• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
author image
Informer.rs

Novinar

25.06.2024

09:00

Zalivena pita sa višnjama! Najbolji recept koji se odavnina koristi - Ne postoji hrskavija i ukusnija!

Shutterstock

Recepti

Zalivena pita sa višnjama! Najbolji recept koji se odavnina koristi - Ne postoji hrskavija i ukusnija!

Podeli vest

Leto je idealno za slatke pite, a ovaj recept sa zalivenom od višanja će vas sigurno oduševiti!

Pita sa višnjama nas asocira na detinjstvo, toplinu bakine kuhinje i miris tek ispečenih hrskavih kora posutih šećerom u prahu.

Bilo da ste ljubitelj klasičnih ukusa i jede vam se starinska pita sa višnjama ili tražite moderne varijante, ovom receptu sa dodatnim zalivanjem, nećete moći da odolite. 

Sastojci:

1 pakovanje kora za pitu
 

Foto: Shutterstock

 

 

FIL:

4 kom jaja
1 čaša* šećera
1 čaša ulja
1 čaša jogurta
1 čaša griza
1 kesica praška za pecivo
700-800 g višanja


PRELIV

4 čaše vode
2 čaše šećera
1 kesica vanil-šećera

Foto: Shutterstock

 

 

Priprema:

Kako biste olakšali sebi, prvo pripremite fil. Jaja i šećer penasto umutite mikskerom, dodajte griz koji je promešan sa praškom za pecivo, ulje i jogurt. Sve zajedno umutite. 

Višnje operate, očistite od koštica i ocedite.

Kore razdvojite i podelite na 6 gomilica po 3 kore. Ostale kore, ako vam preostanu u pakovanju, odložite ili iskoristite za nešto drugo. Ovde vam je potrebno samo 18 kora za 6 finih i tankih rolatića.

Prvu koru raširite i premažite sa 4-5 kašika fila, drugu stavite preko i uradite isto tako, pa stavite treću koru. Nju ne premazujete filom već po ivici poređate višnje. Pravite male gomilice od višanja i ređajte ih gusto jednu do druge kako bi vam pita bila bogata i lepo okrugla kada je smotate.

Dakle, kada ste poređali višnje, urolajte kore u tanak i okrugao rolatić lagano pritiskajući i oblikujući ga. Tako uradite i sa preostalim korama. Pleh od rerne premažite sa malo ulja i ređajte rolate praveći mali razmak između. Poprskajte pitu sa malo ulja odozgo pre pečenja.

Ispecite  pitu u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok fino ne porumeni odozgo. Meni je bilo potrebno oko 15 minuta, a vi dužinu pečenja prilagodite svojoj rerni. Izvadite pitu i ostavite je da se ohladi. Hladnu pitu isecite na parćad i prelijte vrućiim sirupom.  

Priprema sirupa:

Šećer stavite u šerpu zajedno sa vanil-šećerom, prelijte vodom i kuvajte dok ne provri povremeno mešajući da bi se šećer rastopio. Kuvajte 10-ak minuta, ne treba da bude gusto kao za baklava. Vreo sirup prelijte preko ohlađene i isečene pite, prohladite malo i poslužite.

 

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set