• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: iće&piće

10.05.2022

07:34

PALAČINKE 'SUZET' SA SLADOLEDOM! Čuveni francuski delikates!

Shutterstock

Recepti

PALAČINKE 'SUZET' SA SLADOLEDOM! Čuveni francuski delikates!

Podeli vest

Postoji jedna posebna vrsta palačinki Crêpes Suzette, naročito omiljena u Francuskoj, za koju se vezuje i posebna priča, ali i poseban ukus... Uživajte!

Priča o nastanku palačinki "suzet" je ovakva - tokom posete Edvarda VII, sina kraljice Viktorije i budućeg kralja Britanije Azurnoj obali, dogodilo se da je boravio u čuvenom restoranu. Kada je trebalo da mu posluže palačinke, kuvar je slučajno prosuo liker po njima, te je odlučio da ih flambira. Pošto je ukus bio fantastičan, poslužio ih je kao specijalitet. Ostalo je istorija...

Sastojci: 

150 g maslaca
200 g brašna
450 ml mleka
dva jajeta
100 g šećera
prstohvat soli
dve pomorandže
pola čaše likera od pomorandže 
sladoled po izboru

Foto: Shutterstock

Palačinke "suzet" sa sladoledom

Priprema: 

Umutiti jaja, brašno, kašiku šećera i prstohvat soli. Dodati 20 grama otopljenog maslaca i polovinu mleka, te mešati dok se ne dobije smesa bez grudvica. Sipati preostalo mleko, sjediniti i staviti u frižider da odstoji pola sata. U tiganju zagrejati još 20 grama maslaca, pa od dobijene smese peći palačinke dok ne porumene sa obe strane. Kad su palačinke ispečene, u tiganju zagrejati preostali maslac, šećer i iseckane pomorandže, po želji sipati liker i skuvati sirup. Palačinke presaviti na četvrtine, vratiti u tiganj i kuvati u sirupu još nekoliko minuta. Poslužiti uz sladoled.

Prijatno!

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija