• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
author image
Informer.rs

Novinar

28.03.2024

17:10

Isprobajte recept za najukusniji falafel! Ovaj posni ručak će obožavati svi ukućani

Shuterstock

Recepti

Isprobajte recept za najukusniji falafel! Ovaj posni ručak će obožavati svi ukućani

Podeli vest

Falafel je popularna bliskoistočna brza hrana, koja se lako i brzo pravi.

Falafel je posno jelo od leblebija, svežeg bilja i začina. Male loptice se prže u dubokom ulju, a mogu se jesti uz razne priloge ili sosove.

Zanimljivo je da je falafel nastao u drevnom Egiptu, kada su tamošnji koptski hrišćani tražili zamenu za meso tokom sezona posta.

Ovo jelo se pravi lako i brzo, a tajna dobre pripreme je u tome da se koriste sveže leblebije.

Sastojci:

2 šolje leblebija
1/2 kašičice sode bikarbone
1 šolja svežih listova peršuna, uklonjenih stabljika
3/4 šolje svežeg lišća korijandera, uklonjenih stabljika
1/2 šolje svežeg mirođija, uklonjenih stabljika
1 mali crni luk, isečen na četvrtine
7-8 čena belog luka, oljuštenog
so po ukusu
1 kašika mlevenog crnog bibera
1 kašika mlevenog kima
1 kašika mlevenog korijandera
1 kašičica kajen paprike, po želji
1 kašičica praška za pecivo
2 kašike tostiranih semenki susama
ulje za prženje
kašičica tahinija (pasta od susama)

Foto: Shuterstock

falafel

Priprema:

Dan ranije  potopiti leblebije i 1/2 kašičice sode bikarbone u vodi, tek toliko da prekrije leblebiju. Neka odstoje preko noći, 18 sati ili duže.

Pre nego što počnete da spremate falafel, ocedite leblebije i osušite ih.

U blender stavite leblebije, začinsko bilje, luk, beli luk i začine, pa izblendajte dok se sve ne sjedini.

Prebacite sve u posudu i pokrijte. Smesu ostavite frižideru 1 sat ili preko cele noći.

Neposredno pre prženja, dodajte prašak za pecivo i susam u smesu za falafel i promešajte kašikom.

Pokupite kašikom smesu za falafel i formirajte pljeskavice ili kuglice.

Biće vam lakše ako su vam ruke mokre dok pravite falafel.

Potom u dubokom, vrelom ulju pržiti falafel 3 do 5 minuta dok loptice ne postanu hrskave i srednje braon boje.

Izbegavajte da stavite previše falafela u tiganj, da se ne bi zgnječili.

Prženi falafel staviti na tanjir obložen papirnim ubrusima kako bi se ocedio višak ulja.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

(VIDEO) Da li je Donald Tramp prećutno podržao Bajdenovu odluku?!
Live TV

(VIDEO) Da li je Donald Tramp prećutno podržao Bajdenovu odluku?!

Situaciju na frontu između Rusije i Ukrajine ali i tišinu Donalda Trampa nakon Bajdenove odluke da Ukrajina gađa unutrašnjost Rusije američkim oružjem , analizirali su gosti "Rata uživo", novinar i ekonomista Nebojša Berak i Sava Stambolić ispred Centra za društvenu stabilnost.

21.11.2024

22:19 >> 23:21

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set