• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

03.01.2024

21:20

Staro jelo, ali novi ukus! Šta da uradite sa viškom hrane posle praznika?

Shutterstock

Recepti

Staro jelo, ali novi ukus! Šta da uradite sa viškom hrane posle praznika?

Podeli vest

Od pilećeg mesa pravite salate, rižoto i tortilje, a od mesa i povrća nove lazanje i pite...

Mnogim domaćicama posle Nove godine i Božića ostane previše hrane, pa su često u dilemi da li da je bace ili spakuju u zamrzivač. Poznati TV kuvar Gordon Remzi kaže kako se ponekad više raduje ostacima ručka nego samom ručku.

- Sve zavisi od ugla gledanja, i volje i mašte domaćice - dodaje Remzi.

Evo šta on savetuje.

Povrće 

S obzirom na to da nije podložno kvarljivosti kao meso ili riba, u frižideru možete da ga držite i po nekoliko dana. Od preostalog povrća mogu da se naprave vegetarijanske lazanje, da se zapeče s testeninom ili mesom, a ako imate vremena, možete napraviti svoju verziju pite - napravite testo, stavite ga na dno posude za pečenje, pa poređajte povrće i rendani sir ili komadiće mesa. Odozgo završite testom i pecite u rerni dok ne porumeni.

Foto: Shutterstock

Lazanje sa ostacima povrća

Meso 

I od ostatka mesa ponovo možete imati gozbu. Pečeno meso ide u sve, tortilje, soseve, musake... Mnogi vole da ga jedu hladno, ali ako želite da uživate u toplom parčetu - zagrejte rernu na 100 do 150 stepeni, pa u pleh za pečenje stavite malo ulja, komade mesa i za desetak minuta biće kao "skinuto s ražnja". Za brzo podgrevanje potrebno je da u tiganj stavite malo ulja, pa meso pecite dva minuta sa obe strane na srednjoj vatri, i to poklopljeno.

Tartar sos, ren ili bilo koja salata upotpuniće ukus. Kad vam dosadi, spakujte u posude ili kesice i stavite u zamrzivač. Možete ga koristiti kad vam zatreba do tri meseca.

Foto: Shutterstock

Ostatke mesa iskoristite za tortilje

Ako imate višak pilećeg mesa, spremite salatu s pavlakom i majonezom, uz dodatak seckanih kiselih krastavčića i oraha. Pilećim pečenim mesom nafilujte tortilju, spremite od njega rižoto ili komadiće nanižite na ražnjiće sa povrćem, pa kratko zapecite.

Sarma 

Za sarmu kažu da je ukusnija ako se jede dan-dva kasnije. Zato ne brinite ako imate viška. Podgrevajte samo onoliko koliko vam je dovoljno za obrok, a da bi se meso potpuno ugrejalo a da se pirinač ne raskuva ili ne zagori, dodajte malo vode i ostavite da se krčka nekoliko minuta. Radi ukusa jednom je služite uz kiselo mleko, drugi put uz paradajz sos, treći put uz sir, po ukusu.

Foto: Shutterstock

Sarmu služite jednom uz kiselo mleko, drugi put uz paradajz sos, treći put uz sir

Hleb

Ne bacajte hleb, već ga celog stavite u običnu kesu, pa u zamrzivač ili napravite bruskete ili slanu tortu tako što ćete kriške hleba namočiti u smesu s jajima i mlekom. Preko ovakve podloge možete ređati listove šunke, slanine, komadića mesa i povrća i završiti slojem kačkavalja. Posle dvadesetak minuta u rerni, imaćete bogat i zanimljiv ručak.

Kolači i torte

Suve kolače poput štrudli i keksića možete da držite u limenoj posudi i do nekoliko nedelja. Kremasti kolači mogu da vam potraju tri dana u frižideru. Ukoliko vam ostane veća količina poslastica, zamrznite ih. Tortu isecite na parčiće, pa stavite u posudu predviđenu za zamrzavanje, pokrijte plastičnom folijom i stavite u zamrzivač. Tako mogu da stoje i do tri meseca. Prilikom vađenja stavite ih na sobnu temperaturu i pustite da se lagano odmrznu.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

Popović: Nastavićemo da jačamo vladavinu prava!
Politika

Popović: Nastavićemo da jačamo vladavinu prava!

Ministarka pravde Maja Popović istakla je danas da će nastaviti sa jačanjem vladavine prava i povećanjem efikasnosti pravosuđa kako bi građani mogli da zaštite svoja prava u sudskim postupcima u razumnom roku.

30.04.2024

15:42

Dodik: U SBUN će se večeras čuti istina i činjenice!
Politika

Dodik: U SBUN će se večeras čuti istina i činjenice!

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da će srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović u obraćanju na sednici Saveta bezbednosti UN izneti istinu i činjenice koje ne žele da čuju samo oni koji ruše dejtonsku BiH.

30.04.2024

15:41

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija