AMERI U NEVERICI! Jokić posle partije veka uradio nešto što niko nije očekivao! Zaključao se u svlačionicu i... OVO JE NEMOGUĆE! (FOTO)
126. 12. 2025. u 16:20
226. 12. 2025. u 16:20
Sačuvajte slatku svežinu letnjeg voća za zimske dane, jer ukusni domaći džemovi, želei, kompoti, sirupi, slatka i marmelade nisu samo deo tradicije već i način da tokom hladnih dana unesete koji vitamin više. Domaće, neprskano voće najbolja je baza za ove poslastice, pa je uvek bolje svratiti do pijace nego kupovati voće u prodavnici, savetuju iskusne domaćice. Priprema zimnice nije komplikovana, ali važno je pridržavati se određenih pravila.
Svi sastojci koje koristite za zimnicu moraju da budu potpuno sveži. Najbolji pekmezi i džemovi pripremaju se od zrelog (ne prezrelog) voća, a upravo zbog slatkoće ploda pri kuvanju možete da smanjite količinu šećera. Voće treba dobro oprati, a ono osetljivo, poput malina, pažljivo probrati.
Ako tegle punite vrelim sadržajem, dovoljno ih je pre punjenja oprati. U ostalim slučajevima ih pre punjenja sterilišite. Operite ih i stavite u veliku posudu, napunite je vodom i stavite da vri oko pet minuta. Sklonite ih sa šporeta, a pre punjenja ostavite da se ocede.
*Savet plus: Kombinacija šljiva, čokolade i ruma posebno je ukusna, a džem će biti sjajniji ako tokom kuvanja skidate penu koja se stvara na površini.
Gotovo svako voće sadrži pektin, prirodno sredstvo za želiranje, ali u različitim količinama. Pektinom su bogate šljive, jabuke, dunje i agrumi, dok kajsije, kupine, maline, jagode, trešnje i dinje imaju manje pektina, pa je pri kuvanju tih vrsta voća potrebno više šećera i duže traje njihovo zgušnjavanje.
Foto: Shutterstock
Ukoliko pipremate zimnicu od voća koje nema dovoljno pektina, dodajte jabuke ili šljive kako bi se pekmez zgusnuo, što neće uticati na sam ukus.
*Savet plus: Pre kuvanja u voćnu smesu dodajte nekoliko kapi soka od limuna soka jer to pojačava svežu aromu i potpomaže želiranje džemova i želea. Sok od limuna dodajte postepeno da ne preterate.
Kako bi se sprečio rizik od kvarenja, zimnicu pasterizujte, odnosno termički obradite na temperaturama do 100 stepeni.
Na dno velike šerpe stavite kuhinjsku krpu, na krpu poređajte napunjene i zatvorene tegle tako da se međusobno ne dodiruju, nalijte vodu do onog dela do kojeg su tegle napunjene, šerpu zatim stavite na vatru i zagrevajte do vrenja, pa smanjite vatru tako da lagano ključa.
Foto: Shutterstock
Vreme pasterizacije se računa od trenutka kad voda proključa, a dužinu pasterizacije i temperaturu vode treba prilagoditi vrsti namirnice, kao i veličini tegle (zato uvek birajte tegle približno jednake veličine). Tegle zatim izvadite, obrišite i, pre nego što ih odložite, pričekajte da se potpuno ohlade. Ako nije drukčije naznačeno, zimnicu možete pasterizovati oko pet minuta.
Osim drugog voća, poseban ukus daće i začini poput bosiljka, kardamoma, cimeta, vanile ili nane, dok se umesto šećera mogu dodati urme ili javorov sirup. Kod likera treba paziti koju ćete rakiju odabrati, domaća komovica je uvek odličan izbor, a uz dodatak začina poput đumbira i karanfilića biće pitkiji i još zdraviji.
*Savet plus: Kako biste proverili da li je džem i žele dovoljno kuvan, na hladan tanjir stavite kašičicu voćne smese. Ako se stisne, kuvanje je završeno. Ako je retka, nastavite da kuvate.
Foto: Shutterstock
Smokve i cimet
Isecite dve šljive, oljuštenu jabuku i pet oljuštenih smokvi i stavite u frižider na sat vremena. U tiganj stavite voće i 150 g šećera. Dodajte trećinu šolje vode i pola štapića cimeta, kuvajte oko pola sata na laganoj vatri, dodajte sok od pola limuna i zgnječite gnječilicom za pire. Kuvajte još 40 minuta, pa sipajte u tegle.
Foto: Shutterstock
Pekmez od šljiva i čokolade
Sastojci: 5 kg šljiva, 2,5 kg šećera, 500 g tamne čokolade, 2 kašike ruma, po želji 3 rum šećera (rum možete izbaciti ili ga zameniti aromom vanile). Foto: Shutterstock
Priprema: Šljive operite, očistite od koštica i stavite u veliki lonac. Dodajte šećer, sve dobro izmešajte i stavite na jaku vatru da se kuva dok se šljive ne raspadnu, oko jedan sat. Sklonite ih s vatre, usitnite štapnim mikserom ili u blenderu i vratite na vatru. U smesu dodajte čokoladu, promešajte da se otopi, dodajte rum, promešajte, pa probajte. Prema želji dodajte još tri rum šećera i kuvajte još pet minuta neprestano mešajući da čokolada ne zagori.
Šumski žele
Sastojci: 2 kg šumskog voća, 3 dl negazirane mineralne vode, šećer (u zavisnosti od količine dobijenog soka), cimet po želji, vode koliko stane.
Priprema: Voće dobro operite i prelijte mineralnom vodom. Kuvajte dok voće ne omekša i pusti sok skidajući penu s površine. Voće zgnječite. Cediljku obložite kuhinjskim ubrusom, dodajte voće i pustite da se cedi nekoliko sati uz povremeno protresanje. Sok koji ste dobili izmerite, pa prema količini soka ubacite jednaku količinu šećera i kuvajte dok se žele ne stvrdne. Sipajte ga u sterilisane tegle i dobro zatvorite.
Foto: Shutterstock
Kompot od bresaka s medom
Kilogram bresaka operite, prepolovite ih i izvadite im koštice. Složite ih u tegle i prelijte skuvanim mlakim sirupom od 250 g meda i 0,3 l vode. Tegle stavite u posudu s mlakom vodom, pa ih prokuvajte oko 20 minuta.
Foto: Shutterstock
Sirup od krušaka
Sastojci: 1 kg krušaka, 0,5 l vode, 800 g šećera, 2 kašičice limunske kiseline ili soka od limuna.
Priprema: Kruške očistite, isecite na manje komade i stavite u kipuću vodu. Dodajte šećer i limunsku kiselinu ili sok od limuna, pa kuvajte dok se šećer ne otopi, a kruške ne omekšaju. Sirup procedite u flaše, zatvorite ih, pa pasterizujte oko 20 minuta.
Foto: Shutterstock
Slatko od grožđa
Sastojci: 100 zrna grožđa, 200 g oraha, 700 g šećera, kašičica limunske kiseline ili sok od limuna. Foto: Shutterstock
Priprema: Zrna očistite od drške. Skuvajte gust sirup od šećera sa dve šolje vode - šećer možete smanjiti u zavisnosti od sorte grožđa i koliko je slatko. Skinite sa vatre i ostavite da se ohladi. Sipajte u njega zrna grožđa i neka tako odstoji pola sata. Nakon toga slatko stavite na jaku vatru, ali ne previše i kuvajte bez mešanja. Pred kraj kuvanja dodajte limunsku kiselinu ili sok od limuna i sitno iseckane orahe. Kuvajte oko pet minuta, ostavite da se ohladi i rasporedite u tegle.
Džem od kajsija
Sastojci: 1,5 kg zrelih kajsija, 90 ml soka od jabuka ili kajsija, 750 g šećera, 15 ml svežeg soka od limuna, 30 ml likera od kajsija.
Priprema: Kajsije operite i očistite od koštica, stavite u šerpu, sipajte sok i kuvajte dok ne omekšaju. Kad su omekšale, dodajte šećer i kuvajte na jačoj vatri, skidajući penu sa njih i mešajući da džem ne zagori. Kad se džem zgusnuo, sklonite ga sa vatre, dodajte sok od limuna i liker, a umesto toga možete i pastu ili ekstrakt od vanile, promešajte i sipajte u vruće tegle.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće u subotu, 27. decembra polaganju kamena temeljca za izgradnju novog objekta Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije, saopštila je danas Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.
26.12.2025
18:06
Predsednik Republike Srbije razgovaraće sa ambasadorom Ruske Federacije.
26.12.2025
17:38
Na antisrpskoj televiziji "N1" izrečena je šokantna i duboko uznemirujuća tvrdnja koja je izazvala burne reakcije u javnosti.
26.12.2025
12:26
Član Predsedništva Srpske napredne stranke (SNS) i poslanik Nebojša Bakarec objavio je novu kolumnu s naslovom "Zlokobni antisemitizam blokaderskih plenuma, ZLF i SDA!" koju prenosimo u celosti.
26.12.2025
17:48
Predsednik Visokog saveta tužilaštva (VST) Branko Stmenković ponovo je danas prekršio zakon o VST tako što je bez održavanja sednice Saveta na kojoj bi članovi imali mogućnost diskusije i rasprave, odlučio da sam odbije prigovore izjavljene povodom tužilačkih izbora i sam donese odbijajuća rešenja, saznaje Informer.
26.12.2025
16:07
Popodnevni špic paralisao je Beograd!
26.12.2025
16:44
Ministarstvo unutrašnjih poslova apelovalo je na građane da budu odgovorni i ne koriste petarde i drugu pirotehniku tokom praznika, kako zbog opasnih posledica, tako i zbog zakonskih kazni.
26.12.2025
16:00
Jelena Vuković (8), učenica drugog razreda Osnovne škole "Danilo Kiš", osvojila je 3. mesto u kategoriji likovnih radova na konkursu Centra za promociju zdravlja Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".
26.12.2025
15:00
Pihtije su danas neizostavni deo praznične trpeze i bogatih menija u restoranima, pa zato i ne čudi što uoči praznika porcija od 300 - 400 grama, verovali ili ne, košta čak 900 dinara.
26.12.2025
14:30
Na deonici zlatiborske magistrale, u ataru sela Draglica, večeras je došlo do saobraćajne nezgode, u kojoj su, prema našim saznanjima, učestvovala dva automobila.
26.12.2025
19:08
Pripadnici policijske stanice Voždovac uhapsili su juče D.G. (42) zbog sumnje da je u javnom prevozu polno uznemiravao i fizički maltretirao dve devojke.
26.12.2025
18:56
Apelacioni sud u Beogradu danas je doneo odluku da trajno oduzme deo imovine od osuđenog Darka Šarića, za koju se sumnja da je proistekla iz krivičnog dela.
26.12.2025
18:27
U Ulici Gospodara Vučića oko 15.30 sati došlo je do lančanog sudara u kojem je prema nezvaničnim saznanjima povređeno više osoba.
26.12.2025
16:18
Veliki požar izbio je danas oko 14 časova u autobusu na putu Brus–Aleksandrovac.
26.12.2025
17:59
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da bi „mnogo toga moglo biti odlučeno pre Nove godine“, dok se ubrzavaju diplomatski napori za okončanje rata u Ukrajini.
26.12.2025
19:00
"Rosatom" proizveo nuklearno gorivo za najmoćniji atomski ledolomac na svetu „Rusija“ (projekat „Lider“)
26.12.2025
18:07
Republikanci u američkom Kongresu su tokom 2025. godine poništili rekordan broj saveznih propisa usvojenih za vreme mandata bivšeg predsednika SAD Džoa Bajdena, koristeći Zakon o kongresnoj reviziji (CRA).
26.12.2025
17:40
Bugarska se i dalje nalazi među zemljama sa najvišim nivoom konzumiranja alkohola u Evropi i svetu, pokazuju najnoviji podaci Svetske zdravstvene organizacije (SZO), prenose lokalni mediji.
26.12.2025
17:30
Moskovski gradski sud osudio je bivšeg zaposlenog Ministarstva spoljnih poslova Rusije Arsenija Konovalova na 12 godina zatvora zbog izdaje i saradnje sa američkom obaveštajnom službom, saopštila je Federalna služba bezbednosti (FSB).
26.12.2025
17:10
Pesma "Snowman" australijske pevačice Sije preuzela je prvo mesto na Spotifajevoj listi najstrimovanijih sezonskih pesama.
26.12.2025
15:45
U domaće bioskope uskoro stiže film "Marty Supreme" u kojoj glavnu ulogu igra glumac Timoti Šalame.
26.12.2025
15:01
Diskusija o seriji "Tvrđava" održana je juče, a u razgovoru su učestvovali autori i saradnici jednog od najzapaženijih domaćih televizijskih ostvarenja.
26.12.2025
13:40
Sinoć je na Prvom programu RTS emitovana 47. epizoda serije "Selo gori, a baba se češlja", a u jednoj od scena glumica Ana Sakić potpuno se obnažila.
26.12.2025
10:30
Glumica i ćerka Gordane Bjelice, Teodora Bjelica u blagoslovenom je stanju, a ranije je otvoreno govorila o teškom detinjstvu i odrastanju bez oca.
26.12.2025
18:37
Starleta i influenserka Ava Karabatić ponovo je u centru pažnje, ali ovog puta zbog neočekivane digitalne greške.
26.12.2025
16:45
Pevač Boban Rajović biće deo nove sezone serije "Ubice mog oca" a, kako kaže, profesionalno će odraditi svoj deo posla i neće mu biti problem ni da se obnaži pred kamerama.
26.12.2025
16:07
Pevačica Tijana Milentijević dodatno je zagrejala prazničnu atmosferu, sa provokativnim fotografijama, pored jelke u svom stanu.
26.12.2025
15:31
Rijaliti učesnica Milena Kačavenda tražila je savet od Maje Marinković u vezi njene silikonske zadnjice, te ispričala kako će nakon izlaska iz rijalitija i ona otići na istu operaciju.
26.12.2025
14:59
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar