• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

07.01.2024

18:00

U vinu je slast! Opustite se uz okrepljujući napitak po receptu Džejmija Olivera

Shutterstock

Recepti

U vinu je slast! Opustite se uz okrepljujući napitak po receptu Džejmija Olivera

Podeli vest

Kuvano vino je internacionalno piće koje istovremeno poboljšava raspoloženje, ubrzava cirkulaciju i štiti od prehlada

Jedan od omiljenih zimskih napitaka koji greje svaki deo tela i kada se temperatura spusti ispod nule je kuvano vino. Slasni napitak odlična je ideja za Božić i dobar razlog za okupljanje porodice u toplom domu ispunjenom aromatičnim mirisima neodoljivih začina. Treba znati da je još Hipokrat u staroj Grčkoj govorio o lekovitosti kuvanog vina, koje svojim sastojcima ubrzava cirkulaciju i štiti organizam.

Naučite da ga spremate prema recepturi čuvenog Džejmija Olivera.

Sastojci:

dve mandarine
limun
limeta
200 g šećera
šest karanfilića
štapić cimeta
tri lista lovora
štapić vanile
dva zvezdasta anisa
dve flaše crnog vina

Foto: Shutterstock

Začini mu daju posebnu aromu

Priprema: Oljuštite mandarinu, limetu i limun i iseckajte ih na male komade. U veliki lonac stavite šećer i uz lagano mešanje pustite da se otapa na srednjoj temperaturi, potom dodajte koru citrusa, pa sve zalijte voćnim sokom. Dodajte karanfilić, štapić cimeta i lovor. Štapić vanile isecite uzdužno i dodajte ga u lonac, kratko promešajte i prelijte vinom tek toliko da prekrije sve sastojke. Ostavite na laganoj vatri da se smesa kuva oko pet minuta dok se šećer u potpunosti ne rastopi, posle čega ćete dobiti gusti sirup. Kad sirup postane kremast, smanjite vatru i u lonac dodajte anis i nalijte ostatak vina. Lagano sve zagrevajte oko pet minuta pazeći da ne provri, potom vino natočite u čaše i poslužite. Oliver poručuje da sastojke možete da smanjite ili da dodate neke svoje omiljene, u zavisnosti od ukusa koji volite.

Foto: pexels.com

Pio ga je  hvalio još Hipokrat

Kuvano vino s konjakom

Sastojci:

litar crvenog vina
četiri štapića cimeta
korica pomorandže
četiri kašike šećera
pet karanfilića
trećina šoljice konjaka

Priprema: Izmešajte litar vina, s cimetom, korom pomorandže, šećerom i karanfilićem u velikoj posudi. Mešajte na umerenoj vatri, ali pazite da ne proključa. Vino je kuvano tek kad se šećer potpuno rastopi i ako iz njega izlazi para. Procedite g i dodajte dve kašičice konjaka u šolju za čaj, pa sipajte kuvano vino.

Ako niste znali

Za pripremu kuvanog vina najvažnije je samo vino i njegov kvalitet. Treba izbegavati opora vina i koristiti najviše ona koja imaju pun ukus. Caka nije u tome da vino proključa, već da se greje do same tačke ključanja. Ono koje proključa izgubiće dosta na ukusu. Kao začine koristite oraščić, cimet, karanfilić, med i druge aromatizovane sastojke.


 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija