• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

08.09.2019

17:47

IZAĐI MI NA TEGLU! Najbolji recepti za slatku zimnicu!

Recepti

IZAĐI MI NA TEGLU! Najbolji recepti za slatku zimnicu!

Podeli vest

Domaće, neprskano voće najbolja je baza za ove poslastice, pa je uvek bolje svratiti do pijace nego kupovati voće u prodavnici, savetuju iskusne domaćice. Priprema zimnice nije komplikovana, ali važno je pridržavati se određenih pravila

Sačuvajte slatku svežinu letnjeg voća za zimske dane, jer ukusni domaći džemovi, želei, kompoti, sirupi, slatka i marmelade nisu samo deo tradicije već i način da tokom hladnih dana unesete koji vitamin više. Domaće, neprskano voće najbolja je baza za ove poslastice, pa je uvek bolje svratiti do pijace nego kupovati voće u prodavnici, savetuju iskusne domaćice. Priprema zimnice nije komplikovana, ali važno je pridržavati se određenih pravila.

Zrelo i zdravo

Svi sastojci koje koristite za zimnicu moraju da budu potpuno sveži. Najbolji pekmezi i džemovi pripremaju se od zrelog (ne prezrelog) voća, a upravo zbog slatkoće ploda pri kuvanju možete da smanjite količinu šećera. Voće treba dobro oprati, a ono osetljivo, poput malina, pažljivo probrati.

Kod pripreme šljiva najčešće se koriste sorte požegača ili čačanka, ali preporučuju se i crvene, kinesko-japanske, sorte. Inače, pekmez će se brže skuvati ako šljive prepolovite, pospete šećerom i ostavite u frižideru preko noći.

 

 

Priprema tegli

Ako tegle punite vrelim sadržajem, dovoljno ih je pre punjenja oprati. U ostalim slučajevima ih pre punjenja sterilišite. Operite ih i stavite u veliku posudu, napunite je vodom i stavite da vri oko pet minuta. Sklonite ih sa šporeta, a pre punjenja ostavite da se ocede.

*Savet plus: Kombinacija šljiva, čokolade i ruma posebno je ukusna, a džem će biti sjajniji ako tokom kuvanja skidate penu koja se stvara na površini.

Pektin

Gotovo svako voće sadrži pektin, prirodno sredstvo za želiranje, ali u različitim količinama. Pektinom su bogate šljive, jabuke, dunje i agrumi, dok kajsije, kupine, maline, jagode, trešnje i dinje imaju manje pektina, pa je pri kuvanju tih vrsta voća potrebno više šećera i duže traje njihovo zgušnjavanje.

Foto: Shutterstock

Ukoliko pipremate zimnicu od voća koje nema dovoljno pektina, dodajte jabuke ili šljive kako bi se pekmez zgusnuo, što neće uticati na sam ukus.

PRSTE DA POLIŽEŠ! Ovo je recept za najbolje testo za palačinke!

*Savet plus: Pre kuvanja u voćnu smesu dodajte nekoliko kapi soka od limuna soka jer to pojačava svežu aromu i potpomaže želiranje džemova i želea. Sok od limuna dodajte postepeno da ne preterate.

Pasterizacija

Kako bi se sprečio rizik od kvarenja, zimnicu pasterizujte, odnosno termički obradite na temperaturama do 100 stepeni.

Na dno velike šerpe stavite kuhinjsku krpu, na krpu poređajte napunjene i zatvorene tegle tako da se međusobno ne dodiruju, nalijte vodu do onog dela do kojeg su tegle napunjene, šerpu zatim stavite na vatru i zagrevajte do vrenja, pa smanjite vatru tako da lagano ključa.

Foto: Shutterstock

Vreme pasterizacije se računa od trenutka kad voda proključa, a dužinu pasterizacije i temperaturu vode treba prilagoditi vrsti namirnice, kao i veličini tegle (zato uvek birajte tegle približno jednake veličine). Tegle zatim izvadite, obrišite i, pre nego što ih odložite, pričekajte da se potpuno ohlade. Ako nije drukčije naznačeno, zimnicu možete pasterizovati oko pet minuta.

Za bolji ukus

Osim drugog voća, poseban ukus daće i začini poput bosiljka, kardamoma, cimeta, vanile ili nane, dok se umesto šećera mogu dodati urme ili javorov sirup. Kod likera treba paziti koju ćete rakiju odabrati, domaća komovica je uvek odličan izbor, a uz dodatak začina poput đumbira i karanfilića biće pitkiji i još zdraviji.

 

15 ZNAKOVA DA STE PREVIŠE FINI! Ne znate drugima da kažete "ne"!

*Savet plus: Kako biste proverili da li je džem i žele dovoljno kuvan, na hladan tanjir stavite kašičicu voćne smese. Ako se stisne, kuvanje je završeno. Ako je retka, nastavite da kuvate.

RECEPTI:

Foto: Shutterstock

Smokve i cimet

Isecite dve šljive, oljuštenu jabuku i pet oljuštenih smokvi i stavite u frižider na sat vremena. U tiganj stavite voće i 150 g šećera. Dodajte trećinu šolje vode i pola štapića cimeta, kuvajte oko pola sata na laganoj vatri, dodajte sok od pola limuna i zgnječite gnječilicom za pire. Kuvajte još 40 minuta, pa sipajte u tegle.

Foto: Shutterstock

Pekmez od šljiva i čokolade

Sastojci: 5 kg šljiva, 2,5 kg šećera, 500 g tamne čokolade, 2 kašike ruma, po želji 3 rum šećera (rum možete izbaciti ili ga zameniti aromom vanile).
Priprema: Šljive operite, očistite od koštica i stavite u veliki lonac. Dodajte šećer, sve dobro izmešajte i stavite na jaku vatru da se kuva dok se šljive ne raspadnu, oko jedan sat. Sklonite ih s vatre, usitnite štapnim mikserom ili u blenderu i vratite na vatru. U smesu dodajte čokoladu, promešajte da se otopi, dodajte rum, promešajte, pa probajte. Prema želji dodajte još tri rum šećera i kuvajte još pet minuta neprestano mešajući da čokolada ne zagori.

Foto: Shutterstock

Šumski žele

Sastojci: 2 kg šumskog voća, 3 dl negazirane mineralne vode, šećer (u zavisnosti od količine dobijenog soka), cimet po želji, vode koliko stane.
Priprema: Voće dobro operite i prelijte mineralnom vodom. Kuvajte dok voće ne omekša i pusti sok skidajući penu s površine. Voće zgnječite. Cediljku obložite kuhinjskim ubrusom, dodajte voće i pustite da se cedi nekoliko sati uz povremeno protresanje. Sok koji ste dobili izmerite, pa prema količini soka ubacite jednaku količinu šećera i kuvajte dok se žele ne stvrdne. Sipajte ga u sterilisane tegle i dobro zatvorite.

(FOTO) PAR UŽASNUT SVEKRVINIM POKLONOM: Pa to nam deluje jako VULGARNO!

Foto: Shutterstock

Kompot od bresaka s medom

Kilogram bresaka operite, prepolovite ih i izvadite im koštice. Složite ih u tegle i prelijte skuvanim mlakim sirupom od 250 g meda i 0,3 l vode. Tegle stavite u posudu s mlakom vodom, pa ih prokuvajte oko 20 minuta.

Foto: Shutterstock

Sirup od krušaka

Sastojci: 1 kg krušaka, 0,5 l vode, 800 g šećera, 2 kašičice limunske kiseline ili soka od limuna.
Priprema: Kruške očistite, isecite na manje komade i stavite u kipuću vodu. Dodajte šećer i limunsku kiselinu ili sok od limuna, pa kuvajte dok se šećer ne otopi, a kruške ne omekšaju. Sirup procedite u flaše, zatvorite ih, pa pasterizujte oko 20 minuta.

PARA NA PARU IDE! Device i Bikovi znaju da štede, a Ribe i Blizanci sve potroše!

Foto: Shutterstock

Slatko od grožđa

Sastojci: 100 zrna grožđa, 200 g oraha, 700 g šećera, kašičica limunske kiseline ili sok od limuna.
Priprema: Zrna očistite od drške. Skuvajte gust sirup od šećera sa dve šolje vode - šećer možete smanjiti u zavisnosti od sorte grožđa i koliko je slatko. Skinite sa vatre i ostavite da se ohladi. Sipajte u njega zrna grožđa i neka tako odstoji pola sata. Nakon toga slatko stavite na jaku vatru, ali ne previše i kuvajte bez mešanja. Pred kraj kuvanja dodajte limunsku kiselinu ili sok od limuna i sitno iseckane orahe. Kuvajte oko pet minuta, ostavite da se ohladi i rasporedite u tegle.

Foto: Shutterstock

Džem od kajsija

Sastojci: 1,5 kg zrelih kajsija, 90 ml soka od jabuka ili kajsija, 750 g šećera, 15 ml svežeg soka od limuna, 30 ml likera od kajsija.
Priprema: Kajsije operite i očistite od koštica, stavite u šerpu, sipajte sok i kuvajte dok ne omekšaju. Kad su omekšale, dodajte šećer i kuvajte na jačoj vatri, skidajući penu sa njih i mešajući da džem ne zagori. Kad se džem zgusnuo, sklonite ga sa vatre, dodajte sok od limuna i liker, a umesto toga možete i pastu ili ekstrakt od vanile, promešajte i sipajte u vruće tegle.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!
Politika

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!

Narodna Skupština Republike Srbije, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Udruženje poslovnih žena Srbije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj, svečano su obeležili Međunarodni dan devojčica u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija, u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

25.04.2024

16:35

Srpska lista: Od dolaska Kurtija na vlast zabeleženo 500 napada na Srbe!
Politika

Srpska lista: Od dolaska Kurtija na vlast zabeleženo 500 napada na Srbe!

Napad i pljačka Petra Kostića (20) pre dve noći u centru Kosovske Mitrovice nedaleko od glavnog gradskog šetališta, vrtića i osnovne škole od strane grupe Albanaca je 500. etnički motivisan napad od dolaska na vlast Aljbina Kurtija što je i najbolja slika i prilika njegovog odnosa prema Srbima i svemu što je srpsko, saopštila je danas Srpska lista.

25.04.2024

16:34

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija