• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video
author image
Informer.rs

Novinar

24.08.2023

13:40

Ovo je originalan recept za rožatu! Napravite neodoljivu poslasticu fantastičnog ukusa!

Shuterstock

Recepti

Ovo je originalan recept za rožatu! Napravite neodoljivu poslasticu fantastičnog ukusa!

Podeli vest

Ukusna dalmatinska poslastica pravi se jednostavno, uz samo nekoliko sastojaka.

Rožata je tradicionalna dalmatinska poslastica. Priprema se po originalnom receptu koji se prenosi sa generacije na generaciju.

U Dubrovniku je zovu rozata, gde se priprema obogaćena likerom od ruže - rozalinom. Po svom sastavu i načinu pripreme ne razlikuje se previše od krem karamela.

Kod rožate je tajna u pripremi. Pravi se od nekoliko sastojaka, a fantastičnog je ukusa. Osnovu za rožatu čine mleko, jaja i šećer, a limunova kora, liker i karamel dodaju joj osvežavajući ukus.

 

Sastojci:

0,5 l mleka

6 jaja

6 kašika šećera

2 kesice vanilin šećera

Kora od limuna

Liker od latica ruže

200 g karamel šećera

Foto: Shuterstock

 

 

Priprema:

Šećer i vanilin šećer pomešati sa mlekom, prokuvati i skloniti sa vatre da se ohlade.

Umutite jaja i pomešajte ih sa ohlađenim mlekom, narendajte limunovu koricu i dodajte nekoliko kapi likera od ruže.

Rastopite šećer (200 grama) dok se ne karamelizuje (pazite da ne zagori).

Pažljivo ga rasporedite po stranicama posude u kojoj se peče rozata i ostavite da se ohladi.

Smesu sipajte u posudu sa karamelom, a istu posudu stavite u veću posudu sa vodom.

Rozatu pecite u zagrejanoj rerni 45 minuta na 150 stepeni.

Dobro ohlađenu rozatu odvojiti od zida posude u kojoj se pekla, na posudu staviti tanjir, pritisnuti i okrenuti.

Na kraju poprskajte sa još nekoliko kapi likera.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!
Live TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!

Prošle sedmice u popularnoj Informerovoj TV emisiji "Na merama" mogli ste, između ostalog, da vidite, kako biznismen iz Ratkova Branko Babić sa Draganom J. Vučićevićem dogovara kupovinu medija Junajted grupe, šta na pijaci pazari ministarka Milica Đurđević Stamenkovski, kakve turustičke aranžmane merka poslanica-blokaderka Biljana Đorđević, gde penzionerske dane provodi nekadašnji lider SPO-a Vuk Drašković…

05.12.2025

10:57

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set