• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

25.10.2023

08:20

Francuska supa od luka! Recept za ljubitelje interesantih ukusa

Shutterstock

Recepti

Francuska supa od luka! Recept za ljubitelje interesantih ukusa

Podeli vest

Šta da kuvamo za ručak ako u frižideru imamo samo luk?

Odgovor možete pronaći u sledećem receptu. Supa od luka je gušća supa, divnog mirisa pečenog luka, a sa hrskavim hlebom i otopljenim sirom za mazanje pružiće maksimalno zadovoljstvo. 

Oko ovog jela ima nešto više posla nego kod pripreme obične supe, ali to se svakako isplati. Francuska supa od luka mami svojim punim ukusom, a može se konzumirati i kao kompletan obrok.

Broj osoba: 4

Priprema: 45 minuta

Foto: Shutterstock

 

 

Sastojci:

 

6 glavica crnog luka, 55 g maslaca, 125 ml crnog vina, 30 ml konjaka, litra pileće supe, litra goveđe supe,  kašika lagano prženog brašna, prstohvat muškatnog oraščića.

dodatak: 2 šolje (200 g) rendanog sira Grujer, 12 kriški tostiranog baget hleba, mali čen belog luka.

Priprema:

 

Narežite luk na kockice, a zatim tanko iseckajte po širini da napravite kratke trake. U velikom loncu na srednjoj vatri dinstajte luk na puteru 15 minuta, povremeno mešajući. Nastavite da kuvate na jakoj vatri 15 minuta ili dok se luk ne karamelizuje, neprestano mešajući. Zatim luk deglazirajte vinom i konjakom. Ostavite da se smanjuje dok se luk skoro ne osuši. Dodajte pileću i goveđu supu, prženo brašno i muškatni oraščić. Dobro promešati, pa pustite da provri. Kuvajte na srednjoj vatri 30 minuta ili dok se supa ne smanji na pola. Dobićete oko pet šoljica (1,25 litara) supe. Začinite solju i biberom. Zagrejte rernu na 200 stepeni. Sipajte supu u činije koje mogu da idu u rernu. U međuvremenu utrljajte beli luk u kriške hleba. Polovinu sira pospite po supi, na svaku stavite po dve prepečene kriške hleba i pospite preostalim sirom. Stavite u rernu i pecite pet minuta ili dok se sir ne otopi. Poslužite odmah.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17