• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

06.03.2024

18:30

Svaka testenina voli drugi sos! Evo kako da napravite savršen italijanski obrok

Shutterstock

Recepti

Svaka testenina voli drugi sos! Evo kako da napravite savršen italijanski obrok

Podeli vest

Odgovarajući oblik testenine može da napravi dobar sos još boljim, ali pogrešan oblik može da uništi obrok

U italijanskoj kuhinji postoji na stotine oblika testenine, a kako biste stvorili vrhunsko jelo, potrebno je znati koja vrsta testenina najbolje ide uz određeni sos. Jer odgovarajući oblik testenine može da napravi dobar sos još boljim, ali pogrešan oblik može da uništi obrok. Italijanski stručnjak za hranu Gvido Pedreli, osnivač "Nonna Box", dao je svoj stručni savet za najbolje kombinacije sosova i testenine.

Foto: Shutterstock

Najbolje idu uz sos od paradajza, bolonjez ili bez sosa

Špagete

Najbolje idu uz: sos od paradajza, bolonjez ili bez sosa. Špageti su međunarodno "jelo sreće" koje svi vole. Njih je najbolje poslužiti s laganim sosom od paradajza ili bez sosa - samo sa malo narendanog sira i s biberom. Špageti s celovitim zrnom zbog svoje teksture dobro se slažu s malo 'težim' sosovima, dok tanje špagete mogu da se raspadnu ako se prekuvaju, zato kod posluživanja ne smete zaboraviti na maslinovo ulje. Tradicionalni bolonjez uvek je pobednik sa špagetima, jer se bogati sos od paradajza dobro uklapa, pa je sve puno ukusa. Kada je reč o količini sosa, bitno je da se testenina 'natopi' u sosu, ni previše, ni premalo.

Foto: Shutterstock

Zapečene pene sa sirom

Pene

Najbolje idu s gušćim, težim i sosovima s komadićima mesa. Pene rigate imaju rebrastu površinu, dok su pene liše glatke, ali uprkos razlikama u teksturi, trebalo bi da se odlučite za gušće bazne sosove s puno sastojaka kako bi se 'zalepili' za testeninu. Pene su takođe sjajne i sa bolonjezom, a ovu testeninu još možete koristiti i sa sosovima od mesa ili od sira, na primer, sosom četiri vrste sira. Uz to, ova vrsta testenina može i da se zapeče, pa možete napraviti sjajnu zapečenu testeninu sa sirom.

Foto: Shutterstock

Najbolje su uz lagane sosove s kremastom podlogom i sveže povrće

Farfale (mašnice)

Najbolje su uz lagane sosove s kremastom podlogom i sveže povrće. Ova vrsta testenina odlična je za blage sosove, što znači da joj možete dodati pavlaku za kuvanje sa začinima ili sa sezonskim povrćem i maslinovim uljem. Teški sosovi mogli bi ovakvu vrstu testenine da preopterete, pa ukus i ne bi bio najbolji. Kremaste osnove deluju bolje od paradajza, jer je testenina bez težine.

Foto: Shutterstock

 

Taljatele (široki rezanci)

Ukusan sos s mesom je pravi izbor, odnosno ovoj vrsti pristaju bogati i teški sosovi: s komadićima mesa, bolonjez, čak i sosovi s kremastom podlogom, ali s nekim dodatkom savršeno će pristajati uz zelene široke rezance. Ova testenina savršeno će se uklopiti i sa pestom. To je zato što široki rezanci skupljaju i upijaju ukus, a pri tom ne postaju previše lepljivi. Ova testenina je vrlo svestrana, samo pripazite da ste je skuvali do savršenog zalogaja, tako da testenina deluje zajedno sa sosom.

Foto: Shutterstock

Najbolje se slažu s pesto sosom

Fusili

Najbolje se slažu s pesto sosom. Ove testenine imaju 'kovrdžavi oblik'. Najbolje su kada se upare s malo težim sosovima koji se 'zarobe' u ovakvoj testenini. Savršeni sos je pesto, soso od paradajza s dodatkom povrća ili čak bolonjez.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija