• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

18.09.2023

17:00

Doboš torta! Poslastica kojom lako možete da impresionirate goste (VIDEO)

Printscreen You Tube

Recepti

Doboš torta! Poslastica kojom lako možete da impresionirate goste (VIDEO)

Podeli vest

Fantastična torta napravljena od osam mekih kora premazanih filom od čokolade i ukrašena karamelom. Tako jednostavnog ukusa, a ipak posebna...

Sastojci:

Za osam kora:

7 jaja (odvojiti žumanca od belanaca)

110 g šećera

110 g brašna

Za čokoladni fil:

8 jaja

250 g šećera

15 g vanilin šećera

200 g čokolade za kuvanje (sa oko 65% kakaa)

250 g neslanog putera (omekšalog na sobnoj temperaturi)

Za karamel:

200 g šećera

POGLEDAJTE VIDEO:

Priprema:

Zagrejati rernu (sa ventilatorom) na 180 stepeni. Iscrtati osam krugova, prečnika 20 cm, na osam  listova pek papira. Umutiti belanca. Kad počnu da se zgušnjavaju, postepeno dodati šećer. Dodati žumanca, jedno po jedno. Muteći mikserom na najmanjoj brzini postepeno dodati brašno. Okrenuti pek papir tako da su iscrtani krugovi sa donje strane. Ravnomerno rasporediti smesu na osam krugova. Peći svaku koru na poleđini pleha, u prethodno zagrejanoj rerni, oko 5 minuta ili dok ivice blago ne potamne i dobiju zlatno braon boju. Skinuti pek papir sa kora posle pečenja i sasvim ohladiti.

Umutiti jaja. Mutiti dok boja ne posvetli. Dodati šećer i vanil šećer. Kuvati na pari, mešajući često, oko 20 minuta. Dodati čokoladu i mešati dok se ne istopi. Ostaviti da se ohladi. Umutiti puter do kremaste teksture. Dodati ohlađenu smesu sa čokoladom pa dobro promešati. Ostaviti deo fila sa strane za premazivanje cele torte i ukrašavanje. Premazati prvu koru filom. Preko fila staviti sledeću koru i premazati. Uraditi tako sa sedam kora. Ostaviti jednu koru za ukras sa karamelom. Premazati tortu sa strane, napraviti šaru sa strane po želji (plastičnom špatulom za ukrašavanje) i ukrasiti odozgo, kao na videu.

Sa karamelom mora da se radi vrlo brzo. Poleđinu velikog noža namazati puterom. Istopiti šećer u šerpi, najbolje sa debelim dnom, na niskoj temperaturi, dok ne dobije karamel boju. Brzo i pažljivo preliti poslednju, osmu, koru karamelom. Rasporediti ga ravnomerno i brzo špatulom. Poleđinom noža koji ste namazali puterom odmah obeležiti na kori 12 delova, kao na videu, a onda oštrom stranom noža iseći koru na tih 12 delova - "trouglova". Mazati nož puterom često. Sve mora da se radi vrlo brzo jer karamel se stvrdne pa "trouglovi" pucaju i lome se. Sasvim ohladiti. Poređati karamel ukrase pod uglom preko dekoracije na vrhu. Ostaviti u frižideru preko noći.

Prijatno!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vaskršnjom olimpijadom najmlađi obeležili praznik u Lešku
Društvo

Vaskršnjom olimpijadom najmlađi obeležili praznik u Lešku

Crkvena opština Vračevska u Lešku je nakon Vaskršnje Liturgije u crkvi Uspenja presvete Bogorodice, organizovala Vaskršnju Olimpijadu gde su se deca takmičila u više kategorija najjače i najlepše jaje, najlepši crtež, a takmičili su se i u trčanju u kome su učestvovali osnovci, ali i bebe, puzeći do cilja.

05.05.2024

17:27

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija