• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje

14.05.2023

17:07

TIKVICE ZA JAČE KOSTI! Napravite rižoto, hrskave štapiće i punjene lađice!

Shutterstock

Recepti

TIKVICE ZA JAČE KOSTI! Napravite rižoto, hrskave štapiće i punjene lađice!

Podeli vest

Pored toga što su među povrćem koje je najlakše uzgajati i pripremati u kuhinji, tikvice imaju niz prednosti za vaše zdravlje, a tu su i recepti...

Proleće je sezona ukusnih tikvica, koje se mogu pripremiti na sto načina. Pored toga što su među povrćem koje je najlakše uzgajati i pripremati u kuhinji, tikvice imaju niz prednosti za vaše zdravlje. Mogu se pohvaliti i dragocenim sastojcima koji štite od srčanog i moždanog udara, smanjuju visok nivo holesterola, snižavaju pritisak, poboljšavaju probavu i pomažu pri mršavljenju. Bilo da ih jedete kuvane ili sirove, dobićete sve neophodne vitamine i minerale, posebno važne tokom meseci kada naše telo traži laganu, niskokaloričnu hranu.

Reč je o voću

Tikvice, kao i sve tikve, potiču iz Centralne i Južne Amerike, a kao jestive biljke prvi put u Evropi pomenute su u Italiji 1901. godine. Mada se smatra povrćem, tikvica je botanički klasifikovana kao voće, a potiče iz porodice Cucurbitaceae, zajedno sa biljkama kao što su dinje, lubenice, krastavci i bundeve.

Foto: Shutterstock

Tikvice su bogate vitaminima A, B, C i K

Zdravstvene prednosti

  • deluju protivupalno
  • povećavaju nivo energije
  • pomažu u mršavljenju
  • snižavaju nivo holesterola
  • čiste creva od toksina
  • sprečavaju bolesti prostate
  • poboljšavaju probavu
  • podstiču libido
  • čine kožu zdravijom

Bogate su vitaminima A, B, C, K, kao i manganom i kalijumom. Mangan se skladišti u bubrezima, jetri, pankreasu i doprinosi zdravlju kostiju. Neka istraživanja su pokazala da u kombinaciji sa kalcijumom može da ublaži menstrualne simptome. Takođe doprinosi zdravlju štitne žlezde, dok kalijum održava ravnotežu tečnosti i elektrolita u telu. Pored toga, snižava krvni pritisak, što utiče na širenje krvnih sudova u telu.

Srce, oči, koža...

Kada su često na meniju, tikvice hrane telo dijetalnim vlaknima koja sprečavaju zatvor i podstiču varenje. Najvažnije vlakno koje možemo pronaći u ovoj posebnoj hrani je pektin, koji učestvuje u snižavanju nivoa holesterola. Ovo povrće pomaže kod mršavljenja (u 100 grama se nalazi tek 16,7 kalorija), ali ima i antiinflamatorno dejstvo. Smanjuje zapaljenjske procese i simptome crevnih oboljenja, kao što su sindrom iritabilnog creva, Kronova bolest i ulcerozni kolitis.

Foto: Shutterstock

Stručnjaci ih posebno preporučuju deci zbog razvoja kostiju

Pokazalo se da karotenoidi iz ovog povrća (lutein, zeaksantin i beta karoten) pružaju dobru zaštitu od srčanih bolesti i doprinose zdravlju očiju i kože. Mnoge studije takođe garantuju zaštitu od nekih vrsta raka, kao što je rak prostate. Stručnjaci ga posebno preporučuju deci, jer je osim za razvoj kostiju, ključan i za razvoj zuba.

Za trpezom

Za pripremu tikvica vam je potrebno relativno malo vremena, a ako ih kuvate, pečete ili grilujete, za to vam ne treba više od desetak minuta. Možete ih i sirove dodati u salate, pridružiti drugom kuvanom povrću ili zapeći u rerni, lagano propržiti na maslinovom ulju, jesti pohovane, izrendane dodati kao prilog palačinkama, mafinima ili kroketima od krompira. U nekim delovima sveta cvet tikvice važi za posebni delikates i služi se kao prilog jelima, pohovan ili punjen.

RECEPTI:

Foto: Shutterstock

Rižoto sa tikvicama
Rižoto sa tikvicama

Sastojci: 2 šolje pirinča, 250 g rendanih tikvica, pola seckanog luka, 4 kašike maslinovog ulja, četvrtina šolje belog vina, 200 ml bujona, 4 kašike parmezana, 2 kašike putera, 1,5 kašika bosiljka, so, biber, malo šafrana za boju.
Priprema: Ocedite višak tečnosti iz tikvica, pa u tiganju na zagrejano ulje stavite tikvice, posolite, promešajte i poklopite. Kuvajte na laganoj vatri oko 5 minuta. Po potrebi dodajte nekoliko kašika vode. U šerpi na ulju prodinstajte crni luk oko 2 minuta. Dodajte pirinač i mešajući upržite još 2 minuta. Zatim dodajte vino i kuvajte dok potpuno ne ispari. Sipajte bujon preko pirinča i kuvajte na tihoj vatri oko 20 minuta, odnosno dok ne bude gotov. Dodajte bosiljak, puter i parmezan i dobro promešajte. Na kraju dodajte tikvice, posolite i pobiberite po želji.

Foto: Shutterstock

Hrskavi štapići
Hrskavi štapići

Sastojci: 2 srednje mlade tikvice, 2-3 jajeta, po potrebi brašno, 1-2 kašičice slatke ili ljute mlevene paprike, 1-2 čena belog luka, po potrebi prezle, so i biber.
Priprema: Operite tikvice (ne morate da ih gulite) i isecite na dugačke štapiće. U činiji pomešajte brašno, mlevenu slatku ili ljutu papriku, sitno seckani beli luk. U drugoj posudi umutite jaja sa dodatkom soli i bibera. U treću posudu stavite prezle. Svaki štapić tikvice uvaljajte u brašno, zatim u jaja i na kraju u prezle. Obložite nauljen pleh i pecite u rerni zagrejanoj na 250 stepeni oko 20 minuta, odnosno dok ne porumene.

Foto: Shutterstock

Punjene lađice

Punjene lađice

Sastojci: 2 tikvice, 1 paprika, 250 g mlevenog mesa, 1 crni luk, 2 čena belog luka, 2 kašike koncentrata paradajz, 100 ml pasiranog paradajza, 2 kašike ulja, so, biber, origano, 50 g sira za posipanje
Priprema: Tikvice iseći napola poput lađe, izdubiti i izvaditi meso i usitniti. Propržiti luk, beli luk, pa dodati mleveno meso, papriku i meso tikvica. Nakon pet minuta prženja dodati paradajz, začiniti i dinstati još nekoliko minuta. Smesom napuniti tikvice, posuti sirom, složiti u vatrostalnu posudu i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 25 minuta.

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)
Live TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)

Broj nestanaka maloletne dece iz godine u godinu je u porastu. Najveći procenat je onih koji sami odu od kuće. Ipak, među nestalima ima i sasvim male dece, ali srećom, njihov broj je izuzetno mali. Porodice nestale dece na prvom mestu obraćaju se državnim organima, ali odgovore traže i od astrologa, vračara, a konkretnu pomoć od privatnih detektiva. Gost "Info jutra" bio je Braca Zdravković, privatni detektiv.

29.03.2024

10:35

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija