta.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Na društvenim mrežama među blokaderima, kruži video, najverovatnije napravljen veštačkom inteligencijom, koji prikazuje razgovor blokadera o tome kako će zapaliti Vučića.
07.12.2025
10:49
Antisrpski mediji "N1" izveštava sa nepostojećeg skupa podrške predvodniku blokada Radivoju Jovoviću, inače članu Pokreta slobodnih građana (PSG) koji se nalazi u kućnom pritvoru nakon pokušaja da izvede nasilni poduhvat u Novom Sadu.
07.12.2025
13:21
Reper Marko Šelić Marčelo, koji je proteklih godinu dana svim srcem podržavao zgubidane, juče se putem antisrpskog glasila "Danas" ogradio se od blokadera.
07.12.2025
12:28
Reditelj Srđan Dragojević, nekadašnji poslanik Socijalističke partije Srbije a sada jedan od blokaderskih ideologa, optužio je ceo srpski narod za ratove devedesetih godina.
07.12.2025
10:34
Šta to spaja Jasminu Paunović, ProGlas, „gostujućeg“ američkog tužioca, NVO i studentski bunt?
07.12.2025
13:39
Šesta epizoda Informerovog TV spektakla “Na merama”, koja se emituje večeras od 20h, otkriće vam zašto je “žuti političar” Borko Stefanović dobio “titulu” “Pakleni vozač”, šta u teretani radi Borkov partijski šef i tajkun Dragan Đilas, gde posle Skupštine odlazi njihova stranačka drugarica Marinika Tepić…
06.12.2025
11:08
Prošle sedmice u popularnoj Informerovoj TV emisiji "Na merama" mogli ste, između ostalog, da vidite, kako biznismen iz Ratkova Branko Babić sa Draganom J. Vučićevićem dogovara kupovinu medija Junajted grupe, šta na pijaci pazari ministarka Milica Đurđević Stamenkovski, kakve turustičke aranžmane merka poslanica-blokaderka Biljana Đorđević, gde penzionerske dane provodi nekadašnji lider SPO-a Vuk Drašković…
05.12.2025
10:57
Šampion Exatlona nije onaj ko je preživeo - već onaj ko je pobeđivao. I zato je ovo takmičenje čista esencija sporta.
03.12.2025
13:31
Gosti Info jutra Nikola Rađen, bivši vaterpolista, Dragan Vasiljković, fondacija "Kapetan Dragan" i Branko Babić, biznismen komentarisali su uvrede na račun Srba koje dolaze iz regiona.
03.12.2025
12:39
Premijera novog filma "Snaga jedinstva" biće prikazana u večeras u 22.30 časova na televiziji Informer!
01.12.2025
20:27
Na severu Crne Gore otvoren je rekonstruisani put Mijakovići - Vrulja, zajedno sa dva nova mosta koja, po želji građana, nose imena srpskih kraljeva, simbolizujući istorijsko ujedinjenje Srbije i Crne Gore.
07.12.2025
12:00
Stenfordski istraživači su otkrili da plinski šporeti izlažu Amerikance iznenađujuće visokim nivoima azot-dioksida, koji često premašuju nivoe zagađenosti na otvorenom.
07.12.2025
08:45
Vatrogasne ekipe iz Kučeva i Požarevca lokalizovale su požar na zgradi bivšeg Šumarskog industrijskog kombinata Kučevo, koji je izbio rano jutros.
07.12.2025
12:47
Neobičan ulov dunavskog alasa iz Donjeg Milanovca okupio je i kupce i prodavce ovog jutra na majdanpečkoj pijaci.
07.12.2025
12:44
U jedinom ženskom zatvoru u Srbiji, KPZ Požarevac kaznu trenutno služi 338 osuđenica, od kojih samo jedna kaznu zatvora od 40 godina zbog teškog ubistva.
07.12.2025
11:32
Kantonalno tužilaštvo u Mostaru preuzelo je istragu o prijavljenom slučaju seksualnog nasilja nad maloletnim dečakom.
07.12.2025
13:17
U jednom restoranu na Novom Beogradu, sinoć je došlo do pucnjave u kojoj je ranjen navijač Partizana N.K. (30), koji je bio u društvu Nenada Alajbegovića zvanog Alibeg.
07.12.2025
11:14
Na stanici Kovačevac u Mladenovcu pokrenuta je kampanja pod nazivom "Dobro pazi - voz nailazi", a događaju je prisustvovao i Slaviša Lekić, načelnik Uprave saobraćajne policije.
07.12.2025
12:16
Policija u Beogradu, sinoć je uhapsila Vladimira Ulamu (32) i Igora Tomaševića (28), za kojima su bile raspisane međunarodne poternice NCB Interpola Podgorica.
07.12.2025
10:40
Evropske diplomate pripremaju scenario podrške Ukrajini u slučaju povlačenja SAD iz konflikta, prenosi Blumberg, pozivajući se na izvore.
07.12.2025
12:30
Londonska policija jutros je na aerodromu Hitrou uhapsila muškarca osumnjičenog za napad, nakon što je biber sprejem prskao putnike, zbog čega je na aerodromu odmah proglašena uzbuna.
07.12.2025
11:56
Predstavnici administracije predsednika SAD Donalda Trampa "kunu se" da će svaki dogovor koji američki lider postigne sa Rusijom biti "betonski čvrst", izjavio je pomoćnik predsednika Rusije Jurij Ušakov.
07.12.2025
11:40
Rat u Ukrajini 1.373. dan.
07.12.2025
07:22 >> 11:30
Hitne službe reaguju na "ozbiljan incident" koji se dogodio jutros na aerodromu Hitrou u Londonu, jednom od najprometnijih u Evropi.
07.12.2025
11:03
Glumac Miodrag Radonjić kaže da je tokom devedesetih godina kada je na prostorima bivše Jugoslavije buktao rat bio dete i da mladi kroz seriju "Tvrđava" treba da shvate da život može da se okrene preko noći.
06.12.2025
20:15
Književnik Radivoj Raša Popov je pre 11 godina doživeo veliku neprijatnost kada su ga napala dvojica maloletnika koji su mu oteli novac, a onda pokušali i da provale u njegov stan.
06.12.2025
11:03
Glumac Dejan Lutkić igrao je transvestita u seriji "Poprodično blago", a u 32 godine dugoj karijeri imao je samo jednu glavnu ulogu.
06.12.2025
09:30
Večeras se na Prvom programu RTS emituje osma epizoda serije "Tvrđava" sa početkom u 20.11 sati.
06.12.2025
08:03
Pevačica Zorica Brunclik zamerila je reperu Dragomiru Despiću Desingerici što nije dao glas njenom kandidatu i izjavila da se zbog toga ogrešio.
07.12.2025
12:24
Voditeljka Marija Kilibarda otkrila je kako je vatreni navijač Partizana i da nikada ne bi navijala za Crvenu Zvezdu, čak ni kada igra sa drugom zemljom.
07.12.2025
11:44
U novom krugu muzičkog takmičenja "Pinkove zvezde" pevačice i mentorke Zorica Brunclik i Viki Miljković ušle su u žestok okršaj.
07.12.2025
10:24
Pevač Stefan Zdravković, poznatiji kao Princ od Vranje ispričao je kako je u Kazahstanu probao mleko od kobile koje ga je omamilo poput alkohola.
07.12.2025
09:44
Pevač Vlado Georgiev sinoć je kasnio na svoj koncert koji je održan u Beogradskoj areni sat vremena, povodom čega se oglasila nezadovoljna publika.
07.12.2025
09:04
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar