• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: informer

09.01.2024

13:30

Stari dalmatinski recept za rožatu! Lepši od krem brulea, a zbog jednog trik sastojka čarobno miriše

Shutterstock

Recepti

Stari dalmatinski recept za rožatu! Lepši od krem brulea, a zbog jednog trik sastojka čarobno miriše

Podeli vest

Ako volite kolače sa karamelom, onda je rožata pravi recept za vas.

Rožata (ili kako je mi zovemo Rožada) je tradicionalna dalmatinska poslastica. Generacijama se priprema po izvornom receptu koji se prenosi s kolena na koleno. Prvi recept je zabeležen 1300. godine pod nazivom "fratrov puding", a kao glavni sastojak koristi se liker od ruže koji u Dubrovniku zovu rosalin, pa je tako i ovaj kolač dobio ime. 

Po sastojcima i načinu pripreme se ne razlikuje previše od italijanskog krema od karamele, francuskog krem burlea ili španskog flana. Možemo reći da je reč o istoj poslastici koju su kroz istoriju prisvojili različiti narodi i dali joj svoje ime. Osim lake pripreme i fantastičnog ukusa, sastojci su poprilično jeftini i jednostavni. Savršen spoj ukusa likera, korice limuna i karamela, ovaj kolač čini pravim letnjim osveženjem.  

Foto: Shutterstock

 

Sastojci: 

10 jaja
2 kesice vanilin šećera
20 kašika šećera
1 kašika brašna
1 l mleka
liker od ruže 
korica 1 limuna

Prirpema:

Umutite jaja sa šećerom (10 kašika) i vanilin šećerom, pa dodajte brašno, par kapi likera od ruže, koricu limuna i mleko i dobro sjedinite mikserom. Sipajte šećer (10 kašika) u šerpu i ostavite da se kuva dok se ne karamelizuje. Zatim karamel fil sipajte u kalup i preko njega stavite dobijenu smesu od jaja i mleka. U neku dublju tepsiju sipajte vodu i stavite kalup sa kolačem. Voda treba da dođe do polovine kalupa. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta. Ostavite da se ohladi na sobnoj temepraturi, pa pomoću tanjira izvadite kolač na tacnu. 

Foto: Shutterstock

 

 

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Društvo

Kada su prestali jauci ispod ruševina znali smo da je to kraj! Ispovest direktorke UKC Vojvodina nakon nesreće u Novom Sadu
Društvo

Kada su prestali jauci ispod ruševina znali smo da je to kraj! Ispovest direktorke UKC Vojvodina nakon nesreće u Novom Sadu

Ovakvi stravični prizori i povrede viđaju se u ratu, zemljotresu... Koliko god godina da radite ovaj posao - na jauk, stradanje, na suze i strah roditelja koji po bolničkim hodnicima traže svoju decu, na to nikada ne možete da ostanete imuni. Ovako za Informer priča direktorka UKC Vojvodina dr Vesna Turkulov koja je dežurala kada se srušila nadstrešnica na železničkoj stanici u Novom Sadu.

04.11.2024

11:43

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set