• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: informer

20.12.2023

08:50

Recept za preukusnu baron tortu! Kraljevski raskoš u jednom kolaču, savršeni spoj čokolade i maline

Shutterstock

Recepti

Recept za preukusnu baron tortu! Kraljevski raskoš u jednom kolaču, savršeni spoj čokolade i maline

Podeli vest

Ne postoji bolji recept od baron torte za svakog istinskog ljubitelja spoja ukusa malina i čokolade.

Baron torta spada u prave kraljevske poslastice. Priuštite sebi užitak pred kraj radne nedelje desertom bogatog i raskošnog ukusa. Sa tortom od čokolade i malina nema greške, nećete ni primetiti koliko parčadi ste pojeli jer prosto niko ne može da stane na jednom.

Sastojci:

Za 1 koru:

3 belanceta

prstohvat soli

75 g šećera

15 g kakao

15 g mlevenih oraha

Za čokoladni fil:

12 žumanaca

250 g šećera

40 g čokoladnog pudinga

50 g kakao

400 ml mleka

200 g čokolade za kuvanje

180 g putera 

Foto: Shutterstock

 

Za fil od malina:

400 g malina

120 g šećera

20 g vanilin šećera

40 g pudinga od jagode

5 g želatina

300 ml vode

Za glazuru:

150 g čokolade za kuvanje

150 g putera

Priprema:

Umutite belanca, pa postepeno dodajte šećer i mikserom sjedinite u čvrst šne. U smesu dodajte kakao, so i mlevene orahe, pa lagano umešajte sastojke. Izlijte smesu u kalup obložen pek papirom i pecite 10-15 minuta na 180°C. Koru ostavite da se ohladi sa pek papirom. Od iste količine sastojaka i na isti način napravite još 3 kore. Dok se kore hlade, počnite sa pravljenjem čokoladnog fila. U šerpi penasto umutite žumanca sa šećerom, kakaom i 200 ml mleka. Vodite računa da ne ostanu grudvice, pa postepeno sipajte i ostatak mleka. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Dodajte izlomljenu čokoladu i puter sobne temeprature, pa mešajte dok se čokolada i puter ne otope.

Foto: Shutterstock

 

Ohladite fil na sobnoj temepraturi, pa stavite u frižider prekrivenog prozirnom folijom. Ohlađeni fil umutite mikserom. U šerpu stavite maline, 100 ml vode, šećer, vanilin šećer, sve promešajte, pa kuvajte dok ne provri. Nakon toga, ostavite još 5 minuta da se kuva na nižoj temperaturi. U odvojenoj posudi, pomešajte želatin sa 100 ml vode, pa ostavite da nabubri. Kašiku smese sa malinama ubacite u smesu sa želatinom, promešajte, pa sve zajedno vratite u šerpu. Na kraju dodajte puding od jagode koji ste razmutili u 100 ml vode, promešajte, pa prokuvajte sve sastojke još koji minut. Ostavite fil da se ohladi, ali samo dok ne postane mlak, pa ga podelite na tri jednaka dela. Počnite sa ređanjem kora i filova, tako što ćete prvo skinuti pek papir sa kora. Potom prvu koru ubacite u odgovarajući kalup za tortu, ravnomerno rasporedite i poravnajte trećinu čokoladnog fila, trećinu fila od malina, pa nanesite drugu koru. Ređajte dok ne potrošite sve sastojke. Poslednji sloj treba da bude kora. Ostavite da se stegne preko noći u frižideru. Otopite na pari čokoladu za kuvanje sa puterom, pa nanesite glazuru.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set