MAJSTOR IGRE, JOKIĆ! Ne mogu ga nikako zaustaviti: Pogledajte najbolje Nikoline poteze protiv Atlante (VIDEO)
106. 12. 2025. u 08:35
206. 12. 2025. u 08:35
Sačuvajte slatku svežinu letnjeg voća za zimske dane, jer ukusni domaći džemovi, želei, kompoti, sirupi, slatka i marmelade nisu samo deo tradicije već i način da tokom hladnih dana unesete koji vitamin više. Domaće, neprskano voće najbolja je baza za ove poslastice, pa je uvek bolje svratiti do pijace nego kupovati voće u prodavnici, savetuju iskusne domaćice. Priprema zimnice nije komplikovana, ali važno je pridržavati se određenih pravila.
Svi sastojci koje koristite za zimnicu moraju da budu potpuno sveži. Najbolji pekmezi i džemovi pripremaju se od zrelog (ne prezrelog) voća, a upravo zbog slatkoće ploda pri kuvanju možete da smanjite količinu šećera. Voće treba dobro oprati, a ono osetljivo, poput malina, pažljivo probrati.
Ako tegle punite vrelim sadržajem, dovoljno ih je pre punjenja oprati. U ostalim slučajevima ih pre punjenja sterilišite. Operite ih i stavite u veliku posudu, napunite je vodom i stavite da vri oko pet minuta. Sklonite ih sa šporeta, a pre punjenja ostavite da se ocede.
*Savet plus: Kombinacija šljiva, čokolade i ruma posebno je ukusna, a džem će biti sjajniji ako tokom kuvanja skidate penu koja se stvara na površini.
Gotovo svako voće sadrži pektin, prirodno sredstvo za želiranje, ali u različitim količinama. Pektinom su bogate šljive, jabuke, dunje i agrumi, dok kajsije, kupine, maline, jagode, trešnje i dinje imaju manje pektina, pa je pri kuvanju tih vrsta voća potrebno više šećera i duže traje njihovo zgušnjavanje.
Foto: Shutterstock
Ukoliko pipremate zimnicu od voća koje nema dovoljno pektina, dodajte jabuke ili šljive kako bi se pekmez zgusnuo, što neće uticati na sam ukus.
*Savet plus: Pre kuvanja u voćnu smesu dodajte nekoliko kapi soka od limuna soka jer to pojačava svežu aromu i potpomaže želiranje džemova i želea. Sok od limuna dodajte postepeno da ne preterate.
Kako bi se sprečio rizik od kvarenja, zimnicu pasterizujte, odnosno termički obradite na temperaturama do 100 stepeni.
Na dno velike šerpe stavite kuhinjsku krpu, na krpu poređajte napunjene i zatvorene tegle tako da se međusobno ne dodiruju, nalijte vodu do onog dela do kojeg su tegle napunjene, šerpu zatim stavite na vatru i zagrevajte do vrenja, pa smanjite vatru tako da lagano ključa.
Foto: Shutterstock
Vreme pasterizacije se računa od trenutka kad voda proključa, a dužinu pasterizacije i temperaturu vode treba prilagoditi vrsti namirnice, kao i veličini tegle (zato uvek birajte tegle približno jednake veličine). Tegle zatim izvadite, obrišite i, pre nego što ih odložite, pričekajte da se potpuno ohlade. Ako nije drukčije naznačeno, zimnicu možete pasterizovati oko pet minuta.
Osim drugog voća, poseban ukus daće i začini poput bosiljka, kardamoma, cimeta, vanile ili nane, dok se umesto šećera mogu dodati urme ili javorov sirup. Kod likera treba paziti koju ćete rakiju odabrati, domaća komovica je uvek odličan izbor, a uz dodatak začina poput đumbira i karanfilića biće pitkiji i još zdraviji.
*Savet plus: Kako biste proverili da li je džem i žele dovoljno kuvan, na hladan tanjir stavite kašičicu voćne smese. Ako se stisne, kuvanje je završeno. Ako je retka, nastavite da kuvate.
Foto: Shutterstock
Smokve i cimet
Isecite dve šljive, oljuštenu jabuku i pet oljuštenih smokvi i stavite u frižider na sat vremena. U tiganj stavite voće i 150 g šećera. Dodajte trećinu šolje vode i pola štapića cimeta, kuvajte oko pola sata na laganoj vatri, dodajte sok od pola limuna i zgnječite gnječilicom za pire. Kuvajte još 40 minuta, pa sipajte u tegle.
Foto: Shutterstock
Pekmez od šljiva i čokolade
Sastojci: 5 kg šljiva, 2,5 kg šećera, 500 g tamne čokolade, 2 kašike ruma, po želji 3 rum šećera (rum možete izbaciti ili ga zameniti aromom vanile). Foto: Shutterstock
Priprema: Šljive operite, očistite od koštica i stavite u veliki lonac. Dodajte šećer, sve dobro izmešajte i stavite na jaku vatru da se kuva dok se šljive ne raspadnu, oko jedan sat. Sklonite ih s vatre, usitnite štapnim mikserom ili u blenderu i vratite na vatru. U smesu dodajte čokoladu, promešajte da se otopi, dodajte rum, promešajte, pa probajte. Prema želji dodajte još tri rum šećera i kuvajte još pet minuta neprestano mešajući da čokolada ne zagori.
Šumski žele
Sastojci: 2 kg šumskog voća, 3 dl negazirane mineralne vode, šećer (u zavisnosti od količine dobijenog soka), cimet po želji, vode koliko stane.
Priprema: Voće dobro operite i prelijte mineralnom vodom. Kuvajte dok voće ne omekša i pusti sok skidajući penu s površine. Voće zgnječite. Cediljku obložite kuhinjskim ubrusom, dodajte voće i pustite da se cedi nekoliko sati uz povremeno protresanje. Sok koji ste dobili izmerite, pa prema količini soka ubacite jednaku količinu šećera i kuvajte dok se žele ne stvrdne. Sipajte ga u sterilisane tegle i dobro zatvorite.
Foto: Shutterstock
Kompot od bresaka s medom
Kilogram bresaka operite, prepolovite ih i izvadite im koštice. Složite ih u tegle i prelijte skuvanim mlakim sirupom od 250 g meda i 0,3 l vode. Tegle stavite u posudu s mlakom vodom, pa ih prokuvajte oko 20 minuta.
Foto: Shutterstock
Sirup od krušaka
Sastojci: 1 kg krušaka, 0,5 l vode, 800 g šećera, 2 kašičice limunske kiseline ili soka od limuna.
Priprema: Kruške očistite, isecite na manje komade i stavite u kipuću vodu. Dodajte šećer i limunsku kiselinu ili sok od limuna, pa kuvajte dok se šećer ne otopi, a kruške ne omekšaju. Sirup procedite u flaše, zatvorite ih, pa pasterizujte oko 20 minuta.
Foto: Shutterstock
Slatko od grožđa
Sastojci: 100 zrna grožđa, 200 g oraha, 700 g šećera, kašičica limunske kiseline ili sok od limuna. Foto: Shutterstock
Priprema: Zrna očistite od drške. Skuvajte gust sirup od šećera sa dve šolje vode - šećer možete smanjiti u zavisnosti od sorte grožđa i koliko je slatko. Skinite sa vatre i ostavite da se ohladi. Sipajte u njega zrna grožđa i neka tako odstoji pola sata. Nakon toga slatko stavite na jaku vatru, ali ne previše i kuvajte bez mešanja. Pred kraj kuvanja dodajte limunsku kiselinu ili sok od limuna i sitno iseckane orahe. Kuvajte oko pet minuta, ostavite da se ohladi i rasporedite u tegle.
Džem od kajsija
Sastojci: 1,5 kg zrelih kajsija, 90 ml soka od jabuka ili kajsija, 750 g šećera, 15 ml svežeg soka od limuna, 30 ml likera od kajsija.
Priprema: Kajsije operite i očistite od koštica, stavite u šerpu, sipajte sok i kuvajte dok ne omekšaju. Kad su omekšale, dodajte šećer i kuvajte na jačoj vatri, skidajući penu sa njih i mešajući da džem ne zagori. Kad se džem zgusnuo, sklonite ga sa vatre, dodajte sok od limuna i liker, a umesto toga možete i pastu ili ekstrakt od vanile, promešajte i sipajte u vruće tegle.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić oglasio se putem zvaničnog Instagram naloga.
06.12.2025
12:25
Branko Babić, biznismen, na mreži Iks stekao je popularnost pod nadimkom "Čovek iz Ratkova" gde često komentariše politička dešavanja u Srbiji.
06.12.2025
11:53
Stravičan slučaj maloletnog Vuka R. (13) iz Kraljeva, kog je fizički i verbalno zlostavljala grupa vršnjaka iz škole, bacavši na njega petarde i trerajući ga da ulazi u reku Ibar i viče: "Ja sam Ćaci", pokazuje šta je našem društvu u poslednjih godinu dana uradila blokaderdska fašistička ideologija.
06.12.2025
10:17
Posle 18 godina, klupko oko prodaje NIS-a se odmotava, ali učesnici te sramne odluke upetljali su se u sopstvene laži, pa se više ne zna ni ko pije, ni ko plaća.
06.12.2025
10:32
Ana Brnabić, predsednica Narodne skupštine, je na svom Iks profilu komentarisala Borisa Tadića, nekadašnjeg predsednika Srbije.
06.12.2025
12:14
Šesta epizoda Informerovog TV spektakla “Na merama”, koja se emituje večeras od 20h, otkriće vam zašto je “žuti političar” Borko Stefanović dobio “titulu” “Pakleni vozač”, šta u teretani radi Borkov partijski šef i tajkun Dragan Đilas, gde posle Skupštine odlazi njihova stranačka drugarica Marinika Tepić…
06.12.2025
11:08
Prošle sedmice u popularnoj Informerovoj TV emisiji "Na merama" mogli ste, između ostalog, da vidite, kako biznismen iz Ratkova Branko Babić sa Draganom J. Vučićevićem dogovara kupovinu medija Junajted grupe, šta na pijaci pazari ministarka Milica Đurđević Stamenkovski, kakve turustičke aranžmane merka poslanica-blokaderka Biljana Đorđević, gde penzionerske dane provodi nekadašnji lider SPO-a Vuk Drašković…
05.12.2025
10:57
Šampion Exatlona nije onaj ko je preživeo - već onaj ko je pobeđivao. I zato je ovo takmičenje čista esencija sporta.
03.12.2025
13:31
Gosti Info jutra Nikola Rađen, bivši vaterpolista, Dragan Vasiljković, fondacija "Kapetan Dragan" i Branko Babić, biznismen komentarisali su uvrede na račun Srba koje dolaze iz regiona.
03.12.2025
12:39
Premijera novog filma "Snaga jedinstva" biće prikazana u večeras u 22.30 časova na televiziji Informer!
01.12.2025
20:27
Sve više roditelja svakog dana dovozi decu u školu, što je pomodarstvo, tvrde korsnici društvenih mreža. Upravo ova tema zapalila je internet, jer mnogi tvrde da je to nekada bio blam, a danas trend sa Zapada.
06.12.2025
11:57
Povodom aktuelnih sankcija Naftnoj industriji Srbije oglasio se i generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović i otkrio da je trenutna situacija prilika da se rafinerija u Pančevu vrati u srpske ruke!
06.12.2025
10:30
Studentski centar Novi Sad juče je objavio preliminarnu listu za smeštaj studenata starijih godina u studentskim domovima u Novom Sadu, Somboru i Zrenjaninu, a konačna lista biće objavljena 15. decembra.
06.12.2025
10:00
U Mašinsko-saobraćajnoj školi u Čačku otvorena je izložba pod nazivom „Moja ćirilica”, autorke Olgice Stefanović, akademske slikarke i ikonopisca iz Novog Sada.
06.12.2025
08:00
Kako saznajemo, u porodičnoj kući u Čačku pronađena su tela muškarca (47) i njegovih roditelja, za koje se procenjuje da imaju oko 75 godina.
06.12.2025
11:28
Čačak je potresao jeziv masakr u jednoj porodičnoj kući, a u kojoj su pronađena tela majke, oca i sina. Komšije stradalih otvorile su dušu za Informer.
06.12.2025
12:11
Čačak je potresao jeziv masakr u jednoj porodičnoj kući, a u kojoj su pronađena tela majke, oca i sina. Ispred kuće je stiglo i pogrebno vozilo.
06.12.2025
12:45
Građani Dolova kod Pančeva u šoku su nakon što je otkriven užas koji se dešavao u njihovom komšiluku.
06.12.2025
09:59
Beživotna tela dva muškarca i žene pronađena su jutros u jednoj porodičnoj kući u Čačku.
06.12.2025
10:59
Nova američka strategija nacionalne bezbednosti izbegava kritike na račun Rusije, piše britanski „Telegraf“.
06.12.2025
13:00
Tokom sledeće nedelje, vojni objekti u Ukrajini biće napadnuti kao odmazda za napad dronom na soliter u Groznom, izjavio je danas lider Čečenije Ramzan Kadirov.
06.12.2025
12:32
Kao odgovor na napade Ukrajine, ruska vojska je pokrenula masovni udar raketama "Kinžal" na ukrajinske vojno-industrijske komplekse i energetska postrojenja, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.
06.12.2025
11:49
Ramzan Kadirov pozvao Ukrajince da izađu i kažu svoju reč protiv Zelenskog.
06.12.2025
10:25
Najmanje 11 osoba je ubijeno, a više od deset povređeno u masovnoj pucnjavi u hostelu u Ateridžvilu, u blizini Pretorije, saopštila je južnoafrička policija.
06.12.2025
11:00
Književnik Radivoj Raša Popov je pre 11 godina doživeo veliku neprijatnost kada su ga napala dvojica maloletnika koji su mu oteli novac, a onda pokušali i da provale u njegov stan.
06.12.2025
11:03
Večeras se na Prvom programu RTS emituje osma epizoda serije "Tvrđava" sa početkom u 20.11 sati.
06.12.2025
08:03
Glumica Ivana Panzalović napravila je pravi haos na Instagramu nakon što je objavila seriju vrelih fotografija iz Dubaija.
05.12.2025
16:01
Pevačica La Toja Džekson, sestra pokojnog Majkla Džeksona, objavila je na Instagramu fotografije na kojia je mršavija nego ikad.
05.12.2025
15:05
Voditeljka Sani Armani posle 12 godina otkrila je pravu istinu o odlasku sa Pinka, odnosu sa Mitrovićima i zašto je rešila da pobegne iz javnosti.
06.12.2025
12:04
Veljko Kuzmančević, suprug modne dizajnerke Verice Rakočević, ispričao je kako se odrekao potomstva i da nakon očeve smrti nikada nije posetio njegov grob.
06.12.2025
11:51
Povodom pet godina od smrti pevača Džeja Ramadanovskog kompozitor Aleksandar Futa Radulović je u njegovu čast napisao pesmu "Živ sam, nažalost".
06.12.2025
11:33
Bivša rijaliti učesnica Anđela Đuričić snimila se u javnom toaletu, i pokazala kako pre vršenja nužde zaštiti sebe od potencijalne zaraze.
06.12.2025
11:04
Rijaliti učesnica Mina Vrbaški sinoć je otvoreno priznala da joj se dopada cimer iz "Elite" Viktor Gagić.
06.12.2025
10:34
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar