• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Informer.rs

29.01.2024

19:20

Baklava ekleri sa pistaćima! Slatkiš koji morate da probate (VIDEO)

Printscreen You Tube

Recepti

Baklava ekleri sa pistaćima! Slatkiš koji morate da probate (VIDEO)

Podeli vest

Natopljene medom, vodom, šećerom i limunovim sirupom prave jedinstvenu i sočnu slatku grickalicu.

Sastojci:

Za eklere

130 ml vode
20 g šećera
60 g putera
prstohvat soli
80 g glatkog brašna
2 velika jaja

Za hrskavi (baklava) sloj:

6 kora za savijače
30 g rastopljenog putera
po želji malo šećera u prahu

Foto: Shutterstock

Pavlaku za šlag prvo dobro ohladite

Za fil:

200 g pavlake za šlag, dobro ohlađene
75 g šećera u prahu
šlag fiks

Za sirup:

100 ml vode
2 kašike meda
30 g šećera
limun isečen na kriške
seckani pistaći za posipanje

Priprema:

Za eklere zagrejte vodu, so, šećer i puter dok se svi sastojci ne istope. Sklonite sa vatre i drvenom kašikom snažno umešajte brašno. Vratite tiganj i mešajte na laganoj vatri dok smesa ne počne da se odvaja od tiganja, zatim još dva minuta dok ponovo ne počne da se lepi za nju. Prebacite smesu u čistu posudu i ostavite da se ohladi oko 10 minuta.

Jaja umutite kratko, pa dodajte smesi iz dva-tri puta uz mešanje mutilicom ili mikserom na najmanjoj brzini. Mešajte dok ne dobijete glatku i sjajnu smesu koja se ne razliva. Testo stavite u poslastičarsku kesu sa nazubljenim nastavkom, pa na pleh obložen papirom za pečenje istisnite eklere dužine oko 10 cm. Pecite ih oko 20 minuta na 190 stepeni i još 15 minuta na 170. Ohladite ih.

POGLEDAJTE VIDEO:

Za hrskavi sloj, prepolovite kore za savijače, pa ih složite jednu na drugu, dobro premažite puterom između. Gornju koru premažite puterom i pecite na 180 stepeni 8-10 minuta, odnosno dok ne dobiju lepu boju. Pospite ih šećerom u prahu i ohladite.

Mikserom kratko umutite šlag, pa dodajte šećer i šlag fiks. Mešajte dok ne dobijete čvrst šlag, piše Coolinarika.

Za sirup pomešajte sve sastojke i kuvajte na srednjoj vatri da se krčka dok se zapremina tečnosti ne smanji za polovinu. Ohladite ga.

Izbušite dve ili tri rupe na dnu eklera. Koristeći poslastičarku kesu i uski nastavak, kroz te rupice napunite eklere filom. Na eklere nanesite fil i prekrijte ih pečenim hrskavim korama. Prelijte ohlađenim limunovim sirupom i pospite seckanim pistaćima.

Uživajte!



Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Društvo

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set