• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: informer

06.11.2023

16:00

Bogat ukus lešnika i čokolade! Recept za raskošnu nugat tortu, nezaobilaznu na svim slavljima

pexels.com

Recepti

Bogat ukus lešnika i čokolade! Recept za raskošnu nugat tortu, nezaobilaznu na svim slavljima

Podeli vest

Ljubitelji čokoladnih torti će se oduševiti ovim receptom.

Nugat torta je spoj omiljenih sastojaka na jednom mestu, pa je zato i super predlog za slavsku trpezu. Ne postoji gost koji će odbiti parče i svi će hvaliti vaše kulinarske sposobnosti. Fil sa čokoladom, lešnicima i napolitankama krcka u ustima, a kore su nikad mekše. 

Sastojci:

Za koru:

10 jaja

10 kašika šećera

6 kašike brašna

4 kašike kakaoa

200 ml ulja

300 ml mleka

Foto: pexels.com

 

 

Za fil: 

600 ml mleka

120 g skroba

200 g šećera

150 g čokolade

100 g mlevenih lešnika

100 g lešnik napolitanki

250 g putera 

200 ml slatke pavlake

300 g nugat krem 

Foto: pexels.com

 

 

Priprema:

Pomešajte skrob i šećer, pa sipajte oko 200 ml mleka. Dobro promešajte da ne ostanu grudvice. Ostatak sipajte u šerpu i ostavite da proključa. Zatim dodajte mleko sa skrobom i kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Sklonite sa šporeta, pa dodajte čokoladu i mešajte dok se ne otopi. Pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi. Ohlađeni fil umutite, pa dodajte puter sobne temperature koji ste prethodno umutili. Zatim dodajte umućenu slatku pavlaku, pa sjedinite mikserom. Dodajte nugat krem i umutite. Na kraju dodate mlevene lešnike i mlevene napolitanke. Sve dobro promešajte. 

Odvojite žumanca i belanca, pa penasto umutite belanca (5 komada). Postepeno dodajte šećer (5 kašika) i mutite dok ne dobijete čvrst šne. Zatim postepeno dodajte žumanca (5 komada) i sve vreme mutite, a onda i ulje (100 ml). Dodajte prosejano brašno (3 kašike) i kakao (2 kašike) i lagano sjedinite špatulom. Okrugli kalup obložite pek papirom, pa sipajte testo. Poravnajte i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20-25 minuta. Na isti način napravite i drugu koru. Kada se kore ohlade presecite ih vodoravno, da dobijete 4 komada. 

Prvu koru premazati mlekom, pa filom, a onda stavite drugu koru. Ponavljajte dok ne utrošite sve sastojke. Poslednji red treba da bude kora, koju možete da dekorište po želji, a naš predlog je glazura.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set