PRIPREMA ZA KUVANJE DŽEMA! Ovo svaka iskusna domaćica TREBA da ZNA

Pixabay

15:42 Recepti 0

informer.rs | 29. 11. 2022.

PRIPREMA ZA KUVANJE DŽEMA! Ovo svaka iskusna domaćica TREBA da ZNA

Sezona spravljanja džema i marmelada je u toku. Pre nego što odaberete recept i prionete na spremanje, podsetite se i ovih stvari koje su vrlo značajne za kvalitet

Tegle

Ako ih punite vrućim sadržajem, dovoljno je da ih pre punjenja operete. U ostalim slučajevima treba ih pre toga sterilisati: operite ih i stavite u veliku posudu.

Napunite posudu vodom i stavite da vri oko pet minuta. Sklonite sa vatre, ali držite u vodi sve do upotrebe. Pre punjenja ih ostavite da se ocede.

Proverite i da li se poklopac dobro zatvara. To je važno, jer ukoliko prodre vazduh, pojaviće se buđ. Napunite teglu vrućom vodom, zatvorite i okrenite naopačke. Ako voda ne curi, punite.

Voće

Plodovi treba da budu zreli i zdravi, a pre pripreme samo ih operite.

Pixabay

Džem

Limun za bolje želiranje

Pre kuvanja u voćnu smesu dodajte nekoliko kapi soka od limuna jer to pojačava svežu aromu i potpomaže želiranje džemova. Sok limuna dodajte postupno, da ne preterate.  

Provera gustine

Da biste proverili da li se džem dovoljno kuvao, na hladan tanjir stavite kašičicu voćne smese. Ako je gusta, kuvanje je završeno. Ako je retka i klizi sa kašičice kad je podignete, nastavite da kuvate.

SAVET PLUS

Gotovo svako voće sadrži pektin, prirodno sredstvo za želiranje, ali u različitim količinama. Pektinom su bogate šljive, jabuke, dunje, agrumi, pa za njihovu pripremu treba manje šećera. Ako želite da smanjite šećer, u prodavnicama zdrave hrane može se naći pektin jabuke, koji se dobija iz nezrelih jabuka i pogodan je kao sredstvo za želiranje. 



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.