Od ĆUFTI do PASTIRSKE PITE! 10 najboljih jela od MLEVENOG mesa širom SVETA!
Podeli vest
Najčešće nacionalno jelo od mlevenog mesa je neka vrsta ćufti, u čak 16 (od 50) slučajeva, a za njima slede kebab, sarma, pljeskavice ili burgeri, punjeno povrće...
Poznata stranica "Tejst atlas" objavila je listu najboljih jela od mlevenog mesa, a na visokom osmom mestu našle su se Srbija i naše pljeskavice, iza turske sarme i bosanskih ćevapa. Lista je napravljena na osnovu ocena čitalaca, obuhvata 50 tradicionalnih jela širom sveta, gde se zateklo čak osam specijaliteta iz Turske. Prvo mesta zauzela je nama manje poznata kema iz Indije, sledi američki burger, te čapli kebab iz Pakistana.
Ovaj slatkasti koktel sa votkom kao bazom idealan je za zvane i nezvane goste (ide sezona slava), a dobar utisak koji ćete na njih ostaviti je zagarantovan... Živeli!
Kada je reč o našim pljeskavicama, na stranici se navodi da je jelo poznato i kao srpski hamburger, te da je reč o grilovanom mlevenom junećem, svinjskom i telećem mesu, ili kombinaciji ova tri, uz dodatak odabranih začina poput mlevene paprike, soli i bibera, a u nekim slučajevima i sitno mlevenog crnog i belog luka, te da je odnos mesa i masti izuzetno važan u procesu pripreme.
Servira se u debeloj lepinji koja je podjednako važna kao i meso, a savršena pljeskavica bi trebalo da bude sočna, dobro začinjena i po mogućnosti prelivena kajmakom, mada je lista mogućih priloga duga. Navodi se i da postoje dve značajne varijante - gurmanska i punjena.
Inače, najčešće nacionalno jelo od mlevenog mesa jeste neka vrsta ćufti, u čak 16 slučajeva, a za njima slede kebab, sarma, pljeskavice ili burgeri, punjeno povrće poput patlidžana, tikvica ili paprika, pite sa mesom...
RECEPTI
Foto: Shutterstock
Punjene pljeskavice iz rerne
Punjene pljeskavice iz rerne
Sastojci: 0,5 kg mlevenog mesa ili gotovog mesa za pljeskavice, prstohvat soli, biber po ukusu, mlevena crvena paprika, malo sode bikarbone ili praška za pecivo, malo kisele vode, praška šunka ili druga vrsta šunke, kačkavalj u listovima.
Priprema: Ako pljeskavice pravite od mlevenog mesa, neka bude samleveno dva puta. Dobra je mešavina junetine i svinjetine. Začiniti, dodati malo sode bikarbone ili praška za pecivo i zamesiti s kiselom vodom. Meso podeliti na manje loptice. Lopticu razviti u pljeskavicu, pa na nju staviti malo šunke i listove kačkavalja. Odozgo staviti drugu razvijenu pljeskavicu pa ušuškati sa strane. Ređati u pleh koji ste obložili pek papirom. Peći na 220 stepeni 40 minuta.
Foto: Shutterstock
Pastirska pita
Pastirska pita
Sastojci: veliki crni luk, iseckan, 2-3 srednje šargarepe, seckane, po želji grašak i šećerac, 500 g mlevenog jagnjećeg ili nekog drugog mesa, 2 kašike paradajz pirea, 2 kašike vuster sosa, 500 ml bujona, 900 g krompira, 85 g putera, 3 kašike mleka, so, biber.
Priprema: Propržite luk i šargarepu, dodajte mleveno meso i takođe propržite, dodajte paradajz pire, vuster sos i ostale začine, te prelijte bujonom. Kad provri, poklopite i kuvajte na tihoj vatri 40 minuta. U međuvremenu napravite pire. Skuvajte oljušten krompir u slanoj vodi, ispasirajte ga, dodajte zagrejani puter i mleko. Stavite mleveno meso u posudu za rernu, na vrh stavite pire i poravnajte ili napravite "talase". Pecite 20-25 minuta na 180 stepeni ili dok krompir ne porumeni.
Foto: Shutterstock
Kema
Kema
Sastojci: 300 g basmati pirinča, đumbir, cimet, anis, kardamom po ukusu, crni luk, seckani, čen belog luka, seckani, 200 g mlevenog mesa, zelena ljuta papričica, kajenski biber ili čili u prahu, korijander u prahu, kurkuma, đumbir, garam masala, sveža seckana nana, sveži korijander ili peršun, seckani, pola limete ili malo limuna, jogurt za posluživanje.
Priprema: Skuvajte pirinač u posoljenoj vodi, dodajte začine i kad je pirinač gotov, ostavite ga sa strane. U međuvremenu prodinstajte crni i beli luk, dodajte mleveno meso, papriku, začine, i sve dobro upržite. Dodajte pirinač, seckanu nanu i korijander i poprskajte limetom. Poslužite uz jogurt.
Foto: Shutterstock
Polpete
Polpete
Sastojci: 450 g mešanog mlevenog mesa, 2 kriške hleba, malo mleka, jaje, so, malo bibera, veza peršuna, 2 glavice manjeg crnog luka, maslinovo ulje, 240 g soka od paradajza, 2 čena belog luka, veza bosiljka, 100 g parmezana, 50 g smeđeg šećera.
Priprema: Pomešajte meso, hleb koji ste umočili u mleko i ocedili, so, biber, seckani peršun i proprženu glavicu luka. Oblikujte u polpete (loptice), kratko propržite u tiganju i ostavite sa strane. Propržite ostatak luka, dodajte beli luk, paradajz sok, smeđi šećer, so i biber. Kada sos provri, dodajte malo mleka, svež bosiljak i kratko prokuvajte. Sos sipajte u posudu za pečenje i stavite polpete. Na svaku stavite malo parmezana i pecite na 180 stepeni dok sir ne porumeni.
Foto: Shutterstock
Karnijarik
Karnijarik
Sastojci: 2 patlidžana, maslinovo ulje, crni luk isečen na rebarca, 2 tanko iseckane zelene paprike, 200 g mlevene junetine, čen belog luka, kašika ajvara, so i biber, mleveni kim, 2 paradajza iseckana na kockice, sveži peršun.
Priprema: Oljuštite patlidžan (ljuštilicom) na široke trake tako da svaka druga bude neoljuštena (po jednu traku na sve 4 strane) i potopite u slanu vodu na pola sata, te ocedite. U međuvremenu propržite crni luk, papriku, dodajte mleveno meso i prodinstajte. Dodajte beli luk, ajvar, so, biber i kim. Dodajte paradajz i krčkajte još 5 minuta, pa dodajte peršun. Patlidžan ili možete da zapečete u rerni (20 minuta na 200 stepeni) ili propržite u dubokom ulju da omekša i dobije zlatnu boju. Kad se patlidžan ohladi, stavite ga u tepsiju i malim nožem zasecite po sredini. Otvorite ga kašikom i napunite filom. Zapecite sve na 170 stepeni 20 minuta.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Ovaj slatkasti koktel sa votkom kao bazom idealan je za zvane i nezvane goste (ide sezona slava), a dobar utisak koji ćete na njih ostaviti je zagarantovan... Živeli!
Prema informacijama koje prenose ruski vojni izvori, navodi pojedinih Telegram kanala o tome da je Kupjansk u potpunosti izgubljen demantuju oficiri i vojnici koji se već danima nalaze u gradu i odbijaju ukrajinsko napredovanje.
Predsednik Rusije Vladimir Putin i premijer Mađarske Viktor Orban biće pozvani da prisustvuju ceremoniji izlivanja prvog betona za nuklearnu elektranu Pakš 2 u Mađarskoj, koja je planirana za početak februara, izjavio je generalni direktor Rosatoma Aleksej Lihačov.
Da se blokaderi slažu kao rogovi u vreći dokaz je izjave opozicije koja ne može da sakrije bes prema drugim zgubidanima. Bora Novaković iz NPS, Miloš Stanković iz DSS i Borjko Stefanović iz SSP otkrili su šta misle.
Dok jedni uličnim performansima pokušavaju da izazovu haos, predsednik Srbije Aleksandar Vučić vodi najvažnije diplomatske bitke za interese zemlje i njenih građana.
U savremenom poslovnom svetu sve više domaćih kompanija prepoznaje da uspeh ne treba meriti samo kroz profit, već i kroz doprinos zajednici i očuvanje životne sredine.
Trka Deda Mrazeva ulicama grada održaće se u subotu 27. decembra pod pokroviteljstvom grada Loznice. Ova rekreativna trka za celu porodicu ima humanitarni karakter.
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas praznuju Svetog Prepodobnog Mučenika Evstratija Pečerskog, svetitelja koji je 14 dana opstao bez hrane, a svoje bogatstvo podelio sa siromašnima.
Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv Aleksandre S. (19) zbog sumnje da je 29. avgusta 2025. godine pokušala da ubije svoju tek rođenu devojčicu.
Američki istražitelji i dalje tragaju za srpskim državljaninom Nikolom Krndijom (57) koji su sumnjiči da je pored skupocene pljačke vina u jednom podrumu u Virdžiniji, osumnjičen je i za krađe iz luksuznih vinoteka na Floridi!
Apelacioni sud u Nišu potvrdio je presudu Višeg suda u Zaječaru kojom je Aleksa Milojević (23) osuđen na 20 godina zatvora jer je 6. juna 2024. godine u porodičnoj kući u Knjaževcu ubio oca Predraga (60), babu Sarajevku (81) i dedu Miloša Milojevića (83).
Britanski list Gardijan otvorio je pitanje mentalnog i kognitivnog stanja američkog predsednika Donalda Trampa, u tekstu koji je usledio nakon višemesečnih polemika o zdravstvenoj sposobnosti njegovog prethodnika Džozefa Bajdena da obavlja najvišu državnu funkciju.
Snažan olujni sistem koji je ove nedelje pogodio Kaliforniju, donevši orkanske vetrove, obilne padavine i sneg, počeo je danas da slabi, ali upozorenja na ekstremne vremenske rizike i dalje su na snazi, dok je nevreme do sada odnelo najmanje tri ljudska života.
Kijev bi u skorom periodu mogao da pokrene potpunu mobilizaciju, uz plan da početkom 2026. godine izda čak dva miliona poziva za vojnu službu, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Američki predsednik Donald Tramp saopštio je da su Sjedinjene Američke Države izvele „moćne i smrtonosne“ vazdušne udare na položaje terorističke organizacije Islamska država u Nigeriji, navodeći da je cilj operacije zaustavljanje masovnog ubijanja hrišćana na severozapadu te zemlje.
Predsednik Rusije Vladimir Putin i premijer Mađarske Viktor Orban biće pozvani da prisustvuju ceremoniji izlivanja prvog betona za nuklearnu elektranu Pakš 2 u Mađarskoj, koja je planirana za početak februara, izjavio je generalni direktor Rosatoma Aleksej Lihačov.
Reditelj Martin Skorseze je često angažovao svoju majku da se pojavljuje u njegovim filmovima, gde je ona igrala majčinske uloge i kuvala za glumce i ekipu.
Dok se sve češće govori o nepotizmu i privilegijama u filmskoj industriji, zaboravlja se da su mnoge najveće svetske zvezde do uspeha stigle potpuno same.
Voditeljka i manekenka Danijela Dimitrovska objavila je snimak na kom je pokazala ideju za kombinaciju za Novu godinu u minijaturnoj crnoj haljini i čipkastim čizmama.
Pevačica Marija Šerifović obratila se organizatorima novogodišnjih koncerata na kojim će nastupati i kroz šalu ih zamolila da joj zbog hladnoće obezbede dobro grejanje.
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar