• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

14.11.2023

13:50

Isprobajte specijalitet savršenog ukusa! Ovo je originalan recept za Karađorđevu šniclu

Shutterstock

Recepti

Isprobajte specijalitet savršenog ukusa! Ovo je originalan recept za Karađorđevu šniclu

Podeli vest

Karađorđeva šnicla je nezaobilazna na meniju svih boljih restorana i specijalitet kome je teško odoleti.

Karađorđeva šnicla je jedan od najpoznatijih srpskih recepata koji je nastao pedesetih godina.

Tvorac Karađorđeve šnicle je Titov kuvar, profesor kulinarstva Milovan Mića Stojanović. Naime, šnicla je nastala sasvim slučajno kada je jedna gošća restorana tražila čuveni Kijevski kotlet za koji kuvar nije imao dovoljno sastojaka.

Želeći da impresionira gošću, iskoristio je šniclu i kajmak, koji je neizostavni srpski specijalitet i napravio fantastično jelo.

Ova punjena šnicla koja može biti od svinjskog, telećeg ili pilećeg mesa nosi ime po srpskom voždu i vođi Prvog srpskog ustanka - Karađorđu.

Karađorđeva šnicla je srpski brend kome ne mogu da odole ljudi širom sveta. Meso, kajmak i kremasti tartar sos su savršen spoj koji oduševljava na prvi zalogaj.

Sastojci:

1 kg telećeg, pilećeg ili belog mesa
300 g kajmaka
so
začini
ulje
Za paniranje:
6 kašika prezli
6 kašika brašna
so,biber
2 jaja
Tartar sos za preliv:
2 dl kisele pavlake
2 dl majoneza
4 kisela krastavca
2 čena belog luka
kašičica mirođije

Foto: Printscreen You Tube Šta za ručak

 

 

 

Priprema:

Šnicle dobro istanjite čekićem za meso, pa ih fino usolite i dodajte začine po ukusu. Ostavite ih sa strane, kako bi meso omekšalo. Meso premažite kajmakom, urolajte ga, a ćoškove uvucite unutra kako kajmak ne bi iscurio u toku prženja.

Umutite jaja, a u dve posebne posudite sipajte prezle i brašno. Rolat najpre uvaljajte u brašno, pa u jaja, a onda u prezle.

U dublji tiganj sipajte veću količinu ulja i kada se ulje zagreje spustite pripremljene šnicle. Pržite ih ravnomerno uz povremeno i lagano okretanje, sve dok ne porumene. 

Izvadite ih iz tiganja i odložite na tanjir koji je obložen papirnim ubrusom kako bi se ocedile od viška ulja.

Šnicle poslužite uz krompir iz rerne ili bareno povrće i sezonsku salatu, a za potpun ukus ih prelijte tartar sosom.

Za tartar sos kisele krastavčiće sitno iseckajte na kocke i stavite ih u činiju, pa dodajte pavlaku, majonez, sitno seckan beli luk i mirođiju. Sve pomešajte i služite kao preliv uz šnicle.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nebojša Bakarec: Sjajni program mandatara Miloša Vučevića!
Politika

Nebojša Bakarec: Sjajni program mandatara Miloša Vučevića!

Danas je mandatar nove Vlade Republike Srbije, gospodin Miloš Vučević, u Narodnoj skupštini Republike Srbije, predstavio svoj program i buduće članove Vlade. Sastav Vlade je fantastičan. Svi poslanici su pre početka sednice dobili Program mandatara Miloša Vučevića. Izvanredni i detaljni Program g. Vučevića se proteže na 65 strana, a ja ću izdvojiti ono što se meni čini najvažnijim. Sa ogromnim zadovoljstvom ću glasati za izbor nove Vlade koju predlaže mandatar Miloš Vučević.

01.05.2024

17:08

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Ubili mi unuka i uništili kuću"! "Crna udovica" naručila ubistvo muža, a sada se oglasio on: "Presudili su mu mučki, sa leđa"
Istraga u toku

"Ubili mi unuka i uništili kuću"! "Crna udovica" naručila ubistvo muža, a sada se oglasio on: "Presudili su mu mučki, sa leđa"

Telo Dejana P. (33) pronađeno je u zapaljenom automobilu u avgustu prošle godine u Majdanpeku. Iako se najpre mislilo da je nastradao u saobraćajnoj nesreći, tri meseca nakon istrage otkriveno je da je Dejan zapravo ubijen, a pojavile su se sumnje da je u zločin umešana njegova supruga Slađana P. (25) i dvojica mladića - S. M. (25) i maloletnik (17).

01.05.2024

16:18

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15