Od ĆUFTI do PASTIRSKE PITE! 10 najboljih jela od MLEVENOG mesa širom SVETA!
Podeli vest
Najčešće nacionalno jelo od mlevenog mesa je neka vrsta ćufti, u čak 16 (od 50) slučajeva, a za njima slede kebab, sarma, pljeskavice ili burgeri, punjeno povrće...
Poznata stranica "Tejst atlas" objavila je listu najboljih jela od mlevenog mesa, a na visokom osmom mestu našle su se Srbija i naše pljeskavice, iza turske sarme i bosanskih ćevapa. Lista je napravljena na osnovu ocena čitalaca, obuhvata 50 tradicionalnih jela širom sveta, gde se zateklo čak osam specijaliteta iz Turske. Prvo mesta zauzela je nama manje poznata kema iz Indije, sledi američki burger, te čapli kebab iz Pakistana.
Ovaj slatkasti koktel sa votkom kao bazom idealan je za zvane i nezvane goste (ide sezona slava), a dobar utisak koji ćete na njih ostaviti je zagarantovan... Živeli!
Kada je reč o našim pljeskavicama, na stranici se navodi da je jelo poznato i kao srpski hamburger, te da je reč o grilovanom mlevenom junećem, svinjskom i telećem mesu, ili kombinaciji ova tri, uz dodatak odabranih začina poput mlevene paprike, soli i bibera, a u nekim slučajevima i sitno mlevenog crnog i belog luka, te da je odnos mesa i masti izuzetno važan u procesu pripreme.
Servira se u debeloj lepinji koja je podjednako važna kao i meso, a savršena pljeskavica bi trebalo da bude sočna, dobro začinjena i po mogućnosti prelivena kajmakom, mada je lista mogućih priloga duga. Navodi se i da postoje dve značajne varijante - gurmanska i punjena.
Inače, najčešće nacionalno jelo od mlevenog mesa jeste neka vrsta ćufti, u čak 16 slučajeva, a za njima slede kebab, sarma, pljeskavice ili burgeri, punjeno povrće poput patlidžana, tikvica ili paprika, pite sa mesom...
RECEPTI
Foto: Shutterstock
Punjene pljeskavice iz rerne
Punjene pljeskavice iz rerne
Sastojci: 0,5 kg mlevenog mesa ili gotovog mesa za pljeskavice, prstohvat soli, biber po ukusu, mlevena crvena paprika, malo sode bikarbone ili praška za pecivo, malo kisele vode, praška šunka ili druga vrsta šunke, kačkavalj u listovima.
Priprema: Ako pljeskavice pravite od mlevenog mesa, neka bude samleveno dva puta. Dobra je mešavina junetine i svinjetine. Začiniti, dodati malo sode bikarbone ili praška za pecivo i zamesiti s kiselom vodom. Meso podeliti na manje loptice. Lopticu razviti u pljeskavicu, pa na nju staviti malo šunke i listove kačkavalja. Odozgo staviti drugu razvijenu pljeskavicu pa ušuškati sa strane. Ređati u pleh koji ste obložili pek papirom. Peći na 220 stepeni 40 minuta.
Foto: Shutterstock
Pastirska pita
Pastirska pita
Sastojci: veliki crni luk, iseckan, 2-3 srednje šargarepe, seckane, po želji grašak i šećerac, 500 g mlevenog jagnjećeg ili nekog drugog mesa, 2 kašike paradajz pirea, 2 kašike vuster sosa, 500 ml bujona, 900 g krompira, 85 g putera, 3 kašike mleka, so, biber.
Priprema: Propržite luk i šargarepu, dodajte mleveno meso i takođe propržite, dodajte paradajz pire, vuster sos i ostale začine, te prelijte bujonom. Kad provri, poklopite i kuvajte na tihoj vatri 40 minuta. U međuvremenu napravite pire. Skuvajte oljušten krompir u slanoj vodi, ispasirajte ga, dodajte zagrejani puter i mleko. Stavite mleveno meso u posudu za rernu, na vrh stavite pire i poravnajte ili napravite "talase". Pecite 20-25 minuta na 180 stepeni ili dok krompir ne porumeni.
Foto: Shutterstock
Kema
Kema
Sastojci: 300 g basmati pirinča, đumbir, cimet, anis, kardamom po ukusu, crni luk, seckani, čen belog luka, seckani, 200 g mlevenog mesa, zelena ljuta papričica, kajenski biber ili čili u prahu, korijander u prahu, kurkuma, đumbir, garam masala, sveža seckana nana, sveži korijander ili peršun, seckani, pola limete ili malo limuna, jogurt za posluživanje.
Priprema: Skuvajte pirinač u posoljenoj vodi, dodajte začine i kad je pirinač gotov, ostavite ga sa strane. U međuvremenu prodinstajte crni i beli luk, dodajte mleveno meso, papriku, začine, i sve dobro upržite. Dodajte pirinač, seckanu nanu i korijander i poprskajte limetom. Poslužite uz jogurt.
Foto: Shutterstock
Polpete
Polpete
Sastojci: 450 g mešanog mlevenog mesa, 2 kriške hleba, malo mleka, jaje, so, malo bibera, veza peršuna, 2 glavice manjeg crnog luka, maslinovo ulje, 240 g soka od paradajza, 2 čena belog luka, veza bosiljka, 100 g parmezana, 50 g smeđeg šećera.
Priprema: Pomešajte meso, hleb koji ste umočili u mleko i ocedili, so, biber, seckani peršun i proprženu glavicu luka. Oblikujte u polpete (loptice), kratko propržite u tiganju i ostavite sa strane. Propržite ostatak luka, dodajte beli luk, paradajz sok, smeđi šećer, so i biber. Kada sos provri, dodajte malo mleka, svež bosiljak i kratko prokuvajte. Sos sipajte u posudu za pečenje i stavite polpete. Na svaku stavite malo parmezana i pecite na 180 stepeni dok sir ne porumeni.
Foto: Shutterstock
Karnijarik
Karnijarik
Sastojci: 2 patlidžana, maslinovo ulje, crni luk isečen na rebarca, 2 tanko iseckane zelene paprike, 200 g mlevene junetine, čen belog luka, kašika ajvara, so i biber, mleveni kim, 2 paradajza iseckana na kockice, sveži peršun.
Priprema: Oljuštite patlidžan (ljuštilicom) na široke trake tako da svaka druga bude neoljuštena (po jednu traku na sve 4 strane) i potopite u slanu vodu na pola sata, te ocedite. U međuvremenu propržite crni luk, papriku, dodajte mleveno meso i prodinstajte. Dodajte beli luk, ajvar, so, biber i kim. Dodajte paradajz i krčkajte još 5 minuta, pa dodajte peršun. Patlidžan ili možete da zapečete u rerni (20 minuta na 200 stepeni) ili propržite u dubokom ulju da omekša i dobije zlatnu boju. Kad se patlidžan ohladi, stavite ga u tepsiju i malim nožem zasecite po sredini. Otvorite ga kašikom i napunite filom. Zapecite sve na 170 stepeni 20 minuta.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Ovaj slatkasti koktel sa votkom kao bazom idealan je za zvane i nezvane goste (ide sezona slava), a dobar utisak koji ćete na njih ostaviti je zagarantovan... Živeli!
Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da je sudski proces protiv bivših lidera terorističke OVK u Specijalnom sudu u Hagu "farsa i teška nepravda, ne samo prema pojedincima već prema celom narodu Kosovu".
Pukovnik Veselin Šljivančanin govorio je o svom učešću u ratu, geopolitičkoj situaciji u svetu, ali i o tome da li mu je bilo teže na ratištu ili Haškom tribunalu.
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić ugostio je na večeri lidera Slovačke Republike Petera Pelegrinija koji boravi u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Srbiji.
Predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević obratio se i objasnio građanima šta je bio cilj blokadera i koliku su štetu naneli našoj zemlji prethodnih 13 meseci.
Desetogodišnjak iz Osjeka u petak je teško povređen nakon što mu je petarda eksplodirala u ruci. Lekari su bili prinuđeni da mu amputiraju dva prsta leve ruke.
Određena dokumenta imaju neograničen rok važenja i instutucije ih prihvataju isključivo u originalnim formatima, pa je važno držati ih uvek na sigurnom.
Uveliko je počela sezona novogodišnjih praznika, a s njom i povećani troškovi. Zbog toga stručnjaci upozoravaju na ključne korake koji mogu pomoći da se uštedi novac i očuva kućni budžet koliko god je to moguće.
Smeštajni kapaciteti širom Srbije za najluđu noć gotovo su popunjeni, a nekolicina privatnih apartmana i hotela još uvek nudi smeštaj čija cena se kreće od 2.000 do čak 270.000 dinara, u zavisnosti od grada.
Jevto Jevtić, navodni vođa navijača "Taurunum bojs" iz Zemuna, koji je brutalno napadnut u sačekuši u petak oko 23 časa, kada je na njegovo vozilo ispaljen rafal metaka, od ranije je dobro poznat policiji.
Državljanin Srbije uhapšen je u okolini Bolonje zbog ilegalnog uzgajanja i prodaje čak 200 štenaca rase maltipu, mešanaca maltezera i pudlice, koje je prodavao po ceni od 800 evra po štenetu.
Izraelski ministar nacionalne bezbednosti Itamar Ben-Gvir izneo je novi radikalni predlog, navodeći da bi palestinski zatvorenici trebalo da budu smešteni u objektima okruženim - krokodilima.
Dokumenti otkrivaju da je FBI 1996. godine primio prijavu Marije Farmer, slikarke koja je radila za Džefrija Epstina, da je on ukrao gole fotografije njenih sestara i tražio slike devojčica pored bazena, ali da tada nije preduzeo značajne mere.
Dok hiljade turista i dalje posećuju Rovaniemi u potrazi za Deda Mrazom i vožnjama sa irvasima, finski grad u Laponiji postaje sve važnija lokacija za međunarodne vojne aktivnosti.
Ruski predsednik Vladimir Putin koristio je veze sa saudijskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom kako bi Stiva Vitkofa odredio za svog preferiranog sagovornika iz Trampove administracije, objavio je Vol Strit Žurnal.
Još jedan video napravljen veštačkom inteligencijom na kome su prikazani setovi i glumci iz najpoznatijih domaćih filmova i serija postao je viralan na društvenim mrežama.
Holivud je u šoku nakon što su Rob Reiner i njegova supruga Mišel Singer Rajner brutalno ubijeni, a za zločin joptužen njihov sin Nik kome je dijagnostifikovana šizofrenija.
Tokom snimanja čuvene uvodne scene filma "Vrisak" glumica Dru Barimor je, ni ne znajući, pozvala 911, a policija ozbiljno poverovala da se odvija stvarni zločin.
Na fan-stranici Svetlane Cece Ražnatović podeljen je snimak njenog gostovanja sa suprugom Željkom Ražnatovićem, koji je ostavio utisak na njihovu ćerku Anastasiju.
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar