• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Informer.rs

12.12.2023

18:40

Koristite čajeve umesto začina! Pasulj s nanom, pirinač s jasminom

Freepik.com

Recepti

Koristite čajeve umesto začina! Pasulj s nanom, pirinač s jasminom

Podeli vest

Svetski kulinari otkrivaju da je ukus jela mnogo bolji ako mu dodate neku aromatičnu čajnu mešavinu...

Iako neki čajevi spadaju i u začine, kuvanje sa raznim vrstama ovog napitka idealno je zbog novih ukusa i fenomenalnog načina da poboljšate jela.

Korišćenje čajeva je odlično da eksperimentišete i budete kreativni u kuvanju. Na tri načina možete upotrebiti čajeve za spremanje jela: koristeći mlevene suve listove, vrećice čaja ili sveže skuvan čaj (obično umesto vode).

Suvo i sveže

Imajte na umu kakvu vrstu čaja koristite. Zeleni i beli čaj imaju blaži ukus, dok crni daje dosta jaču notu. Najbolje je da počnete sa čajem koji vam je poznat. Recimo, možete ubaciti malo sveže ili suve nane u pasulj da biste poboljšali ukus, ali i probavu.

Foto: Shutterstock

Možete koristiti listiće, vrećice ili gotov čaj

Razmišljajte o ukusima, jer bez obzira koji čaj izaberete, setite se kakvog je ukusa: voćni, sladak, pikantan, gorak... Onda razmislite da li će se taj ukus slagati sa vašim jelom.

Listići i vrećice

Preporučuje se da sameljete u blenderu suve listove čaja pre dodavanja jelima. U nekim slučajevima možete koristiti i cele listove (sveže), ali ih stavljajte pred kraj kuvanja ili izvadite iz jela posle nekog vremena.

Najlakše je početi sa dodavanjem mlevenih listova čaja u peciva. Keksići, mafini, torte i kolači, hlebovi su ukusniji uz dodatak mlevene lavande, bosiljka, nane. Dodajte ih u neke jednostavne recepte, koji ne uključuju mnoštvo drugih začina i dodataka.

Foto: Shutterstock

Mafini sa lavandom

Čajevi su vrlo zahvalni i u marinadama, posebno u pravim kombinacijama sa svežim biljkama i začinima. Lepo se slažu sa marinadama baziranim na ulju i sirćetu.

Ako koristite čaj u vrećicama, neka to bude u čorbama i supama. Potopite vrećicu tek pred kraj kuvanja na deset minuta. To može biti i kada skinete čorbicu sa šporeta i poklopite da se sastojci sjedine.

Suve mlevene listove čaja možete kombinovati sa prezlama ili posipati po jelima dok dinstate (zeleni čaj je za ovo vrlo praktičan).

Pirinač možete kuvati sa raznim čajevima. Dok neki dodaju mlevene listove čaja (preporučuje se jasmin), drugi pirinač kuvaju u već skuvanom čaju umesto u vodi.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set