• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

13.02.2023

13:33

ZBOGOM HELIKO BAKTERIJI! Nutricionista otkriva sve, od simptoma do prevencije!

Shutterstock

Recepti

ZBOGOM HELIKO BAKTERIJI! Nutricionista otkriva sve, od simptoma do prevencije!

Podeli vest

Smatra se da gotovo polovina svetskog stanovništva u svom organizmu ima heliko bakteriju, ali mnogi to ni ne znaju zbog izostanka simptoma...

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, heliko bakterijom je zaražena gotovo polovina čovečanstva, a njena prisutnost često može izazvati ozbiljne i dugotrajne probleme u organima za varenje, od kojih je najpoznatija i ujedno najopasnija čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Diplomirani nutricionista Ivana Mišić pojašnjava kakva je to ustvari bakterija i na koji način možete prepoznati simptome.

- Heliko bakterija odnosno Helicobacter pylori je vrsta bakterije koja najčešće dovodi do infekcije u stomaku. Sitna je, gram negativna bakterija spiralnog oblika sa velikom sposobnošću preživljavanja. Ovo je ujedno i jedina bakterija koja može da opstane u izuzetno kiselom okruženju želuca i na temperaturi od 37 i više stepeni i vrlo je pokretljiva. Smatra se da gotovo polovina svetskog stanovništva u svom organizmu ima heliko bakteriju, ali mnogi to ni ne znaju zbog izostanka simptoma - objašnjava nutricionista. 

Foto: Shutterstock

Kupus i brokoli mogu da pomognu 

Na trpezi 

Ukoliko i vas muči ova bakterija ishrana treba da se sastoji u unosu kratko kuvanog voća i povrća, čorbaste hrane u koju dodate kašiku lana, sveže namirnice ne treba skroz isključiti jer su izvor antioksidanasa. Ljutu, masnu i prezačinjenu hranu treba izbegavati, kao i alkohol i gazirane sokove i vodu.

Od namirnica i lekovitih biljaka se preporučuju kupus, brokoli, žalfija, crni kim, origano, maslinovo ulje...

Koji su simptomi

bolovi u stomaku koji su jači kada je stomak prazan; bol je uglavnom tup
• nadimanje
• mučnina
• gubitak apetita
• često podrigivanje
• nenamerni gubitak kilograma
• bol u stomaku praćen osećajem peckanja

Na koji način se proverava da li imate Heliko bakteriju

- Laboratorijski test krvi na antitela heliko bakterije – Antitela su proteini koje imuni sistem proizvodi da bi se oslobodio bacila. Obično ostaju u našem organizmu u slučaju da se ponovo borimo sa istom bakterijom. Pozitivan test može pokazati ranu izloženost Helicobacter pilori, ali ne i aktivnu infekciju.

- Test daha kojim se može uočiti ugljenik koji stvara heliko bakterija nakon popijenog rastvora. Test daha zahteva mnogo vremena i može biti težak za dijagnostiku, naročito kod dece.

- Test stolice na Heliko bakteriju takođe nije previše precizan jer pokazuje samo prisustvo bakterije, ali ne i težinu infekcije.

- Gastroskopija je najprecizniji način za utvrđivanje prisustva bakterije i težine infekcije istom.

Foto: pexels.com

Perite ruke redovno, naročito pre i posle jela

Prevencija 

Heliko bakterija se može izbeći ukoliko se redovno pridržavate sledećih pravila, navodi nutricionista:

• perite ruke redovno, naročito pre i posle jela
• izbegavajte da pijete vodu sa nepouzdanih izvora, već samo bakteriološki proverenu
• izbegavajte konzumiranje hrane sa čijim načinom pripreme niste upoznati
• dobro operite voće i povrće pre jela

Lečenje Heliko bakterije

Heliko bakterija se vrlo efikasno uništava antibioticima, ali s obzirom na kiselu sredinu u kojoj bakterija živi treba uticati i na smanjenje lučenja kiseline.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača
Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača

Portparol vojske Huta Jahja Sari Kasim rekao je sinoć u televizijskom obraćanju da su „u znak podrške palestinskom narodu i kao odgovor na američko-britansku agresiju, izveli vojne operacije protiv protivničkih ratnih brodova u Crvenom moru“.

01.05.2024

00:15

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15