• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

13.11.2023

11:40

3 brze salate koje su neophodne na slavskoj trpezi - gosti će biti oduševljeni

freepik

Recepti

3 brze salate koje su neophodne na slavskoj trpezi - gosti će biti oduševljeni

Podeli vest

Ruska salata, salata sa piletinom, ali i paprikom, biće pun pogodak na svakoj slavi.

Iako su slave zvanično prilika da se ljudi, koji se možda nisu dugo videli, okupe, ispričaju i uživaju u zajedničkom društvu, za domaćine je takođe prilika da pokažu svoje kulinarske veštine. 

Ipak, nije neophodno da budete čuveni Džejmi Oliver, kako biste vašoj porodici i prijateljima pripremili nezaboravnu hranu. 

Nešto što je najtraženije na svim slavama, definitivno su salate, a mi vam donosimo tri brza i laka recepta, koja ćete sigurno moći da pripremite:

Ruska salata

Sastojci:

po 400 g krompira, šargarepe i graška

po 300 g šunke i kiselih krastavčića

600 g majoneza

100 gr kisele pavlake

15 g soli

20 g senfa ( 1 puna kašičica )

limunov sok, po ukusu

Priprema:

Krompir i šargarepu očistiti, pa ih zajedno staviti da se skuvaju. Krompir isecite krupnije, a šargarepu sitnije, jer njoj treba duže da se skuva od krompira. Grašak stavite ovojeno.

Dok se povrće kuva, pomešajte majonez, pavlaku, senf i so. Potom naseckajte krastavčiće, šunku i jaja na sitne kocke. Skuvano povrće procediti i ohladiti.

Iseckati krompir i šargarepu na kockice, pa dodati krastavcima, šunki i jajima, a zatim dodati i ohlađen i oceđen grašak. Sve preliti prethodno napravljenim prelivom od majoneza, pavlake, senfa, limunovog soka i soli, pa lagano izmešati. Ostaviti rusku salatu u frižider nekoliko sati da se lepo prohladi, pa poslužiti.

Foto: Shutterstock

ruska salata

Pileća salata sa kikirikijem

Sastojci:

350 g pilećeg filea

200 g kisele pavlake

150 g majoneza

100 g pečenog kikirikija

100 g susama

1 kašičica senfa

4-5 kiselih krastavčića

Priprema:

Obarite piletinu, pa kada se prohladi, iseckajte na kockice. Susam na suvo propržite par minuta da blago porumeni, ali ne previše da ne postane gorak. Kikiriki u blenderu usitnite, a krastavčiće sitno iseckajte. Sve sastojke sjedinite. Ako niste uzeli pečeni slani kikiriki onda posolite. Ako je kikiriki slan, onda dodajte malo soli po ukusu.

Salata sa pečenim paprikama

Sastojci:

nekoliko crvenih pečenih paprika

2 čaše pavlake

2 kašike majoneza

malo soli

Priprema:

Pečene paprike iseckajte na trakice ili kockice, po želji. Zatim ih ocedite od viška vode, posolite i pomešajte sa pavlakom i majonezom. Najbolje je da je napravite baš pred služenje, jer tako će biti konzistentna i paprika neće pustiti dodatnu vodu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Kakva uvertira za PSŽ: Lajpcig demolirao Borusiju, Bajern preživeo!
Fudbal

Kakva uvertira za PSŽ: Lajpcig demolirao Borusiju, Bajern preživeo!

Ekipa Borusije iz Dortmunda ubedljivo je savladana na gostovanju Lajpcigu sa 4:1 u 31. kolu Bundeslige, pa je pitanje kako će ovaj poraz uticati na "milionere" pred njihov okršaj sa Pariz Sen Žermenom u polufinalu Lige šampiona 01. maja. Bajern je ostvario tešku pobedu nad Ajntrahtom od 2:1, a sa tri boda izvukli su se Volfsburg i Verder Bremen.

27.04.2024

18:55

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija