• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

14.12.2023

19:00

Zasluženo na vrhu! Srpski specijalitet proglašen za najbolji doručak na svetu

Shutterstock

Recepti

Zasluženo na vrhu! Srpski specijalitet proglašen za najbolji doručak na svetu

Podeli vest

Jedan od omiljenih srpskih specijaliteta pobedio je konkurenciju i istakao se kao najbolji doručak na svetu.

U pitanju je jelo komplet lepinja, iz zapadne Srbije, a prvo mesto na listi najbolji doručak od čak 100 svetskih jela zauzelo je na sajtu specijalizovanom za hranu i gurmanluke Taste Atlas.

Ovaj stari srpski specijalitet datira još iz vremena pre Drugog svetskog rata, a takođe ga mnogi zovu i užička lepinja. U pitanju je lepinja koja se peče u pećnici "na drva", a potom se na nju stavlja kajmak, umućeno jaje, kao i pretop ili moča koja nastaje od masti koja curi dok se peče jagnjetina (ponekad prasetina).

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Šuljaga (@pekarasuljaga)

 

Ovako spremljena lepinja se potom zapeče, a onda je spremna za jelo. Obično se jede rukama, a mnogi smatraju i da je tako još slađa.

Postoje i varijacije komplet lepinje, a najpoznatija je ona sa pršutom.

Na pomenutom sajtu, naš specijalitet osvojio je prvo mesto sa ubedljivom ocenom od 4,8, od maksimalnih 5, a prvo mesto deli sa malezijskim specijalitetom roti canai.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Šuljaga (@pekarasuljaga)

 

Na drugom mestu je pão de queijo (hlepčići sa sirom) iz Brazila, a osim užičke lepinje, na ovom spisku nalaze se još neka srpska jela poput bureka sa sirom koji je zauzeo 27. mesto, a potom i gibanice koja je na 75. mestu na listi. Takođe, na ovoj listi je bilo dosta specijaliteta i iz Bosne, kao i Hrvatske, Bugarske i Rumunije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija