• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

26.06.2023

19:08 >> 19:10

OVO JE NAJTRAŽENIJE JELO NA INTERNETU Isprobajte naš FANTASTIČAN recept

Shutterstock

Recepti

OVO JE NAJTRAŽENIJE JELO NA INTERNETU Isprobajte naš FANTASTIČAN recept

Podeli vest

Recept koji se najviše pretražuje na Guglu je indijska verzija mekog sira, odnosno "paneer". Odmah iza njega nalaze se recepti za pileći file i tiramisu.

"Paneer" je popularni indijski sveži sir koji se koristi u mnogim tradicionalnim jelima. Poznat po svojoj svežini i nežnoj teksturi, koja se topi u ustima, dobar je dodatak skoro svakom jelu.

Sastojci:

6 šolja (oko 1,5 l) punomasnoga mleka

2 veća limuna, iscedite ih
malo soli

Priprema:

  • U velikom loncu prokuvajte mleko na srednjoj temperaturi. Povremeno mešajte kako mleko ne bi zagorelo. Kad mleko počne da kipi, smanjite temperaturu na najmanju moguću.
  •  
  • Postepeno dodajte limunov sok i malo soli - kašiku po kašiku, dok mleko ne počne da se zgrušava. Mešajte nežno kako bi se sir odvojio od surutke. Nakon dodavanja limunovog soka, lonac pomerite sa šporeta i pustite da stoji od 5 do 10 minuta dok se surutka potpuno ne odvoji od sira.

Foto: Shutterstock

Paneer sir
  •  
  • Postavite cediljku preko posude kako biste uhvatili surutku. Prekrijte cediljku gazom ili kuhinjskom krpom kako bi sir mogao dobro da se ocedi. Nežno prelijte sir u cediljku i ostavite ga da se cedi od 30 do 40 minuta.
  •  
  • Ovaj proces uklanja viška surutke iz sira. Nakon što se sir dovoljno ocedio, nežno ga uklonite iz cediljke i stavite na ravnu površinu.
  •  
  • Oblikujte sir u željeni oblik – kvadrat, pravougaonik, krug. Ukoliko želite tvrđi "paneer", stavite ga pod opterećenje (npr. gore stavite težak tanjir) i ostavite tako sat-dva u frižideru.
  •  
  • Ukoliko želite da vam "paneer" bude mekši, onda nema potrebe da primenjujete prethodno navedeni korak, već ga možete koristiti odmah nakon ceđenja.

Šta sa sirom

E sad, sa ovim sirom, osim što je dovoljan sam po sebi, možete da pravite i brojna jela kao što su:

Foto: Shutterstock

Paneer Tikka

Paneer Tikka: Ovo je jedno od najpopularnijih jela sa Paneerom. Kockice Paneera se mariniraju u začinima i jogurtu, a zatim se peku u rerni ili na roštilju. Ovo je ukusna i aromatična grickalica ili predjelo.

Foto: Shutterstock

Paneer Butter Masala

Paneer Butter Masala: Ovo je klasično indijsko jelo koje se sastoji od kockica Paneera kuvanih u bogatom sosu od paradajza, putera, začina i pavlake. Servira se sa toplim naan hlebom ili pirinčem.

Foto: Shutterstock

Palak Paneer

Palak Paneer: Ovo je jelo od spanaća i Paneera, gde se kockice Paneera kuvaju u gustoj sosu od spanaća sa začinima i pavlakom. Ovo je zdravo i hranljivo jelo koje se često servira uz roti (indijanski hleb) ili pirinač.

Foto: Shutterstock

Shahi Paneer

Shahi Paneer: Shahi znači "kraljevski", pa je ovo jelo pravi gurmanski doživljaj. Kockice Paneera se kuvaju u kremastom sosu od orašastih plodova, začina i suvog voća. Ovo jelo je obično bogato i aromatično.

Foto: Shutterstock

Paneer Biryani

Paneer Biryani: Biryani je tradicionalno indijsko jelo od začinjenog pirinča, povrća i mesa. Međutim, postoje i verzije sa Paneerom koje su veoma ukusne. Kockice Paneera se dodaju pirinču zajedno sa začinima i slojevito se kuvaju dok se ne dobije bogat i mirisan biryani.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Bitka za Srbiju se nastavlja! Predsednik Vučić danas u Briselu sa zvaničnicima EU i na novoj rundi dijaloga
Politika

Bitka za Srbiju se nastavlja! Predsednik Vučić danas u Briselu sa zvaničnicima EU i na novoj rundi dijaloga

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje će se odvojeno sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varhejijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

26.06.2024

06:59

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija