• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
author image
Informer.rs

Novinar

09.11.2022

08:17

NAJBOLJI RECEPT ZA UNIVERZALNO TESTO ZA SVA PECIVA! Iskusna domaćica objašnjava šta je VEOMA VAŽNO

bakina kuhinja

Recepti

NAJBOLJI RECEPT ZA UNIVERZALNO TESTO ZA SVA PECIVA! Iskusna domaćica objašnjava šta je VEOMA VAŽNO

Podeli vest

Kuvarica Jelena Lela Petrović iz Jagodine otkrila je kako se pravi recept za univerzalno, kiselo testo

Da bi vam kiselo testo uspelo postoje neka pravila kojih se morate obavezno pridržavati.
Kvasac koji koristite mora biti svež, ja obično koristim svež, ne treba preterivati sa velikom količinom na 1 kg brašna dovoljno je 20 grama.

Foto: bakina kuhinja

Hleb

Kvasac stavite u mlaku vodu, ne sme biti ni hladna ni previše vruća, uz dodatak 1 kašičice šećera koji će potpešiti kvasac na fermetaciju.  Ako su u pitanju peciva dodajte jaje i 1-2 žumanca i obavezno maslinovo ulje. Na kg brašna obično stavljamo 30 ml.

Dodati mlako mleko i brašno i preko brašna soli. Nikad so ne stavljati u dodir sa kvascem. Testo se mora dobro obraditi varjačom rukama da se testo naguta vazduha i na taj način će biti šušljikavo i penasto. Najbolje ako imate veći miker ili ako ste mlađi rukama testo vući u vis i lupati ga. Kad postane glatko malo ga pobrašnjiviti i pokriti 30 minuta da se udvostruči.

Foto: bakina kuhinja

Važno je da testo ne prekiseli

Veoma je bitno da testo ne "pređe", odnosno da se ne prekiseli. Najbolje da stoji na sobnoj temperaturi. Na sto staviti što manje brašna da peciva ili hleb ne dobiju tvrdu koru. Testo mora još jedno narasti bar 20 min. (kiflice i td) i ide obavezno u vruću rernu obično na 180 stepeni oko 35-40 minuta  u zavisnosti od debljinje testa.

bonus video:



Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set