Mesimo zajedno! HLEB naš NASUŠNI na 6 NAČINA! /Recepti/
Podeli vest
Otkad je sveta i veka, nezaobilazni je deo svake trpeze, nekad (često) i jedini, metafora za osnovne potrebe i uslove života, u nekim religijama važan ritualni element. Svaka zemlja i kultura imaju svoju verziju, a mi vam donosimo nekoliko recepta kako bismo vas inspirisali da barem povremeno nešto zamesite
"Hleb naš nasušni daj nam danas i oprosti nam dugove naše..." izgovaraju verovatno milioni ljudi svakog dana u molitvi. I zaista, šta je to što ovu kombinaciju brašna i vode čini tako preko potrebnim, tj. nasušnim? Otkad je sveta i veka, nezaobilazni je deo svake trpeze, nekad (često) i jedini, metafora za osnovne potrebe i uslove života, u nekim religijama važan ritualni element. Ima svoj Svetski dan, 16. oktobar, u čast godišnjice pokretanja Organizacije za hranu i poljoprivredu pri Ujedinjenim nacijama, ali i u čast činjenice da je najverovatnije najstarija namirnica napravljena ljudskom rukom. Svaka zemlja i kultura imaju svoju verziju, a mi vam donosimo nekoliko recepta kako bismo vas inspirisali da barem povremeno nešto zamesite.
U avgustu su bile tri pune godine otakako smo pronašli svoj dom u srcu Šumadije. Čini mi se da ih je bar dvadeset i kusur. Ostavila sam sve loše iza sebe posao, školu, okruženje, tuđe stanove - kutije, očekivanja, usijale ulice i zablude da će, tu gde sam, biti bolje. Tu sam ostavila i izbeglištvo. Sada sam na svom parčetu slobodne srpske zemlje, sa divnom prirodom, a pogled okolo nema cenu...
05.10.2021
09:10
Gde ima, tu se i prosipa
Možda niste znali, ali upravo je hleb namirnica koja se najviše i najčešće baca - prema podacima Ujedinjenih nacija, godišnje se baci gotovo 900.000 tona hleba, što je oko 24 miliona kriški dnevno. Samo u Srbiji dnevno svako od nas baci četvrtinu hleba.
Hitan beli hleb
Priprema se za dva sata, sa sve mešenjem i pečenjem.
Sastojci: 20 g svežeg pekarskog kvasca, 2 kašičice šećera, 2 kašičice tople vode, 2 kašičice brašna, 500 g belog brašna, punija kašičica soli, oko 8 g, 300 ml vrlo tople vode (50-60 stepeni). Plus kalup za hleb dužine 30 cm, širine 10 i visine oko 7 cm.
Priprema: Razmutiti izmrvljen kvasac, 2 kašičice šećera i 2 kašičice tople vode. Dodati 2 kašičice brašna, opet razmutiti i ostaviti na toplom da se kvasac aktivira. Uključiti rernu na 250 stepeni. Pomešati 500 g brašna i kašičicu soli, dodati 300 ml vrlo tople vode i ovlaš promešati, zatim dodati kvasac i zamesiti testo varjačom ili rukom. Na pobrašnjenoj radnoj površini rukama premesiti testo, oblikovati valjak dužine 30 cm i položiti u kalup postavljen pek papirom. Pokriti pek papirom i peći na 250 stepeni oko 25 minuta.
Kukuruzna pogača
Sastojci: 45 g svežeg kvasca, kašičica šećera, 250 ml mlake vode, 300 g polubelog brašna, 300 g fino samlevenog kukuruznog brašna, 3-4 kašičice soli, lagano umućeno jaje, 125 ml mleka.
Priprema: U mlako mleko razmrviti kvasac i dodati šećer. Promešati i ostaviti 10-15 minuta da se kvasac podigne. U velikoj činiji sjedinite obe vrste brašna, so, jaje, smesu s kvascem i dodajte polagano vodu po potrebi. Umesite testo. Ostavite pokriveno u posudi da se testo podigne, oko jedan sat, zatim ga istresite na pobrašnjenu površinu i mesite jos 2-3 minuta. Podelite testo na dva dela i oblikujte dve okrugle pogače. Pospite ih brašnom i stavite u nauljen pleh. Pokrijte krpom i ostavite da se dižu oko pola sata. Peći na 200 stepeni oko 30 minuta.
Ražani bez kvasca
Sastojci: 300 g integralnog ražanog brašna, 200 g heljdinog brašna, 500 ml tople vode, 5 kašika maslinovog ulja, kašičica soli, prašak za pecivo, kašičica sode bikarbone, pola limuna, kašika susama, kašika suncokretovog semena.
Priprema: Pomešajte brašno i so, dodajte što topliju vodu i dobro promešajte varjačom. Dodajte maslinovo ulje, pokrijte posudu i ostavite na sobnoj temperaturi najmanje šest sati, najbolje preko noći. Dodajte potom semenke i prašak za pecivo i sodu bikarbonu pomešane sa sokom od pola limuna. Testo prebacite u modlu za hleb ili formirajte veknu uvaljanu u malo integralnog brašna i stavite na pleh sa pek papirom. Nakvasite ga vlažnim rukama da ne izgori i pecite na 220 stepeni desetak minuta, pa smanjite temperaturu na 170 i pecite još 50 minuta.
Integralni hleb sa semenkama
Sastojci: 500 g integralnog pšeničnog brašna, 3 kašike kukuruznog brašna, kocka kvasca, 2-3 kašike maslinovog ulja, po 2 kašike lanenog, suncokretovog i bundevinog semena, kašičica šećera, kašičica soli, oko 400 ml tople vode. Za premaz: pola kašike brašna, 0,5 dl vode, mešavina semenki lana, suncokreta, bundeve, susam, kim.
Priprema: Rastopiti kvasac u malo tople vode sa kašičicom šećera. Pomešati integralno i kukuruzno brašno i semenke, pa dodati nadošli kvasac. Uz postepeno dodavanje vode, zamesiti glatko testo. Premazati sa malo maslinovog ulja i ostaviti da se udvostručia. Zatim premesiti i opet ostaviti da naraste. Napraviti preliv tako što se pola kašike brašna i pola decilitra vode stavi na ringlu da proključa uz stalno mešanje. Ostaviti da se ohladi. Nadošlo testo, po želji, podeliti na dva dela ili ostaviti kao jedan veći hleb. Preseći na par mesta na vrhu, pa premazati hladnim prelivom i posuti mešavinom semenki. Ostaviti da odmori dvadesetak minuta, pa peći na 200 stepeni oko 35-40 minuta. Pečen hleb umotati u vlažnu krpu i ostaviti da se ohladi.
Domaći somun
Sastojci: 600 g brašna, kesica suvog kvasca, pola kašičice soli, pola kašičice šećera, 150 ml toplog mleka, po potrebi tople vode (oko 150 ml).
Priprema: Od navedenih sastojaka zamesiti testo (mesiti nekih desetak minuta) i ostaviti na toplom, pokriveno, oko 30 minuta. Zatim testo premesiti, pa ostaviti još 30 minuta na toplom. Na dobro pobrašnjenu podlogu pažljivo istresite testo, lagano oblikujte, pa isecite na četiri dela. Lagano oblikovati loptice, svaku malo pritisnite rukom, pa stavite na dlan. Zatim pažljivo vucite krajeve (ali ne sa sredine) tako da oblikujete sve somune. Premažite ih sa gornje strane sa malo vode i pecite na 250 stepeni oko sedam minuta.
Baget
Sastojci: Za kvasac: 250 ml mlake vode, 20 g svežeg kvasca (pola kockice), ravna kašika šećera ili meda, 2-3 kašike brašna. Za testo: 380-400 g prosejanog brašna, fermentisan kvasac, 2 kašike maslinovog ulja, 1,5 kašičice soli. Od ove količine dobićete dve vekne od 37 centimetara.
Priprema: U lončiću smlačiti vodu, pa dodati polovinu kockice kvasca i razmutiti. Dodati šećer ili med i 2-3 kašike brašna, pa dobro promešati. Pokriti lončić i ostaviti na toplom oko 10-15 minuta. U veću činiju staviti dve trećine prosejanog brašna i so. Dodati kvasac i maslinovo ulje, pa promešati kašikom. Kada smesa postane kompaktna, dodavati malo po malo ostatak brašna i mesiti testo rukom. Prebaciti ga na radnu ploču i mesiti još pet minuta. Ostaviti pokriveno da odstoji 20 minuta, pa premesiti i vratiti u činiju da raste narednih 30 minuta. Podeliti testo na dva dela, rastanjiti svako prstima, pa urolati i valjati rukama. Rolnice staviti na pleh sa pek papirom. Ostaviti da još jednom porastu dok se rerna greje na 200 stepeni i pred samo ubacivanje žiletom zaseći malo dublje, ukoso, svaku na par mesta. Peći hleb dvadesetak minuta.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
U avgustu su bile tri pune godine otakako smo pronašli svoj dom u srcu Šumadije. Čini mi se da ih je bar dvadeset i kusur. Ostavila sam sve loše iza sebe posao, školu, okruženje, tuđe stanove - kutije, očekivanja, usijale ulice i zablude da će, tu gde sam, biti bolje. Tu sam ostavila i izbeglištvo. Sada sam na svom parčetu slobodne srpske zemlje, sa divnom prirodom, a pogled okolo nema cenu...
Rusija je poslala automatsko upozorenje Sjedinjenim Američkim Državama o lansiranju "orešnika" 30 minuta ranije, jer se radi o raketi balističkog tipa, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov na brifingu.
Ruski predsednik Vladimir Putin u televizijskom obraćanju naciji priznao je da je Moskva pogodila ukrajinski vojni objekat novom balističkom raketomsrednjeg dometa i rekao da se zove "orešnik" (lešnik).
Večeras je objavljena vest da je preminuo predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma, a ovaj političar je prošlog meseca imao smrtni slučaj u porodici.
Večeras je, posle kraće bolesti, preminuo Dragan Marković Palma, predsednik Jedinstvene Srbije, narodni poslanik i predsednik Skupštine grada Jagodina, a na bivšem Tviteru, sadašnjoj mreži "Iks" odmah su osvanule objave pojedinaca koji se raduju njegovoj smrti.
Večeras je u 64. godini, posle kraće bolesti, preminuo Dragan Marković Palma, predsednik Jedinstvene Srbije, narodni poslanik i predsednik Skupštine grada Jagodina.
Provokatori iz redova opozicije izazvali su za kratko vreme novo nasilje širom Srbije, dok su građani bili sprečeni da obavljaju svoje obaveze i da se slobodno kreću! Na nekim mestima je došlo i do opšte tuče učesnika protesta.
Marko Đurić, ministar spoljnih poslova, bio je gost Info jutra u kome je govorio o neverovatnim rezultatima Srbije, ali i o najaktuelnijim temama u Srbiji!
Gost Info jutra na Informer televiziji bio je prof. dr Miloš Laban koji je govorio o strašnoj tragediji koja se dogodila 1. novembra u Novom Sadu na Glavnoj železničkoj stanici prilikom koje je poginulo 15 osoba, a teško povređeno dvoje.
Huliganska rulja koja pripada opoziciji brutalno je napala novinarke Informera Lidiju Makragić i Branku Lazić, a tim povodom gostujući na Informer televiziji govorili su teolog Miloš Stojković i lider Srpske desnice Miša Vacić.
Upravnica klinike za anesteziju, intenzivnu terapiju i terapiju bola Kliničkog centra Vojvodine Teodora Tubić izjavila je danas da su dvoje teško povređenih pacijenata usled obrušavanja nadstrešnice na Železničkoj stanici u Novom Sadu poboljšanog stanja, odnosno stabilni.
Na društvenim mrežama pojavila se polemika oko toga da li je u redu da se trenekrka oblači u svim prilikama: bilo svečanim ili svakodnevnim. Odgovori ljudi bili su različiti, a neki su duhovitošću oduševili sve koji su ih pročitali.
Iako se trgovci utrkuju popustima, pristojnu veštačku jelku je nemoguće nabaviti bez 4.000 dinara, a one najskuplje kućne jelke koštaju i do 150.000 dinara.
Večeras se zapalio jedan deo Mosta na Adi sa novobeogradske strane, a zapalilo se nehigijenskom naselju ispod Mosta na Adi, kako je izjavio i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.
Mladoženja M.T. (26) iz Titela koji je 8. novembra pucao iz puške, i tom prilikom pogodio nekoliko gostiju na svadbi, nalazi se i dalje u pritvoru, a istraga je u toku.
Miloš Nastić (25) iz Velikih Crljana osuđen je pravosnažno na četiri i po godine zatvora zbog nanošenja teških povreda Zoranu Jakovljeviću (63), od kojih je preminuo u Stepojevcu 10. jula 2022., i nanošenja lake povrede njegovom sestriću Nikoli Goraniću.
Prema saznanjima do kojih je došao Informer, u toku je suđenje Strahinji Jokiću zbog fizičkog napada na navijača tokom utakmice Denver Nagetsa. Donosimo vam važne detalje u vezi sa procesom od kojeg potencijalno zavisi sloboda brata čuvenog košarkaša.
Utakmicu kvalifikacija za Evrobasket 2025 između Španije i Slovačke obeležila je kontroverzna odluka sudija. Španci su tek nakon dva produžetka slavili sa 76:72, ali je ključni trenutak meča bio i više nego sporan.
Trener KK Partizan Željko Obradović prisustvovaće utakmici fudbalske sekcije protiv Napretka iz Kruševca. Taj meč je na programu u nedelju na stadionu u Humskoj, sa početkom od 16 časova.
Polako su se integrisali povređeni fudbaleri, što je vrlo zadovoljavajuće. Dobro su momci trenirali i sve je u najboljem redu, naglasio je trener Crvene zvezde, Vladan Milojević, pred utakmicu 16. kola Superlige Srbije.
Stanovnici kazahstanskog grada Satpajeva snimili su lansiranje ruske rakete Orešnik 9M729 (SSC-8) sa poligona Kapustin Jar koji se nalazi u Astrahanskoj oblasti u blizini granice.
Mađarski premijer Viktor Orban, jedan od retkih evropskih čelnika koji su u dobrim odnosima s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, tvrdi da bi Zapad trebalo ozbiljno da shvati pretnje ruskog lidera.
Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev je, govoreći o mogućem razvoju događaja u slučaju eskalacije situacije u Ukrajini, rekao da se ništa ne može isključiti.
Zvezda "Real Housewives of Potomac" Metju Bajars umro je u 37. godini.
Prema tvrdnjama kancelarije glavnog medicinskog istražitelja Merilenda, smrt je nastupila 21. novembra.
Tijana Vučetić, koja je stekla popularnost ulogom Petrojke u seriji "Selo gori, a baba se češlja" ponovo je u žiži javnosti. Ovog puta iznenadila je svojom pojavom u emisiji "Nikad nije kasno".
Ruška Jakić nije mogla da poveruje da je Dragan Marković Palma preminuo, jer kako kaže, juče je snimala emisiju i niko joj nije rekao da je političar loše.
Ostavite komentar
Pravila komentarisanja:
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.